Ερωτόκριτος  
 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
    Α ΜΕΡΟΣ
    Β ΜΕΡΟΣ
    Γ ΜΕΡΟΣ
    Δ ΜΕΡΟΣ
    Ε ΜΕΡΟΣ
 ΠΗΓΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ
 ΑΡΜΟΛΟΗΜΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΚΙΑ
 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
 ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΡΧΙΖΕΙ
 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
  Ενημέρωση  
 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
 ΒΙΒΛΙΑ
 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 ΔΙΑΦΟΡΑ
 ΕΚΠΟΜΠΕΣ
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΦΙΛΟΙ
 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
 ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΟΛΟΓΟΙ
 ΜΟΡΦΕΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
 ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
 ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
 ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
  Ψηφοφορία  
Τι θέλετε να ακούτε περισσότερο στόν Ερωτόκριτο?
Νέες δισκογραφικές δουλειές
Τούς Πρωτομάστορες
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Απο όλα αλλά σε Ενότητες
  Σήμερα γιορτάζουν:  
Φωκάς
Δείτε τις εορτές του μήνα
  ΑΕΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ  
Κατερίνα Αεράκη
 
 
H Κατερίνα Αεράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε λίγο έξω απο το Ηράκλειο οπου και μένει σήμερα.
Η καταγωγή του πατέρα της είναι απο τα Ανώγεια  Μυλοποτάμου ,που δυστηχώς  δέν είχε τήν τύχη όπως η ίδια λέει να μεγαλώσει εκεί,αλλά αυτό τήν κάνει  να τα αγαπά ιδιαίτερα και να αισθάνεται υπερήφανη για τον τόπο καταγωγής της.
Ασχολείται με το εμπόριο διατηρώντας δική της επιχείρηση και παράλληλα είναι μουσικός παραγωγός σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου κάνοντας εκπομπές για τήν Κρητική Παράδοση.
Εχει δύο παιδιά τήν Ελευθερία και τον Βαγγέλη τα οποία και υπεραγαπά.
Εχει εκδόσει ενα βιβλίο με μαντινάδες το 2005 .
 
για τήν Κατερίνα Αεράκη γράφει ο Νίκος Ταβερναράκης:

Μέσα στα μονοπάτια τών μικρών σκέψεών μας που μας κυκλώνουν οσα εμείς επιθυμούμε και που νομίζουμε σε δεδομένες στιγμές οτι τα αγγίζουμε,μικρές οάσεις ξεπροβάλουν στήν απέραντη έρημο τής μαντινάδας,συνοδευόμενες απο νεράιδες που αναζητούν τα χείλη εκείνα για να τίς ψιθυρίσουν σε όλους αυτούς που απλώς ψάχνουν χωρίς να ξέρουν το γιατί.
Ο χώρος τής μαντινάδας είναι Ιερός ,τουλάχιστον αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους ολοι εκείνοι οι οποίοι αποφάσισαν σε μια δεδομένη στιγμή να εκφράσουν τα ψυχικά τους αισθήματα μέσα σε λίγες λέξεις.
Είμαστε τυχεροί που ζούμε σ αυτόν τόν παράδεισο που ονομάζεται Κρήτη .
Είμαστε τυχεροί που το καζάνι της μουσικής μας παράδοσης  και της ιδιόμορφης κουλτούρας μας συνεχίζει εδώ και πολλά χρόνια νε σιγοβράζει χωρίς να έχει καμιά διάθεση να σταματήσει.
Πόσα έχει ακόμα να προσφέρει ετούτος ο τόπος στη μουσική μας παράδοση κανείς δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να το μαντέψει.Βαρύ το φορτίο που κουβαλάμε όλοι μας απο τη μέγιστη κληρονομιά που μας έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας.
Αυτό θα πρέπει να μας κάνει πιο υπεύθυνους για ότι γράφουμε για ότι ετοιμαζόμαστε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές μέσα απο μικρές χαρακιές πάνω στα μουσικά μας όνειρα και μικρές πινελιές πάνω στο πίνακα του γραπτού λόγου που έχει τόν τίτλο Μαντινάδα.
Κάποια στιγμή χωρίς καμιά πίεση και χωρίς κανένα δισταγμό διαβάζοντας ολα ακείνα που η Κατερίνα εξέφρασε μέσα απο τίς μαντινάδες της ένοιωσα να ταξιδεύω το καίκι του γραπτού μας λόγου,ύψωνε καινούργια πανιά στην αγριεμένη θάλασσα της παράδοσης μας,έτοιμο να αντιμετωπίσει τους πειρατές και τους υφάλους που κρύβονται στο σκοτάδι χωρίς να θελήσουν να αντιμετωπίσουν τήν αλήθεια κάτω απο το φώς του ήλιου.
Ο έρωτας,ο πόνος ,και η νοσταλγία είναι τα χρώματα εκείνα που χαρακτηρίζουν τον τρόπο γραφής τής Κατερίνας και που σε συντροφεύουν στα βήματα τής ανάγνωσης σου χωρίς να σε κουράζουν,απλά βαδίζεις μαζί τους και προσπαθείς να συναντήσεις όλα αυτά τα συναισθήματα χωρίς να προσποιηθείς.
Ολοι μας εχουμε νοιώσει κάπως έτσι ,λίγοι όμως αποφάσισαν να τα αντιμετωπίσουν χωρίς κανένα δισταγμό για το τι θα συμβεί στο ψυχικό τους κόσμο εάν το πραγματοποιούσαν.
Η Κατερίνα με απλό τρόπο και αμεσότητα σε οδηγεί μέσα απο απλές και καθημερινές λέξεις σε κρυφές και δύσκολες διαδρομές του συναισθηματικού μας κόσμου,ο στίχος της απλώνει το χέρι του και σε αγγίζει αφήνοντας τα σημάδια εκείνα που απλά θα σου θυμίζουν ότι κάποι στιγμή κι εσύ ταξίδεψες μαζί της και μοιράστηκες τις πιο κρυφές στιγμές του απέραντου ψυχικού της κόσμου.
Ευχομαι στην Κατερίνα καλό ταξίδι στίς αγριεμένες θάλασσες που ετοιμάζεται να σαλπάρει και σε όλους τους συνταξιδιώτες της καλή ανάγνωση.
 
Νίκος Ταβερναράκης
 
Φύγε μακρυά μου τσι χαρές ,που πεθυμάς να ζήσεις,
και γω θα κάνω όνειρα,κοντά μου να γυρίσεις
 
νύχτα που θα σε ονειρευτώ,θέλω να ξεψυχήσω,
xαρούμενος και γελαστός,τον κόσμο αυτό νά αφήσω
 
μπορεί να κλείσω τηνπληγή,πάνοιξε ο μισεμός σου,
μα μια ζωή θα με ξυπνά ,με κλάμα τ όνειρό σου
 
H Ιδια λέει στο βιογραφικό της:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο με ρίζες από τα Ανώγεια Μυλλοποτάμου. Από πολύ μικρή ανατρεφόταν μαζί με εμένα και η αγάπη μου για τη μουσική του τόπου μου. Θυμάμαι κάποια Χριστούγεννα που το δώρο του πατέρα μου ήταν ένα φορητό κασετόφωνο, αντί να ήταν κάποιο παιχνίδι και μια κασέτα του Μανόλη Αλεξάκη, στα ξεκινήματα του τότε. Από τότε η μουσική έγινε αναπόσπαστο κομμάτι τη ζωής μου, και όχι μόνο για αυτό. Ο πατέρας μου (Αεράκης Βασίλης) ήταν και ένας από τους καλούς μερακλήδες και δε θα μπορούσα πατά να γίνομαι μάρτυρας σχεδόν καθημερινά συναθοίσεων και εκδηλώσεων που η μουσική και ο χορός είχε τον κύριο ρόλο.

Μετά από πολλά χρόνια αν θυμάμαι καλά γύρω στα 17, άρχισε η μαντινάδα να παίρνει σημαντικό χρόνο από τις ασχολίες μου τις συνηθισμένες και άρχισα να γράφω. Το κρατούσα για μένα μιας και η εποχή δε "συγχωρούσε" τις γυναίκες που ασχολούτο φανερά με όλα αυτά. Με την παρότρυνση καλών φίλων και μετά από μια μακρόχρονη παρακολούθηση αλλά και καταγραφή γεγονότων που πάντα αφορούσαν τη μουσική μας παράδοση, εκμυστηρεύτηκα την πρώτη μου μαντινάδα στον πρώτο άνθρωπο που άκουσα κάποια Χριστούγεννα σε μια κασέτα. Φτασμένος καλλιτέχνης και μεγάλη φυσιογνωμία της κρητικής μουσικής ο Θανάσης Σκορδαλός έδειξε να ενουσιάζεται στο άκουσμα της. Του είχα πει... "Πάντοτε μετατρέπεται, το γέλιο μου σε πόνο, για αυτό αποφεύγω να γελώ, τα πάθη να γλυτώνω". Απο κείνη τη στιγμή ο Μανόλης Αλεξάκης που ήταν μαζί μας, άρχισε στα γλέντια του να τραγουδά δικούς μου στίχους και να τους κάνει ακόμα πιο όμορφους.

Το ραδιόφωνο μπήκε στη ζωή μου στα 28 μου χρόνια. Μια μεγάλη αγάπη για αυτό και την παράδοση μας, με ώθησε να ξεκινήσω τις μουσικές παραγωγές με καταγραφές γεγονότων, συνεντεύξεις από καταξιωμένους και μη καλλιτέχνες αλλά και άνοιξε κατά κάποιο τρόπο την πόρτα για συνεργασία με πολλούς από αυτούς όπως... Νίκος Μανιάς, Νεκτάριος Κλωστράκης, Γιώργος Μανωλιούδης, Στέλιος Σταματογιαννάκης, Ζαχαρίας Μελεσανάκης, Μανόλης Αλεξάκης, Βαγγέλης Πυθαρούλης, Γιώργος Λεκάκης, Νίκος Μανιουδάκης, Στέφανος Αναστασάκης, Στέφανος Μεσσαριτάκης, Νίκος Μιχελάκης, Δημήτρης Σκουλάς, Μανόλης Αναστασάκης, Σήφης Τσουρδαλάκης, Δημήτρης Παπαδάκης, Μαλόλης Χουμογιωργάκης και πολλούς άλλους που η συνεργασία μας είναι στην προετοιμασία των CD.

Ένα βιβλίο από στίχους που με εκφράζουν ήταν και αυτό ένα από τα όνειρα που με τη βοήθεια καλών φίλων πραγματοποιήθηκε και είμαι στη προετοιμασία του 2ου που θα είναι ένα μυθιστόρημα σε δεκαπεντασύλλαβο.

Κατά τη διάρκεια των ραδιοφωνικών εκπομπών η πρόταση του "ΚΥΔΩΝ" ήρθε κι έτσι η παρουσίαση μιας εκπομπής στην τηλεόραση ήταν γεγονός. Τίποτα όμως δεν έχει τη μαγεία του ραδιοφώνου. Η αίσθηση του να προσφέρεις κάτι στην παράδοση και να γνωρίζεις ότι ένα μεγάλο κοινό σε αφουγκράζεται ευλαβικά είναι αναντικατάστατη. Όπως είπε ο Ν. Καζαντζάκης: "Είναι ευθύνη να είσαι Κρητικός" αυτό πρέπει να έχεις στο μυαλό σου συνέχεια ανοίγοντας το μικρόφωνο μπροστά σου. Η Κρήτη είναι ιερός και ευλογημένος τόπος, ο τόπος που έχει αναθρέψει σπουδαίους αλλά και απλούς ανθρώπους και τους οφείλουμε σεβαμό.

Η εκπομπή μου "ΑΘΙΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΕΣ" είναι πλέον ώρες που αφιερώνω αποκλειστικά στην Κρήτη και την παράδοση της. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη 3-5 μ.μ. και κάθε Σάββατο στη 1 μ.μ. από το Κρήτη στους 100,3 FM. Σας υπόσχομαι ότι κάθε φορά θα προσπαθώ για το καλύτερο αποτέλεσμα και σας ευχαριστώ που τόσα χρόνια με στηρίζετε.

ΜΑΝΤΙΝΑΔΟΛΟΓΟΙ, 20/01/2007
  ΜΑΝΤΙΝΑΔΟΛΟΓΟΙ  
Αριστείδης Χαιρέτης(Γιαλαφτης)
ΡΑΠΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Γωνιανάκη Ειρήνη
KOYMANTAKH HBA
ΠΡΟΒΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  Ενημέρωση  
Το «Μωσαικό» ΕΓΙΝΕ ΧΡΥΣΟ .. Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης
O Μιχάλης και ο Αντώνης Φραγκιαδάκης παρουσίασαν το «Λαμί» στον Ερωτόκριτο
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 29/05/2015

ΜΙΧΑΛΗΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ - ΛΑΜΙ
O Γιάννης Γιαμαλής παρουσίασε «Το ίδιο λάθος»..
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 29/05/2015

O Γιάννης Φωτάκης παρουσίασε το «Μονοφατσώτικο νερό»
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 22/05/2015

  Ερωτόκριτος LIVE!  

Media Player

WinAmp
  Στείλτε το μήνυμα σας!  
Όνομα:
Μήνυμα:
  SMS  Loading...
  Στον αέρα...  
Ακούτε την εκπομπή "ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ" που παρουσιάζει o ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ και άρχισε στις 16:00

Ακολουθεί ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ στις 18:00 με την εκπομπή "ΜΟΝΟ ΚΡΗΤΙΚΑ".

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ - Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - 24 ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Τηλ.: 2892053500 - info@erotokritos.gr