Ερωτόκριτος  
 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
    Α ΜΕΡΟΣ
    Β ΜΕΡΟΣ
    Γ ΜΕΡΟΣ
    Δ ΜΕΡΟΣ
    Ε ΜΕΡΟΣ
 ΠΗΓΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ
 ΑΡΜΟΛΟΗΜΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΚΙΑ
 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
 ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΡΧΙΖΕΙ
 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
  Ενημέρωση  
 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
 ΒΙΒΛΙΑ
 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 ΔΙΑΦΟΡΑ
 ΕΚΠΟΜΠΕΣ
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΦΙΛΟΙ
 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
 ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΟΛΟΓΟΙ
 ΜΟΡΦΕΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
 ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
 ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
 ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
  Ψηφοφορία  
Τι θέλετε να ακούτε περισσότερο στόν Ερωτόκριτο?
Νέες δισκογραφικές δουλειές
Τούς Πρωτομάστορες
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Απο όλα αλλά σε Ενότητες
  Νίκος Βεζυράκης: «Δημιουργώντας ανθρώπους σκεπτόμενους, ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο»  

Νίκος Βεζυράκης: «Δημιουργώντας ανθρώπους σκεπτόμενους, ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο» 

Ο γνωστός Κρητικός τραγουδιστής Νίκος Βεζυράκης έδωσε στην «InPress» μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη και μίλησε για την ζωή του, την καριέρα του, την ελληνική μουσική και την πολιτική. Στην «InPress» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 8 Απριλίου. 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το άρθρο επικοινωνήστε με την InPress:210-8034604


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Νίκος Βεζυράκης: «Δημιουργώντας ανθρώπους σκεπτόμενους, ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο»

Του Σπύρου Τάντη

Ο Νίκος Βεζυράκης στα 28 του μόλις χρόνια,   είναι ένας από τους κορυφαίους κρητικούς καλλιτέχνες στο είδος του. Χαρακτηριστικό του είναι το έντονο πάθος με το οποίο ερμηνεύει τα τραγούδια του, ενώ το κέφι που χαρίζει στο κόσμο που τον ακολουθεί στις ζωντανές εμφανίσεις του είναι απλά... μοναδικό. Ο Νίκος βρίσκεται στο χώρο της δισκογραφίας από το 2001, έχοντας στο ενεργητικό του 6 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές εκ των οποίων η μια χρυσή (Μ΄αρεσει η άστατη ζωή), ενώ και η τελευταία του δουλειά «Αρρώστια μου» τα πάει περίφημα. Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ο κρητικός αοιδός μας μίλησε για όλους και για όλα, τονίζοντας πως πρέπει να δημιουργήσουμε μια σκεπτόμενη κοινωνία.

Η συνέντευξη

Νίκο, πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την κρητική μουσική; Ποιος σε ώθησε σε αυτό και ποιον τραγουδιστή θαύμαζες από μικρός;

Κατάγομαι από μια παραδοσιακή κρητική οικογένεια, η οποία διατηρεί ακόμη και σήμερα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Από μικρή ηλικία λοιπόν εμποτίστηκα με το κρητικό στοιχείο. Σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησα να κάνω μαθήματα κρητικού χορού, ενώ με την λύρα, η πρώτη μου επαφή ήταν στην ηλικία των έξι, με δάσκαλο μου τον Βαγγέλη Πυθαρούλη. Ιδιαίτερη παρακίνηση στο να ασχοληθώ με τη κρητική μουσική, δε μπορώ να πω ότι είχα από κάποιον και θεωρώ ότι ήταν μοιραίο. Πρώτοι αγαπημένοι μου τραγουδιστές ήταν ο Νίκος Ξυλούρης, ο Κώστας Μουντάκης και ο Αλέκος Πολυχρονάκης.

Γιατί πιστεύεις πως έχει αντέξει η κρητική μουσική τόσα χρόνια και για πιο λόγο πιστεύεις πως έχει γίνει ευρύτερα γνωστή την τελευταία δεκαετία;

Ο κρητικός λαός είναι περήφανος και κρατάει πάντα ψηλά τον πήχη των ανθρώπινων αξιών. Είναι λαός αξιοπρεπείς, φιλότιμος, φιλόξενος και διατηρεί πολύ δυνατούς δεσμούς με το παρελθόν του.

Για τον κρητικό η παράδοση είναι η μεγαλύτερη κληρονομία, είναι τα εφόδια του για το παρόν και το μέλλον. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της παράδοσης είναι και η μουσική του τόπου.

Ο Κρητικός μέσα από τον ήχο της λύρας και του λαούτου και μέσα από τη μαντινάδα εκφράζει τα συναισθήματα του, τις ανησυχίες και τα προβλήματα του, τις χαρές και τις λύπες του.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί από εμάς τους νεότερους συνήθως καλλιτέχνες, μέσα από τις εμφανίσεις που κάνουμε εκτός του νησιού σε ολόκληρη την Ελλάδα, μυήσαμε ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων στη μουσική μας κληρονομιά και στην ευρύτερη κουλτούρα μας.

Η κρητική μουσική και ιδιαίτερα η μαντινάδα, γοητεύει πάρα πολύ κόσμο και κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς, χάρις τη δυναμική του ήχου αλλά και την ιδιαιτερότητα και πολυθεματικότητα του στίχου.
 
Πες μας λίγα λόγια για τα μουσικά talent shows

Είναι ένα θέμα που πραγματικά δεν με έχει απασχολήσει και δεν έχω ιδιαίτερη άποψη. Όπως και να ‘χει κάθε άνθρωπος θέτει στόχους και προσπαθεί να τους προσεγγίσει με το δικό του τρόπο.

Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς;

Είμαι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία που με κάνει να νιώθω όμορφα και να αισθάνομαι πως είναι δημιουργική για εμένα και το κόσμο που εισπράττει το αποτέλεσμα. Δε στέκομαι, όσον αφορά τις συνεργασίες μου, ποτέ στα ονόματα, αλλά στις προσωπικότητες των ανθρώπων που έχω δίπλα μου.

Είσαι 28 ετών και έχεις ήδη, έξι δίσκους στο ενεργητικό σου, εκ των οποίων ο ένας χρυσός. Τι το ξεχωριστό έχεις και σε έχει αγκαλιάσει τόσο ο κόσμος;

Ίσως είναι η αγάπη που νιώθω για αυτό που κάνω, αλλά και για το κόσμο που εκφράζεται μέσα από τη δική μου προσπάθεια. Με το κοινό μου υπάρχει μια μοναδική «χημεία» που μας δένει εδώ και πολλά χρόνια. Εγώ προσπαθώ να μιλήσω με τα τραγούδια και τις μαντινάδες μου μέσα στις ψυχές του κόσμου που με ακολουθεί και αυτοί με ανταμείβουν με το χειροκρότημα τους! Δεν υπάρχει για εμένα μεγαλύτερη ικανοποίηση. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη μου...
 
Πολλοί κρητικοί καλλιτέχνες δεν θα επέλεγαν να δουλέψουν σε πίστα παρέα με λαϊκούς και ποπ τραγουδιστές. Εσύ θα το έκανες;

Είμαι άνθρωπος που δεν μου αρέσουν τα χρονοδιαγράμματα! Σε μια πίστα τηρούνται συγκεκριμένοι χρόνοι ανάμεσα στους καλλιτέχνες. Εγώ στα μαγαζιά που δουλεύω, δεν έχω συγκεκριμένο ωράριο. Ξεκινάω και μπορεί να τελειώσω μετά από 10 ώρες επαφής με τον κόσμο που έρχεται να με δει και χωρίς εννοείται να έχω κονσερβοποιήσει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσω. Αυτός είναι ο λόγος που δε θα επέλεγα ποτέ μια τέτοιου είδους συνεργασία.

Τι σημαίνει μουσική για σένα;

Μουσική για μένα είναι μια γυναίκα με βαθιά ερωτικά στοιχεία. Αν δεν παραδοθεί κανείς απροκάλυπτα στον έρωτα της, δεν μπορεί να αισθανθεί το μεγαλείο της!

Τι να περιμένουμε προσεχώς από σένα;

Περίπου στα μέσα του καλοκαιριού θα κυκλοφορήσει ένα συλλεκτικό CD το οποίο θα φέρει την υπογραφή της συγγραφέως-στιχουργού Άννας Γιακουμάκη. Η Άννα μετά από ένα διάστημα αποχής από το πλευρό μας και από την κρητική μουσική, λόγο της έκδοσης του βιβλίου της «Σπιναλόγκα η αληθινή ιστορία», επανέρχεται δυναμικά κοντά μας με το μοναδικό και ξεχωριστό της ύφος που αγγίζει τις ψυχές μας.

Ας περάσουμε στα πολιτικά. Η χώρα περνάει μια βαθιά κρίση τι μπορεί να γίνει για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο;

Να ασχοληθούμε με τα παιδιά μας! Να δημιουργήσουμε ανθρώπους σκεπτόμενους και όχι άβουλα πλάσματα. Η παιδεία του λαού αντικατοπτρίζεται στη κοινωνία. Ένας άνθρωπος με παιδεία, δε λειτουργεί ποτέ ως παράσιτο για το περιβάλλον του, αντίθετα βοηθάει στην εξέλιξη και τη πρόοδο του. Δημιουργώντας λοιπόν ανθρώπους σκεπτόμενους, αποκτάμε αυτόματα και το δικαίωμα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο!
 
Είσαι υπέρ με αυτά που γίνονται στους πολιτικούς (γιαουρτώματα, προπηλακισμούς κτλ); Τι άλλο μπορεί να κάνει ο Έλληνας πολίτης για να βρει το δίκιο του;

Από αρχαιοτάτων χρόνων είχε ανακαλυφθεί ο διάλογος με μεμονωμένες κινήσεις δημοσίου διασυρμού, εξευτελισμού. Δεν έχουν καλώς ή κακώς το ίδιο αποτέλεσμα με εκείνο τις λαϊκής συσπείρωσης. Όλοι αισθανόμαστε δυσφορία με ορισμένα κακώς δρώμενα στους κόλπους της πολιτικής, μπορούμε όμως πιστεύω, να τα εκφράσουμε ειρηνικά και ομαδικά. Η φωνή του λαού όταν αυτός συσπειρωθεί, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
 
Του χρόνου η Κρήτη μπορεί όπως έλεγε η συμφωνία του Ελευθέριου Βενιζέλου να μείνει ανεξάρτητη. Είσαι υπέρ μιας τέτοιας κίνησης;
 
Θα ξεκινήσω με κάτι πολύ απλό. Το συμβολισμό της σημαίας της κρητικής πολιτείας. Σύμφωνα με την αναφορά που κάνει το βιβλίο της Άννας Γιακουμάκη, το κόκκινο τετράγωνο στο επάνω αριστερό μέρος της σημαίας με το λευκό αστέρι στο κέντρο του, μεταφράζεται ως «Υπό την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου». Που θέλω να καταλήξω...Η Κρήτη, ανέκαθεν ήταν το αντικείμενο πόθου για πολλούς. Βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και είναι εύπορη οικονομικά και εδαφικά. Θα ήταν τραγικό να στηρίζουμε την ανεξαρτητοποίηση της, μιας και πολλοί είναι εκείνοι που θα τη διεκδικήσουν και θα ταράξουν την ειρήνη της...

Ας κλείσουμε με μια μαντινάδα σου...

Ώστε να ζω ένα σκοπό, θα έχω στη ζωή μου
να σε γλεντίζω Κρήτη μου, μέχρι να βγει η ψυχή μου

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, 04/04/2011
  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  
Βαγγέλης Τιτάκης..πρώτη παρουσίαση στα καινούργια του τραγούδια στον Ερωτόκριτο 87,9
Γιώργος Καραγιώργης ..Πρώτη παρουσίαση στην Κρήτη έγινε στον Ερωτόκριτο
Πρώτη παρουσίαση του Μανωλιούδη έγινε..στον Ερωτόκριτο
Δημήτρης Ζωγραφάκης-Μιχάλης Πετσάκης-Νίκος Στρατάκης-Νίκος Μανιουδάκης στον Ερωτόκριτο
Πρώτη παρουσίαση του Κυριάκου Σταυριανουδάκη στον Ερωτόκριτο..
  Ενημέρωση  
Το «Μωσαικό» ΕΓΙΝΕ ΧΡΥΣΟ .. Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης
O Μιχάλης και ο Αντώνης Φραγκιαδάκης παρουσίασαν το «Λαμί» στον Ερωτόκριτο
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 29/05/2015

ΜΙΧΑΛΗΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ - ΛΑΜΙ
O Γιάννης Γιαμαλής παρουσίασε «Το ίδιο λάθος»..
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 29/05/2015

O Γιάννης Φωτάκης παρουσίασε το «Μονοφατσώτικο νερό»
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 22/05/2015

  Ερωτόκριτος LIVE!  

Media Player

WinAmp
  Στείλτε το μήνυμα σας!  
Όνομα:
Μήνυμα:
  SMS  Loading...
  Στον αέρα...  
Ακούτε την εκπομπή "ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΕΑ" που παρουσιάζει o ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ και άρχισε στις 00:00

Ακολουθεί ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΓΑΚΗΣ στις 07:00 με την εκπομπή "ΠΡΩΤΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ".

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ - Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - 24 ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Τηλ.: 2892053500 - info@erotokritos.gr