Ερωτόκριτος  
 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
    Α ΜΕΡΟΣ
    Β ΜΕΡΟΣ
    Γ ΜΕΡΟΣ
    Δ ΜΕΡΟΣ
    Ε ΜΕΡΟΣ
 ΠΗΓΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ
 ΑΡΜΟΛΟΗΜΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΚΙΑ
 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
 ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΡΧΙΖΕΙ
 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
  Ενημέρωση  
 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
 ΒΙΒΛΙΑ
 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 ΔΙΑΦΟΡΑ
 ΕΚΠΟΜΠΕΣ
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΦΙΛΟΙ
 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
 ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΟΛΟΓΟΙ
 ΜΟΡΦΕΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
 ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
 ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
 ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
  Ψηφοφορία  
Τι θέλετε να ακούτε περισσότερο στόν Ερωτόκριτο?
Νέες δισκογραφικές δουλειές
Τούς Πρωτομάστορες
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Απο όλα αλλά σε Ενότητες
  Σήμερα γιορτάζουν:  
Ευφροσύνη
Δείτε τις εορτές του μήνα
  Ερωτόκριτος  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
 
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κρήτης είναι η παραδοσιακή δημοτική μουσική της. Μέχρι και σήμερα συντηρείται και εξελίσσεται με μεγάλη πρόοδο.

Τα γεωγραφικά διαμερίσματα του νησιού, οι ιδιαίτερες ασχολίες των κατοίκων και οι συνθήκες ζωής σε κάθε περιοχή, ήταν οι συντελεστές της δημιουργίας μιας μεγάλης ποικιλίας μελωδιών και τραγουδιών, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ανθρώπων που τα διαμόρφωσαν μέσα στον κοινωνικοπνευματικό τους βίο. Από τα τραγούδια αυτά, άλλα έχουν τοπική και άλλα παγκρήτια διάδοση.

Στην τοπική δημοτική μουσική της Κρήτης ανήκουν τα «ριζίτικα». Το όνομα τους το πήραν από τον αρχικό τόπο δημιουργίας τους, που λέγεται ότι ήταν τα χωριά που είναι κτισμένα στις «ρίζες», δηλ. στους πρόποδες των Λευκών Ορέων.
 
Τα ριζίτικα τραγούδια χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: της τάβλας και της στράτας. Τα ριζίτικα της τάβλας, τραγουδιούνται πάντα και μόνο στην τάβλα, δηλ. στο τραπέζι του συμποσίου λόγω κάποιου ευτυχές γεγονότος.

Στην κατηγορία των τραγουδιών με παγκρήτια διάδοση ανήκουν οι «ρίμες», πολύστιχα ομοιοκατάληκτα ποιήματα σε ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους στίχους, που έχουν συνήθως αφηγηματικό ιστορικό περιεχόμενο ή και κοινωνικό, θρησκευτικό, ερωτικό κ.τ.λ. οι λαϊκοί αυτοί ποιητές ονομάζονται «ριμαδόροι» που έχουν στοιχειώδη συνείδηση της προσωπικής δημιουργίας και αποκαλύπτουν το όνομα ή και άλλα στοιχεία της ταυτότητας τους.
 
Οι λαϊκοί στιχουργοί της Κρήτης, μπορούν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες:

στους γνήσιους τραγουδιστές και στους επαγγελματίες. Οι γνήσιοι τραγουδιστές έχουν έμφυτο το ταλέντο δημιουργίας δημοτικών τραγουδιών. Αν και συνήθως αγράμματοι άνθρωποι, ακολουθώντας την παλιά παράδοση του τόπου τους, αφηγούνται καθημερινά γεγονότα της ζωής του χωριού, τραγικά συμβάντα, θαύματα αγίων, ηρωισμούς διαφόρων προσώπων, για τον πόλεμο, για την ειρήνη, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές κ.ο.κ. Διακρίνεται ο αυθορμητισμός και η απλότητα στα λόγια και στο ύφος των τραγουδιών τους.

Οι επαγγελματίες δεν έχουν την απλότητα αυτή ούτε τη γνήσια ποιητική συγκίνηση των γνήσιων τραγουδιστών. Η ποίηση για αυτούς είναι ένα επάγγελμα, ένας βιοποριστικός πόρος και όχι η αυθόρμητη έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων. Η μουσική τους είναι απλή και συλλαβική όπως και σε όλα τα αφηγηματικά τραγούδια.
 
Οι κρητικοί χοροί είναι:

ο Σιγανός, ο Πεντοζάλης, ο Χανιώτης, ο Μαλεβυζιώτης και η Σούστα. Οι μελωδίες των χορών αυτών παίζονται με τη λύρα ή το βιολί, συνοδεύονται με το λαγούτο ή την κιθάρα και δεν έχουν απόλυτα καθορισμένη μορφή. Αποτελούνται από μικρές και απλές μελωδικές φράσεις, τις κοντυλιές, είναι αυτοσχέδιες και μπορούν να συνδυασθούν με διάφορους τρόπους.

Ο λαουτιέρης δεν περιορίζεται σε μια μηχανική συνοδεία, παίζει τις βασικές νότες των μουσικών φράσεων που παίζει και ο λυράρης, τονίζοντας με τον χαρακτηριστικό ήχο των χορδών του λαούτου, το ρυθμό της μελωδίας. Πολλές φορές βέβαια, ο λαουτιέρης αυτοσχεδιάζει, προσέχοντας πάντα να συμπέσει με τον λυράρη στο τέλος του ρυθμικού κύκλου της μουσικής φράσης.

Έτσι η μελωδία των χορών δεν είναι μια και μοναδική. Αλλάζει από νομό σε νομό, από επαρχία σε επαρχία, από χωριό σε χωριό, από λυράρη σε λυράρη αλλά και από τον ίδιο τον λυράρη σε κάθε νέα εκτέλεση.
Αυτοσχεδιασμός γίνεται και στα ποιητικά κείμενα, όπως επίσης και στο χορό, όπου οι χορευτές και κυρίως οι πρωτοχορευτές, ακολουθώντας τους τυπικούς βηματισμούς, προσθέτουν δικές τους φιγούρες και εκφραστικές κινήσεις που δηλώνουν το χορευτικό ταλέντο τους και όλων των σωματικών και πνευματικών δεξιοτήτων τους.     
  Ερωτόκριτος LIVE!  

Media Player

WinAmp
  Στείλτε το μήνυμα σας!  
Όνομα:
Μήνυμα:
  SMS  Loading...
  Στον αέρα...  
Ακούτε την εκπομπή "ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΕΑ" που παρουσιάζει o ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ και άρχισε στις 00:00

Ακολουθεί ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΓΑΚΗΣ στις 07:00 με την εκπομπή "ΠΡΩΤΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ".

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ - Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - 24 ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Τηλ.: 2892053500 - info@erotokritos.gr