Η Λύρα του Μιχάλη Πλατύρραχου στο Sydney Opera House

Αυτή η  λύρα του Μιχάλη Πλατύρραχου ακούστηκε για πρώτη φορά στην Όπερα του Σύδνευ που κατασκεύασε ο αείμνηστος Μανόλης Σταγάκης, ο δημιουργός της Κρητικής λύρας όπως την ξέρουμε, που την διαμόρφωσε στην σημερινή της μορφή και μέτρα.

Ήταν χειμώνας του 1990. Βρισκόμουν στις Κουρούτες Αμαρίου με τον πατέρα μου. Στην παρέα μας ο δάσκαλος μου Σπύρος Σηφογιωργάκης στο σπίτι του αδερφού του πατέρα μου, Δημήτρη Πλατύρραχου: – Μία λύρα του Μανόλη Σταγάκη από το Ρέθεμνος θα πάρεις του κοπελιού Οδυσσέα, είπε ο δάσκαλος. – Πρέπει να ´χει μία λύρα του Μανόλη Σταγάκη ο Μιχάλης στην κατοχή του.

Χειμώνας του 1993. Το επόμενο ταξίδι του πατέρα μου στην Κρήτη και δεν ξέχασε την παραγγελιά του μεγάλου δάσκαλου. Στο Οργανοποιείο του Μανόλη Σταγάκη λοιπόν. Παρών οι λυράρηδες Γιώργος Χαλκιαδάκης και Στέλιος Μπικάκης οι οποίοι και δοκίμασαν και διάλεξαν την λύρα την οποία μου αγόρασε ο πατέρας μου στην συνέχεια η όποια μου κάνει συντροφιά μέχρι σήμερα, ένα με εμένα, κομμάτι αναπόσπαστο.


Αυτή η λύρα κατασκευής του αείμνηστου Μανόλη Σταγάκη ακούστηκε μέσα στην Όπερα του Σύδνευ, συνδέοντας την ιστορία της λύρας της Κρήτης, με το πιο αναγνωρισμένο παγκόσμιας εμβέλειας ορόσημο της πόλης που έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση φέρνοντας στο προσκήνιο τα μεγαλεία των δύο αυτών πατρίδων που βρισκόμαστε ανάμεσα, γράφοντας την δική μας ιστορία σε αυτή την χώρα που ζούμε…

Μετά από 27 χρόνια  ακούστηκε για πρώτη φορά μέσα στην Όπερα του Σύδνευ με το πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο για την λύρα της Κρήτης και την ιστορία της.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα σημαδεύουν για πάντα τη ζωή μας, που δεν περνάνε απαρατήρητες. . Μία εμπειρία που δεν ξεχνιέται και θα αποτελεί για πάντα ανάμνηση γεμάτη συναισθήματα υπερηφάνειας και τιμής που είμαστε γεννημένοι σε αυτή τη χώρα, αλλά και για την καταγωγή μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Από πού να ξεκινήσουμε να περιγράφουμε τα συναισθήματα εκείνα που νοιώσαμε. Μπαίνοντας μέσα στο μεγαλειώδες αυτό κτίριο παγκόσμιας ακτινοβολίας με την λύρα αγκαλιά φέρνοντας τους δύο πολιτισμούς που είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι μαζί, σε ένα κλίμα πρωτόγνωρης συγκίνησης και χαράς;

Από την παρουσία στην εκδήλωση των επικεφαλής της θρησκείας μας Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακάριου, του Ιμάμη από το Auburn Gallipoli Mosque Bilal Aksoy, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας εδώ στο Σύδνευ κ. Χρήστου Καρρά και της συζύγου του, των Γενικών Προξένων και υποπροξένων επίσης και άλλων χωρών της Τουρκίας και της Ρωσίας στο Σύδνευ κ. Ali Sevim, κ. Dundar Evliyaoglu και κ. Igor Arzhaev, της Ύπατης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάρθας Μαυρομάτη;

Από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Ayse Goknur Shanal, Γεωργία Γκιάτη, Deniz Simsek, Παναγιώτη Καλανδράνη, Adem Yilmaz που μουσικά κάναμε μία παρουσίαση αντάξια του χώρου, προσεγγίζοντας το θέμα με υπευθυνότητα, άρτια δεμένοι στην μουσική εκτέλεση;

Από το γεγονός που και στις δύο παραστάσεις μας πλαισίωσαν άτομα που στην πλειοψηφία δεν γνώριζα προσωπικά δίνοντας την δυνατότητα να γνωρίσουν και να απολαύσουν την λύρα της Κρήτης το όργανο που υπηρετώ τόσα χρόνια άνθρωποι άγνωστοι διαφόρων εθνικοτήτων;

Δεν έχει τελειωμό ο όρος και η έννοια “επιτυχία” που ζήσαμε χθες σε όλο της το μεγαλείο σ´ αυτήν την ιστορική εμφάνιση.
Θέλω να ευχαριστήσω επί τη ευκαιρία όλους εσάς τους φίλους μου και τις φίλες μου εδώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνοντας μου ψυχική δύναμη για το έργο που επιτελώ με τις ευχές σας και τα ενθαρρυντικά σας σχόλια.

Να ευχαριστήσω και από αυτή τη θέση τους συναδέλφους μουσικούς για το κάλεσμα συμμετοχής και το Sydney Opera House για την πραγμάτωση ενός ονείρου σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην καλλιτεχνική μου σταδιοδρομία.

Να ευχαριστήσουμε και τον τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τόσο στην Ελλάδα και στην Κρήτη όσο και στην Αυστραλία για τον τρόπο που μας αγκάλιασαν και μαζί με εμάς την κάλυψη του ιστορικού αυτού γεγονότος.

Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας για να πάρετε μια γεύση από το τι συντελέστηκε χθες, αφού σας ευχαριστήσουμε για το ενδιαφέρον σας, κάποια στιγμιότυπα που μας έχει παραχωρήσει ο Βασίλης Βασίλας από την σελίδα Syndesmos που ήταν παρών, καταγράφοντας ένα κομμάτι της δικής μας ιστορίας που αφορά τις δύο μας πατρίδες, της Αυστραλίας που έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει, και της Ελλάδας και ιδιαιτέρως της Κρήτης μας που έχουμε την μεγάλη τιμή να καταγόμαστε.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Πλατύρραχος
14 Δεκεμβρίου 2020
Σύδνευ Αυστραλίας

Ελέγξτε επίσης

Τσικνάκης Γιάννης – Το βοτάνι (Τραγούδι: Καλεμάκης Αλέκος)

Λύρα – Λεμάν – Βιόλα: Τσικνάκης Γιάννης Τραγούδι: Καλεμάκης Αλέκος Λαούτο: Στεφανουδάκης Φάνης Κιθάρα: Τσικνάκης …