Μιχάλης Αλεφαντινός: Ένας αριστουργηματικός δεξιοτέχνης της λύρας αποκαλύπτεται…

Μοναδικός Μιχάλης Αλεφαντινός στο studio του στο ηράκλειο συνέντευξη στην ΚΡΗΤΗ TV

ΜΙΧΑΛΗΣ ΕΜΜ. ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΣ

O Μιχάλης Αλεφαντινός γεννήθηκε στον Άγιο Μάμα Νομού Ρεθύμνης. Οι πρώτες του μουσικές μνήμες είναι στενά συνδεδεμένες με τον πατέρα του, αφού ο πατέρας του έπαιζε λύρα και ήταν κι ένας από τους πιο σπουδαίους οργανοποιούς στο χώρο των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και ιδιαίτερα της κρητικής λύρας. O Μιχάλης Αλεφαντινός, άρχισε από πολύ μικρός να ασχολείται με τη λύρα, παρά τις αντιδράσεις του πατέρα του που ήθελε να τον κάνει “γραμματιζούμενο”. Από τον πρώτο του κιόλας δίσκο φαίνεται η εξαιρετική εκφραστικότητα στο τραγούδι, η σπάνια δημιουργικότητα του στη σύνθεση και η αριστουργηματική του δεξιοτεχνία στην λύρα.

Από το 1977 που ξεκίνησε επαγγελματικά μέχρι και σήμερα εμφανίζεται σε διάφορα κέντρα διασκέδασης αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη, την Αθήνα, αλλά και σ΄ όλη την Ελλάδα. Επίσης έχει ταξιδέψει και έχει εμφανιστεί σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κρητικούς και όχι μόνο στην Αυστραλία (Αδελαϊδα, Σίδνευ, Καμπέρα, Μελβούρνη, Νταργουϊν κ.α), στην και Β. και Ν. Αμερική, τον Καναδά, την Ευρώπη.

Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στο Παρίσι στο Στρασβούργο και στο Λουξεμβούργο σε συλλόγους Γάλλων φιλοκρητικών. Το 1997 – 2000 διατέλεσε Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής (Π.Σ.Κ.Κ.Μ). Το διάστημα της θητείας του σαν Πρόεδρος του Π.Σ.Κ.Κ.Μ πραγματοποίησε πολλές συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις για καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει στη κρητική μουσική καθώς και αντιπολεμικές συναυλίες.

(Mε τον Θανάση Σκορδαλό)

Ήταν υπεύθυνος προγράμματος των πολύ επιτυχημένων συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη την Κρήτη: στο Ηράκλειο – Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, στα Χανιά – Θέατρο Ανατολικής τάφρου, στη Σητεία, στο Τυμπάκι, στο Πέραμα Μυλοποτάμου, στη Γέργερη Ηρακλείου, στη Χερσόνησο, στον Αγ. Νικόλαο, στην Επισκοπή Ηρακλείου κλπ. με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών (χορωδία – ορχήστρα 50 ατόμων) μέλη του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. Έχει συνεργαστεί και με το μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο σε συναυλίες στην Αθήνα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι μέλος της Επιτροπής στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες (σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που διοργανώνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Σαν υπεύθυνος καθηγητής του Μουσικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες που έγιναν το Φεβρουάριο 2004 στην Αθήνα, το Μουσικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου πήρε το Α΄ βραβείο. Επίσης έχει ασχοληθεί και με τη διδασκαλία τη λύρας σε ωδεία στο Ηράκλειο και στο Μουσικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου.

Είχε δηλώσει μεταξύ άλλων στο Περιοδικό “Στιγμές” τα κάτωθι:

– “Όχι, δεν μπορώ ούτε να καταλάβω, ούτε να δεχτώ αυτό που λέγεται για εκείνη την παλιά, ωραία εποχή όπου κάθε πέντε μέτρα υπήρχε κι ένα κρητικό κέντρο. Επίτρεψε μου να διαφωνήσω επειδή εκπροσωπώ εν μέρει λίγο από εκείνη τη γενιά, λίγο από την τωρινή, είμαι δηλαδή κάτι σαν συνδετήριος κρίκος δυο γενεών μια και το κοινό μου αποτελείται και από πολύ νέους και από κάπως μεγαλύτερους, γι ‘ αυτό μπορώ να ξέρω. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που έρχονται σήμερα στα κρητικά κέντρα και δόξα τω θεώ είναι πάρα πολλοί, συνειδητά επιλέγουν τούτον τον τρόπο διασκέδασης, επειδή τον θέλουν κι επειδή τους αρέσει. Τότε μπορεί να υπήρχε μεν κάθε πέντε μέτρα ένα κρητικό κέντρο όμως ο κόσμος πήγαινε αναγκαστικά αφού αν εξαιρέσεις μερικά μπουζουξίδικα, δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια επιλογών, δεν υπήρχε ούτε καλά καλά η τηλεόραση… Αρά πότε ήταν καλύτερα, τότε ή σήμερα που ο κόσμος έρχεται σε εμάς συνειδητά κι όχι επειδή δεν έχει που αλλού να πάει να γλεντήσει”.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

1.«Πρώτο βήμα» (1978)
2.«Τσ΄ αγάπης το μαξούλι» (1982)
3.«Κρητικός Κύκλος Νο 1» (1984)
4.«Λίμνες τα μάθια σου» (1985)
5.«Μ’ ένα κρασί κι ένα φιλί» (1995)
6.«Μουσικές ενότητες» (1998)
7.«Ερωτικός κύκλος – Πικρόλογα» (2000)
8.«Ζωντανή Ηχογράφηση» (2002), μια πραγματικά ζωντανή ηχογράφηση στο Κέντρο ΛΥΡΑ.
9.«Χρυσή Βροχή» (2003) συμμετέχουν και οι κόρες του Στέλλα και Βασιλική.
10.«Ζωντανή Ηχογράφηση Νο 2» (2005)
11.«Έτσι απλά..» (2006)
12.«Φωνή Αντρίκεια» (2010)

Επίσης έχει γράψει τη μουσική στο τραγούδι «Στις βραδινές σου προσευχές» σε στίχους του Ηλία Κατσούλη στο CD «Τα τιμαλφή».

Συμμετοχές:

1.«Κιβωτός» Μουσική Κ. Αλεξάκης Στίχοι: Μιχ. Αλεφαντινός
2.«Το μεγάλο μυστικό» Μουσική – Στίχοι: Στεφανής Νίκας
3.«Προσευχές» Μουσική Ν. Κλωστράκης Στίχοι: Γ.Θεοδωράκης – Μιχ. Αλεφαντινός
4.«Μουσική Ανέμη» Μουσική Β. Πυθαρούλης Στίχοι: Ρ. Γωνιανάκη

Ελέγξτε επίσης

Μιχάλης Φραγκιαδάκης…ποιοί καλλιτέχνες θα συμμετέχουν στην νέα του δισκογραφική δουλειά

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 12:10 στον αέρα του Ερωτόκριτου βγήκε ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης και μας …