ΠΙΡΟΥΝΙΑΝΑ (ΑΞΕΝΤΙ) μπείτε στο νέο κανάλι “Αξέντι Tv” του συλλόγου στο youtube

ΠΙΡΟΥΝΙΑΝΑ (ΑΞΕΝΤΙ)

ΠΑΤΉΣΤΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΚΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ

https://www.youtube.com/channel/UCiEpvNdzAVOjupUNjGe7JJA

Ο οικισμός Πιρουνιανά βρίσκεται 30 χλμ νότια του Ηρακλείου και 300 μέτρα Ανατολικά της Αγίας Βαρβάρας.
Η ιστοριά του χάνεται στα βάθυ των αιώνων και είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένος.Σήμερα κατοικείται περίπου απο δέκα κατοίκους ενώ τη δεκαετία του 70 ζούσαν πάνω απο 65 άνθρωποι.

Μέχρι το 16ο αιώνα λεγόταν Τζαγκαροπουλιανά.Το Αξέντι αίναι ένα περιβάλλον φυσικό και όμορφο με μεγάλη βιοποικιλότητα τόσο σε φυτικά όσο και ζωικά είδη.Υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Χωστού που είναι ο αρχαιότερος λειτουργικός ναός της Κρήτης.Επίσης υπάρχει και το Αγίο Πνεύμα στην περιοχή εκεί.
Υπάρχει ένα υπέροχο μονοπάτι που από τα Πηρουνιανά διασχίζει το δρυόδασος στα Παπούρια, περνάει από λαξευτά πατητήρια, νερόμυλους, από τον Άγιο Γεώργιο το Χωστό κι ένα καταρράκτη και σε 15΄ φτάνει στο Αξέντι.

Το όνομα Αξέντι είναι εξέλιξη του αρχικού ονόματος του οικισμού που ήταν Άγιος Αυξέντιος. Ακόμα και σήμερα στην εκκλησία του χωριού, το Άγιο Πνεύμα, υπάρχει εικόνα του Αγίου Αυξεντίου να θυμίζει το παλιό όνομα της περιοχής.

Επικοινωνία με τον σύλλογο Πιρουνιανών :
1) https://www.facebook.com/pirouniana
2) https://www.facebook.com/pirounianaas

Ελέγξτε επίσης

Νίκος Γωνιανάκης – Βοσκάκι Official Audio Release 2024

Μουσική: Νίκος Γωνιανάκης Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Χαραλαμπάκης Μπάσο & μίξη mastering: Μαυράκης …