Γενέθλια σήμερα για τον Γιώργο Βιτώρο…ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Τα γενέθλια του έχει σήμερα ο παρουσιαστής των ποιοτικών εκπομπών Γιώργος Βιτώρος που τόσα χρόνια έχει προσφέρει πολλά στην παράδοση της Κρήτης μας…

Ο Γιώργος Βιτώρος γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Τεμένους του νομού Ηρακλείου σαν  σήμερα στις 21 Φεβρουαρίου 1948.

Ακούστε τον Γιώργο βιτώρο πριν από λίγο στην εκπομπή του Γιώργου Νταγάκη που βγήκε στον αέρα..

πατήστε παρακάτω το play

 

Από τον Ερωτόκριτο του ευχόμαστε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και να ζήσει σαν τα ψηλά βουνά και σαν τον Ψηλορείτη και να συνεχίσει να προσφέρει πάντα με υγεία στην Κρήτη μας…

https://www.youtube.com/watch?v=H_oHxFhjo00

– Ο Γιώργος Βιτώρος γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι Τεμένους του νομού Ηρακλείου το 1948.
– Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών.
– Εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος Ν.Π.Δ.Δ., πρώτα στο μαιευτήριο “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ” της Αθήνας και αργότερα στο “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ” νοσοκομείο Ηρακλείου απο το οποίο και συνταξιοδοτήθηκε μετά απο 35 χρόνια υπηρεσίας.
– Την διετία 1975-1976 υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ” αφού τα Ανώγεια είναι ο γενέθλιος τόπος του πατέρα του.


– Το 1977 ίδρυσε την εφημερίδα “ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΛΑΛΟΙ” την οποία διήυθυνε μέχρι το 1983.
– Το 1984 ξεκίνησε στην ΕΡΑ 4 Ηρακλείου την επαφή του με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, με την εκπομπή “ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΣ ΤΑ ΣΟΡΔΙΝΑ”. Η αγάπη που έδειξε ο κόσμος σε αυτήν την εκπομπή, γέννησε άλλες δύο το ίδιο επιτυχημένες. Την εκπομπή “ΠΟΙΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ” και “ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΜΥΡΟΥΔΙΑ”.
– Θα ακολουθήσουν συνεργασίες 24 χρόνων με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς:
– ΕΡΑ Χανίων 1988-1989 – ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ 1990-1991 – ΡΑΔΙΟ ΥΠΕΡΗΧΟΣ 1992-2001 – ΡΑΔΙΟ ΡΙΖΙΤΕΣ στην ΚΙΣΣΑΜΟ 2002-2004 – ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΟΡΑΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2005-2006 – ΡΑΔΙΟ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ στο ΤΥΜΠΑΚΙ 2011-2012 – ΡΑΔΙΟ ΦΑΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ 2013


– Το 1984 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο απο τις εκδόσεις “ΒΙΒΛΙΟΕΚΔΟΤΙΚΗ” με τίτλο “ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΣ ΤΑ ΣΟΡΔΙΝΑ”.
– Το 1991 το δεύτερο βιβλίο απο τις εκδόσεις “ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ” με τίτλο “ΚΙ Ο ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ΜΟΥ Σ’ΑΓΑΠΑ”.
– Το 1999 το τρίτο βιβλίο απο τις εκδόσεις “ΚΑΛΕΝΤΗΣ” με τίτλο “ΧΑΡΑ ΣΕ ΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΓΕΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ”.
– Το 2001 το τέταρτο βιβλίο, επίσης απο τον εκδοτικό οίκο “ΚΑΛΕΝΤΗΣ” με τίτλο “ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΙ ΕΞΥΠΝΑ”.
– Μεγάλη επίσης, επιτυχία σημείωσαν και οι δίσκοι του με λαογραφικό περιεχόμενο.
– Το 1987 και για μια τριετία υπήρξε διοικητικός διευθυντής του “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ-ΠΑΝΑΝΕΙΟΥ” γενικού νοσοκομείου Ηρακλείου.
– Το 1990 ξεκίνησε την επαφή του με την τηλεόραση, την οποία υπηρετεί αδιάλειπτα εδώ και 27 χρόνια. Οι εκπομπές του στην “ΚΡΗΤΗ TV” με τίτλο “ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ” και “ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ” στάθηκαν απλησίαστες σε τηλεθέαση για τέσσερα περίπου χρόνια.
– Θα ακολουθήσει διετής συνεργασία με το “CRETA CHANNEL” όπου δύο εκπομπές του με τίτλο “ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΡ” και “ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ” σημειώνουν τεράστια επιτυχία.
– Η εκ νέου συνεργασία του με την “ΚΡΗΤΗ TV” θα κρατήσει περίπου οκτώ χρόνια και οι εκπομπές “ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΗΣΙ” και “ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ‘ΝΑΙ Η ΚΡΗΤΗ” θα κυριαρχήσουν στο κρητικό τηλεοπτικό τοπίο.
– Το 2003 θα συνεργαστεί εκ νέου με το CRETA CHANNEL, με πέντε εκπομπές:
– “ΠΕΣ ΤΣΗ ΖΗΛΙΑΡΑΣ ΣΟΥ ΚΑΡΔΙΑΣ” – “ΑΗΔΟΝΙΑ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΑ”
”ΚΙ Ο ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ΜΟΥ Σ` ΑΓΑΠΑ”
”ΚΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑ” και- “ΜΙΚΡΑ ”ΤΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΚΙ ΕΞΥΠΝΑ”
– Το 1991 οργάνωσε εκδρομή στη Μήλο για να γνωρίσουν οι Κρήτες το νησί που βοήθησε το λαό μας σε δύσκολους καιρούς και στα χώματα του οποίου είναι θαμμένη η μητέρα του Ελευθερίου Βενιζέλου και ο μικρότερος του αδελφός ο Αγαθοκλής που πέθανε δύο ώρες μετά τη Στυλιανή Βενιζέλου. Τότε μπήκαν τα θεμέλια της αδελφοποίησης των Σφακίων με τον Αδάμαντα Μήλου, μια κωμόπολη η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας, είναι Κρήτες.
– Το 1992 το Δ.Σ του κέντρου ειδικών παιδιών “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ” τίμησε το Γιώργο Βιτώρο με χρυσή πλακέτα για την προσφορά του. Συγκεκριμένα με έρανο μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής “ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ” αγοράστηκε με την συνδρομή των τηλεθεατών ένα πούλμαν για να μεταφέρει στον Κρουσώνα όπου το κέντρο αποκατάστασης άλλα 80 επιπλέον παιδιά με νοητική υστέρηση.
– Το 1993 ο Όμιλος Βρακοφόρων τίμησε το Γιώργο Βιτώρο για την προσφορά του στην παράδοση στο κλειστό στάδιο “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ” στο Ρέθυμνο, μαζί με το Θανάση Σκορδαλό, Γιάννη Μαρκογιαννάκη, Παύλο Βαρδινογιάννη και τον τηλεοπτικό σταθμό “ΚΡΗΤΗ TV”.
– Το παράδειγμα του ομίλου Βρακοφόρων ακολούθησαν οι δήμοι:
– ΧΑΝΙΩΝ – ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ – ΚΙΣΣΑΜΟΥ – ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
– Οι σύλλογοι ΚΡΗΤΩΝ:
– “ΜΙΝΩΣ” ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ – “ΟΜΟΝΟΙΑ” ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ – ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΝΟΤΙΟΤΕΡΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ – “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ” ΗΠΕΙΡΟΥ – “ΑΓΡΙΜΙΑ” ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ” ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ – “Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ” ΠΑΡΟΥ – ΦΘΟΙΩΤΙΔΟΣ – ΡΟΔΟΥ – ΕΒΡΟΥ – ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
– Είναι επίσης μέλος της παγκρήτιας δημοσιογραφικής ένωσης ΠΑ.Δ.Ε. και η οποία τον έχει τιμήσει με τη χρυσή πένα.
– Το 1994 επανέρχεται στη θέση του διοικητικού διευθυντή στο “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ” στην οποία και θα παραμείνει μέχρι το 2002 που θα μετακινηθεί στο νοσοκομείο Χανίων “Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” ως Αναπληρωτής Διοικητής.
– Το 1994 επίσης, θα λάβει μέρος στις εκλογές για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και θα εκλεγεί με ευκολία όπως θα εκλεγεί αργότερα ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηρακλείου.
– Το Φλεβάρη του 2005 θα εκλεγεί παμψηφεί ως πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και θα καταφέρει με τους συνεργάτες του στην εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΑΚ:
-Δημήτρη Αρχοντάκη Δήμαρχο Ρεθύμνης, -Αντώνη Γιαννακάκη Δήμαρχο Ακρωτηρίου, -Αριστείδη Σταυρακάκη Δήμαρχο Κουρητών, -Μανώλη Λαδωμένο Δήμαρχο Θραψανού, -Χαράλαμπο Πατρικαλάκη Αντιδήμαρχο Τυμπακίου, -Σήφη Τζανόπουλο Αντιδήμαρχο Αγίου Νικολάου,
να περισσώσουν 32 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής τα οποία εθεωρούντο χαμένα και να υπογράψουν παρουσία του Περιφερειάρχη Σεραφείμ Τσόκα και του Δημάρχου Γιάννη Κουράκη, για τα έργα:
– επεκτάσεις υφισταμένων ΧΥΤΑ νομού Λασιθίου, – επεκτάσεις υφισταμένων ΧΥΤΑ νομού Ηρακλείου, – αποκατάσταση χωματερής ΜΑΡΟΥΛΑ Ρεθύμνης, – δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης Ιεράπετρας και Ηρακλείου.
– Κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιώργου Βιτώρου στον ΕΣΔΑΚ θα τελειώσει το μοναδικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ανατολική Κρήτη, σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων προσφοράς του δήμου Ηρακλείου το οποίο όμως ευρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου Αλικαρνασσού και παρά την λυσσαλέα αντίδραση ορισμένων δημοτικών συμβούλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα πέρασε με μια ψήφο διαφορά στο δημοτικό συμβούλιο Αλικαρνασσού.
– Το 2007 θα εκλεγεί δήμαρχος Τεμένους και με τη λήξη της θητείας του το 2010 θα πρωτοστατήσει στην ένωση του μικρού δήμου Τεμένους με το μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης, το δήμο Ηρακλείου.
– Στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς η δράση του Γιώργου Βιτώρου υπήρξε εντυπωσιακή. Επραγματοποίησε πάνω απο δέκα πέντε τηλεμαραθώνιους με τα δυο κανάλια που κατά καιρούς συνεργάστηκε. Να μερικά μόνο επιτεύγματα:
– Σε συνεργασία με την “ΚΡΗΤΗ TV” και τη Γωγώ Ατζολετάκη αγοράστηκαν 21 απινιδωτές για νοσοκομεία και κέντρα υγείας. – Σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπαδάκη του ANT1 συγκεντρώθηκαν χρήματα στη Νέα Υόρκη για την περίθαλψη άρρωστων Κρητικόπουλων. – Σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους Κώστα Χαρδαβέλλα και Bασίλη Σπυριδάκη και το Σύλλογο φίλων “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ” συγκεντρώθηκαν χρήματα για το νοσοκομείο. – Σε συνεργασία με το CRETA CHANNEL και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ρεθύμνης σε τηλεμαραθώνιο μιας βραδιάς, συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα για τον ειδικό φρουρό Στάθη Λαζαρίδη που τραυματίστηκε στα Ζωνιανά. Ενώ με το ίδιο κανάλι έγινε κατορθωτό:
-μια κοπέλα να μεταφερθεί στη Γερμανία, -ένας λαουτιέρης να μεταφερθεί στην Αμερική, -ο εγγονός μεγάλου βιολάτορα να μεταφερθεί στη Ρωσία, -μια νέα να μεταφερθεί για μεταμόσχευση ήπατος στη Θεσσαλονίκη, -ένας άρρωστος λαουτιέρης να πεθάνει αξιοπρεπώς και όχι στη μοναξιά μιας κλούβας…
– Σημαντικές πρωτοβουλίες του Γιώργου Βιτώρου είχαν σαν αποτέλεσμα:
– 1200 Κρήτες να επισκεφτούν τη Μήλο. – 180 ανάδοχοι να βαφτίσουν στο Μάραθος ένα κοριτσάκι και να το ονομάσουν “Κρήτη”. – 800 άνθρωποι πάνω στο πλοίο “ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ” να παρακολουθήσουν τη βράβευση με τη χρυσή λύρα του Θανάση Σκορδαλού απο το Γιώργο Βιτώρο. – Με 13 πούλμαν πραγματοποιήθηκε εκδρομή στη Γαύδο όταν οι Τούρκοι έθεσαν θέμα. Διοργανωτές της εκδρομής η Χρυσούλα Μπουρλώτου και ο Γιώργος Βιτώρος.

“…Η συμβολή του Γιώργου Βιτώρου στην άνιση μάχη εναντίον της εισβολής των ξένων εθίμων και ηθών αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που γίνεται σε μια κρίσιμη ώρα της ιστορίας του βίου και του πολιτισμού μας…” λέει κάπου ο Κωστής Φραγκούλης και συνεχίζει “ο Γιώργος Βιτώρος τραγουδεί και λέει και ραψωδεί με ένα δικό του τρόπο, με μαντινιάδες, με ρίμες και σκοπούς, με λύρες και ασκομαντούρες, τους καημούς και τα πάθη και την αγάπη μα και την αντρειωσύνη της Κρήτης. Πλασμένα όλα με την πέτρα, το χώμα, το νερό και τη γλώσσα του λαού μας και ψημένα στο καμίνι της κρητικής ψυχής, είναι σαν πολύτιμα μυροδοχεία γεμάτα με ακριβά αρώματα του βουνού και του κάμπου. Λυρικά, ευώδη και αντρειωμένα όπως είναι αυστηρό αλλά και αίθριο, φλογερό και δροσιστικό μαζί το πρόσωπο της Κρήτης. Και το βλέμμα της, η “κρητική ματιά” του Καζαντζάκη. Ο Γιώργος Βιτώρος είναι μαχητής στον αγώνα τον έσχατο να μην παραδωθούνε “τοις κυσί” τα ιερά και τα όσια, ήθη, έθιμα και γλώσσα, που είναι η Αγία Τριάδα του λαϊκού μας πολιτισμού. Ο Γιώργος Βιτώρος είναι ένας απο εκείνους που είχα πρότυπο στις μαντινάδες – αφιέρωση του βιβλίου μου “ΤΑ ΔΙΦΟΡΑ” όταν του πρόσφερα τιμής ένεκεν:
Όσο γροικούνται μπαλωθιές στσοι κάμπους και στη ρίζα κάτεχε η Κρήτη μάχεται ορθή στα μετερίζα.
Κι όσο βαστούνε τ’ άρματα άντρες με μαύρα γένια θα μένουν απροσκύνητα τση Κρήτης τα μπεντένια.”
Από το 2016 συνεργάζεται με τη ”ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΗΣ” με δύο εκπομπές: ”ΔΟΞΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΑΡΟΦΤΕΡΑ” κάθε Πέμπτη και ”ΚΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑ” κάθε Δευτέρα.

Ελέγξτε επίσης

Τσικνάκης Γιάννης – Το βοτάνι (Τραγούδι: Καλεμάκης Αλέκος)

Λύρα – Λεμάν – Βιόλα: Τσικνάκης Γιάννης Τραγούδι: Καλεμάκης Αλέκος Λαούτο: Στεφανουδάκης Φάνης Κιθάρα: Τσικνάκης …