300 ΛΑΣΙΘΙΩΤΕΣ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΑΤΑΚΗΣ Official Audio Release © 2022

Επηρεασμένος από τη σπουδαία ιστορία του τόπου μου και τη μεγάλη συνεισφορά του σε όλες τις Κρητικές επαναστάσεις αποτελώντας εκκολαπτήριο οπλαρχηγών και επαναστατών, μου γεννήθηκε η ανάγκη και η υποχρέωση να γράψω ένα τραγούδι το οποίο θα αποτυπώνει τις ιστορίες που άκουγα από παιδί και θα αποτελεί ένα φόρο τιμής σε όλους τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι.

Το τραγούδι αναφέρεται στη 10ημερη γιγαντομαχια του Οροπεδίου Λασιθίου (20-30 Μαΐου 1867) κατά την οποία ελάχιστοι Κρητες επαναστάτες αντιμετώπισαν για πρώτη φορά σε ανοιχτό πεδίο τις ορδές του Τουρκοαιγυπτιακού στρατού (32.000 άνδρες) υπό τις διαταγές του Ομέρ Πασα και του Λασιθιώτη Ισμαήλ Φερικ Πασά (εξισλαμισμένου γενείτσαρου) τον οποίο είχαν απαγάγει οι Τούρκοι μερικές δεκαετίες νωρίτερα σφαγιάζωντας την οικογένεια του. Η μοίρα τον έφερε πίσω στον τόπο του αλλά αυτή τη φορά σαν κατακτητή.

Οι Τούρκοι είχαν αναρίθμητες απώλειες, στο πέρασμα τους όμως κατάφεραν και τρομερές κτηνωδίες, καθώς επίσης πυρπόλησαν και κατέδαφισαν όλα τα χωριά. Η Μάχη του Οροπεδίου Λασιθίου ήταν μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, και τιμής ένεκεν όλος ο νομός πήρε το όνομά του από το Λασίθι. Καθε χρόνο εορτάζεται με τιμές η μνήμη των πεσόντων στις 29 Μαΐου.

Με ιδιαίτερη τιμή
Πλατάκης Μανώλης

Στίχοι: Μανώλης Πλατάκης
Μουσική: Παραδοσιακή
Λύρα: Μανώλης Πλατάκης
Λαουτο: Μάριος Μαθιανάκης
Μπάσο-Κρουστά-Ηχοληψία: Μιχάλης Μαυράκης
Επιμέλεια Βίντεο: Μιχάλης Κούτρας

Ελέγξτε επίσης

Τσικνάκης Γιάννης – Το βοτάνι (Τραγούδι: Καλεμάκης Αλέκος)

Λύρα – Λεμάν – Βιόλα: Τσικνάκης Γιάννης Τραγούδι: Καλεμάκης Αλέκος Λαούτο: Στεφανουδάκης Φάνης Κιθάρα: Τσικνάκης …