Μιχάλης Φραγκιαδάκης…ποιοί καλλιτέχνες θα συμμετέχουν στην νέα του δισκογραφική δουλειά

Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 12:10 στον αέρα του Ερωτόκριτου βγήκε ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης και μας μίλησε για το όμορφο παρελθόν για τα γλέντια ,γιατον αδερφό του Αντώνη, για την ζωή του και την νέα δισκογραφική δουλειά που έρχεται σύντομα με συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών…

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΕΔΩ….

Ο Μιχάλης Φραγκαδάκης γεννήθηκε το 1958 στο χωρίο “Κάτω Ασίτες”, στο Ηράκλειο Κρήτης. Μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια που υπήρχε έντονη επαφή με την μουσική, αφού ο πατέρας του και οι θείοι του έπαιζαν λύρα.
Τα πρώτα πειράματα με την μουσική τα έκανε πάνω σε ένα μαντολινάκι από τσίγκο, λαμαρίνα και ξύλο που είχε φτιάξει ο πατέρας του. Σε ηλικία 11 χρονών ξεκίνησε μαθήματα σε ωδείο για να μάθει μπουζούκι, τα ακούσματα όμως που προσέφερε αυτό το όργανο δεν ήταν αυτά που τον γέμιζαν κι έτσι στράφηκε στο λαούτο. Όπως αναφέρει και ο ίδιος, η κρητική μουσική ήταν στο DNA του.

Η ανάγκη του να ακούσει μουσική που θα μιλούσε στην ψυχή του τον οδήγησε να ξεκινήσει να γράφει δικά του τραγούδια σε ηλικία 16 χρονών.
Επαγγελματικά ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 15 χρονών. Η πρώτη του συνεργασία ήταν με τον Γιώργο τον Καλομοίρη. Δύο μήνες αργότερα βρέθηκε να παίζει λαούτο με τον Θανάση Σκορδαλό και σύντομα εξελίχθηκε και σε πολύ καλός συνεργάτης του Σκορδαλού. Η συνεργασία τους διήρκεσε μέχρι που πήγε φαντάρος.

Μετά που τελείωσε το στρατιωτικό του ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Βασίλη Σκουλά και από κει και πέρα ακολούθησαν συνεργασίες με πολλούς γνωστούς και άγνωστους αλλά αξιόλογους καλλιτέχνες όπως τον Παπαδάκη, τον Γωνιανάκη, τον Γαργανουράκη, τον Σηφογιώργη, τον Κλάδο, τον
Ψαραντώνη, το Μαρκόπουλο, το Ross Daly, τον Σταυρακάκη Βασίλη, με τον αδερφό του Αντώνη Φραγκιαδάκη κ.α.

Η συνεργασία με τον αδερφό του τον Αντώνη ξεκίνησε όταν έπαιζαν μαζί σαν δύο λαούτα με τον Σκορδαλό και αργότερα με τον Σκουλά. Η εξέλιξη της συνεργασίας τους φάνηκε όταν ξεκίνησαν να γράφουν συνθέσεις πράγμα που οδήγησε στην πρώτη τους δισκογραφική δουλειά την “Μεγάλη Συνάντηση”. Από κει και πέρα ακολούθησαν κι άλλες δισκογραφικές δουλειές οι οποίες καταξίωσαν τους “αδερφούς Φραγκιαδάκηδες” στο κοινό της Κρήτης και όχι μόνο.

Όλες αυτές οι συνεργασίες οδήγησαν το Μιχάλη σε κάποια ταξίδια, “μουσικά ταξίδια” όπως συνηθίζει να τα αναφέρει και ο ίδιος, σε όλο τον κόσμο. Έπαιζε για τους ομογενείς του εξωτερικού που βρίσκονταν στην Αμερική, στην Αφρική, στην Αυστραλία, στον Καναδά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Μετέδιδε το μεράκι του για την Κρητική μουσική μέσω του λαούτου του.

Το 2007 δημιούργησε την “Πύλη του Ήχου”. Επρόκειτο για μια ομάδα από νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι σκοπό είχαν εκτός από τις συνθέσεις του Μιχάλη και του αδερφού του να αγκαλιάσουν την Κρητική μουσική με σεβασμό και συνέπεια σε όσα μας κληροδότησαν οι προγενέστεροί μας.

Ελέγξτε επίσης

Γιώργος Σκουτέλης – Χίλια Φεγγάρια Ερωτικά Official Music Video

Μουσική – Στίχοι : Μανώλης Σκουτέλης   Τραγούδι : Γιώργος Σκουτέλης Βιολί : Γιάννης Χαραλαμπάκης Λαούτο …