Αθάνατος Φώτης Κατράκης 1940-2019 ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ…

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο σπουδαίος βιολάτορας Φώτης Κατράκης ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στη μουσική όχι μόνο των Χανίων αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.


Ο δεξιοτέχνης του βιολιού αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μία σημαντική παρακαταθήκη για τους νεώτερους καλλιτέχνες.

Ο Φώτης Κατράκης γεννήθηκε το 1940 στους Αγίους Θεοδώρους Σελίνου, και αποτέλεσε να σπουδαίο πρεσβευτή της Κρητικής μουσικής. Μέσα από το βιολί του και τις μελωδίες του σε μια διαδρομή που κράτησε περισσότερα από 60 χρόνια, ο Φώτης Κατράκης έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στην παραδοσιακή μουσική της Κρήτης.
Πριν από δύο μήνες τιμήθηκε από τον Σύλλογο Ριζίτικου Τραγουδιού «Ετεοκρήτες» και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Συλλυπητήρια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουσακιών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών συνήλθε εκτάκτως σήμερα Πέμπτη 7-3-2019 , με αφορμή το θάνατο του Φώτη Κατράκη και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος:
Με πολύ θλίψη ακούσαμε τα νέα για το θάνατο του μεγάλου βιολάτορα του Φώτη Κατράκη.

Ο Φώτης Κατράκη υπήρξε ένας από τους τελευταίους μεγάλους βιολάτορες των Χανίων ,ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με ξεχωριστό παίξιμο και σφραγίδα προσωπική .
Η προσφορά του στη μουσική παράδοση του τόπου μας είναι ανεκτίμητη.
Καλό ταξίδι φίλε μας Φώτη.
−Το Δ.Σ. σύσσωμο να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.
−Να εκφράσουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
−Να δημοσιευτεί το παρόν στον τοπικό Tύπο.

Πηγή:neakriti.gr , www.ekriti.gr

Ο Φώτης Κατράκης ανήκει στους σπουδαιότερους καλλιτέχνες που “έβγαλε” η γενιά του σε όλη την Κρήτη. Γεννήθηκε το 1940 στους Αγίους Θεοδώρους, μια γειτονιά που ανήκει στην πρώην κοινότητα Σκλαβοπούλας Σελίνου. Από οκτώ χρονών έπαιρνε ένα τενεκέ, από αυτούς που έβαζαν τα σκάγια, τον ξεκούφωνε και με ίνες αθανάτου το μετέτρεπε σε όργανο κι έπαιζε.

Σε ηλικία δεκατριών ετών αγόρασε ένα γερμανικό βιολί και με αυτό ξεκίνησε να παίζει στα τοπικά γλέντια, πιτσιρικάς ακόμα με κοντά παντελονάκια! Ως επί το πλείστον αυτοδίδακτος, πήρε ελάχιστα μαθήματα από μερικούς παλαιότερους βιολιστές του Σελίνου και της Κισάμου και εξελίχθηκε σε έναν σωστό μουσικό. Ο Φώτης, μαζί με την μουσική τέχνη, άσκησε(και ασκεί ακόμα) την τέχνη του επιπλοποιού, την άλλη μεγάλη του αγάπη. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ακολούθησε το μεταναστευτικό κύμα της εποχής κι έφυγε για οκτώ χρόνια περίπου στην Αυστραλία.

Εκεί, με το βιολί του, διασκέδασε τους Κρήτες ομογενείς σε πολλά γλέντια. Ερχόμενος στην Κρήτη, ήρθε αντιμέτωπος με την τότε απαγόρευση του βιολιού από τα ΜΜΕ. Παρόλο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι σήκωσε στην πλάτη του την βαριά ευθύνη της συνέχισης της βιολιστικής παράδοσης, έχοντας στο ενεργητικό του από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’80, εκατοντάδες γλέντια και πολλές ηχογραφήσεις κασετών και δίσκων.

Συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα χανιώτικα λαγούτα όπως ο Γιώργης Κουτσουρέλης, ο Παναγιώτης Καστάνης, ο Μιχάλης Πολυχρονάκης, ο Γιώργης Νταουντάκης, ο Κωστής Παγώνης, ο Λευτέρης Χαιρετάκης, ο Πέτρος Καρμπαδάκης κ.α. Στην επαρχία Κισάμου την δεκαετία του ’80 κυριάρχησε μπορούμε να πούμε, ειδικά στην περιοχή των Εννιά Χωριών μαζί με τον Λευτέρη Χαιρετάκη. Αγαπητός στον κόσμο όσο λίγοι, σωστός επαγγελματίας καλλιτέχνης με ήθος αλλά και….χιούμορ! Έχει εμφανιστεί τόσο σε όλη την Κρήτη και σε περιοχές της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.

Το παίξιμό του, σεμνό και γλυκό, έχει 100% την προσωπική του σφραγίδα. Το τραγούδι του, χαρακτηριστικό, φέρνει στον νού παλιές καλές εποχές. Ο Φώτης Κατράκης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην μουσική μας, ένας άνθρωπος με ήθος και παρόλο το χαμηλό προφίλ που διατηρεί ακόμα και σήμερα, έχει κατορθώσει να μπεί στην καρδιές του μουσικόφιλου κοινού.

Πηγή:kissamoschania.blogspot.com

Από τον Ερωτόκριτο τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Κρήτη που πενθεί ένα ακόμα μεγάλο καλλιτέχνη,ένα μεγάλο βιολάτορα   και δάσκαλο ακόμα στους συγγενείς και φίλους του …

ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΦΩΤΗ ΚΑΤΡΑΚΗ…

Ελέγξτε επίσης

Αντώνης Καράτζης – Χωρίσαμε Official Audio Release

Μουσική: παραδοσιακή Διασκευή: Καράτζης Αντώνης. Στίχοι τραγούδι: Καράτζης Αντώνης. Μουσική επιμέλεια: Χαραλαμπάκης Γιάννης