Νέος χώρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, στα Φρατζεσκιανά Μετόχια

ΣΤΑ ΦΡΑΤΖΕΣΚΙΑΝΑ ΜΕΤΟΧΙΑ
Ένας νέος χώρος για τους καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής

Στο πλαίσιο μιας ωραίας και σεμνής τελετής με Αγιασμό, εγκαινιάστηκε στις 19/11/2018 ο νέος χώρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, στα Φρατζεσκιανά Μετόχια μιας και ή έδρα του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. βρίσκεται πλέον στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για ένα λειτουργικό και άνετο χώρο, ο οποίος γειτνιάζει με μια συνεδριακή αίθουσα που θα μπορεί να χρησιμοποιείτε για τις ανάγκες του Συλλόγου.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνδρομή του Δήμου στην επίλυση του χρόνιου αιτήματος του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. περί εξεύρεσης στέγασης και τη βεβαιότητα ότι, η λειτουργία, οι πρωτοβουλίες και η εν γένει δράση του Συλλόγου τον οποίο υποστηρίζει πλήθος παλιών και νέων καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, θα προσδώσει στο χωριό του αξέχαστου Κρητικού καλλιτέχνη Ροδινού, ποιοτική αναβάθμιση του τόπου και ανάδειξη της παράδοσης του Ρεθύμνου και της Κρήτης.
Άλλωστε ο εν λόγω Σύλλογος έδωσε το στίγμα του κοινωνικού του προσανατολισμού από το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή εκδήλωση που διοργάνωσε με φιλανθρωπικό σκοπό στο Φρούριο Φορτέτζα.
Μετά το πέρας των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση με πλήθος καλλιτεχνών να λαμβάνουν μέρος.
Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος είπε:
«Αγαπητοί συνάδελφοι σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και είστε απόψε εδώ στη νέα στέγη του Συλλόγου μας, που πριν από λίγο τελέστηκε ο Αγιασμός, με σκοπό να λάβετε μέρος στην πρώτη Γενική Συνέλευση του Π.Σ.Κ.Κ.Μ. με το νεοσύστατο Δ.Σ.
Πριν αρχίσουμε όμως πρέπει να συστηθούμε για να ξέρετε ποιοι είμαστε και τι τίτλο έχει ο καθένας από εμάς.
Εγώ είμαι ο Γαλάτιος Μοσχονάς στη θέση του προέδρου, αντιπρόεδρος ο Στέλιος Σταματογιαννάκης, γενικός γραμματέας ο Μιχάλης Σαπουνάκης, ταμίας ο Γιάννης Μαρτσάκης και μέλη Μανόλης Βερδινάκης, Γιάννης Χουλάκης, Στέλιος Μουλακάκης.Δεν ξεκίνησε αυτό το συμβούλιο με αυτή ακριβώς τη σύνθεση και αυτή την ιεραρχία.
Δυστυχώς πρόσφατα όπως όλοι ξέρετε χάσαμε τον πρόεδρό μας τον Γιώργο Κατσαμά, που μαζί είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει πράγματα για το Σύλλογο, αλλά δυστυχώς τώρα δεν είναι εδώ για να παλέψουμε μαζί να τα υλοποιήσουμε.
Είμαστε μέλη ενός Συλλόγου με μεγάλη ιστορία, τον οποίο δημιούργησαν και έχουν θητεύσει ως μέλη του σημαντικοί καλλιτέχνες, και δάσκαλοι της Κρητικής Μουσικής.Αυτό μας τιμά και μας γεμίζει με χαρά, παράλληλα όμως νιώθουμε τεράστια ευθύνη και άγχος ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας.Οι αυξημένες ανάγκες, τα πολλά και σύνθετα προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει λύση ο Σύλλογος, χρήζουν την ενεργή βοήθεια όλων σας σε μια γόνιμη και ειλικρινή συμμετοχή.
Οι προκλήσεις είναι πολλές και έχουμε το χρέος ως Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος φορέας της μουσικής παράδοσης του τόπου μας να συνεχίσει απρόσκοπτα να δίνει το παρόν, τηρώντας στο ακέραιο την υπόσχεση και τις δεσμεύσεις του απέναντι στις ιδρυτικές αρχές και αξίες όπως αυτές ορίστηκαν και συνεχίζουν από το 1981 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος μέχρι και σήμερα, και αυτές είναι η διαφύλαξη, η ανάπτυξη, η προαγωγή και η προβολή της Κρητικής Μουσικής.Γι’ αυτό σας καλούμε όλους, και εσάς που είστε εδώ, αλλά και αυτούς που δεν κατάφεραν να έρθουν, να στηρίξετε το Σύλλογο, ώστε να αποκτήσει αλλά και να ενισχύσει την δυναμική για να μπορεί να διεκδικεί πράγματα προς όφελος των μελών του και την προστασία της μουσικής μας παράδοσης.Αξίζει να σημειωθεί ότι η στέγη που μας παραχωρήθηκε αποκτά μεγάλη ιστορική βαρύτητα για εμάς, μιας και τα Φρατζεσκιανά Μετόχια είναι ένα χωριό άμεσα συνδεδεμένο με τους πρωτομάστορες της Κρητικής Μουσικής Ανδρέα Ροδινό και Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη).Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Μανόλη Λουτριανάκη που από την πρώτη στιγμή μας έκανε να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε στο σπίτι μας.
Και ο κ. Μανόλης και όλο το χωριό μας στηρίζουν και είναι στο πλάι μας σε ότι τους ζητήσουμε».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο γενικός γραμματέας κ. Μιχάλης Σαπουνάκης κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων, ενημέρωση για τις δράσεις, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου.

Έγινε διαλογική και εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μελών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του Γιώργου Κατσαμά και η βραδιά έκλεισε με κέρασμα που πρόσφεραν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Ελέγξτε επίσης

Νίκος Γωνιανάκης – Βοσκάκι Official Audio Release 2024

Μουσική: Νίκος Γωνιανάκης Στίχοι: Δέσποινα Σπαντιδάκη Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Χαραλαμπάκης Μπάσο & μίξη mastering: Μαυράκης …