O Γιώργος Λεκάκης στον Σοκαρά

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Σοκαρά σας προσκαλεί στο Μεγάλο Κρητικό Γλέντι την Παρασκευή 13 Ιουλίου με τον Γιώργο Λεκάκη στην πλατεία του χωριού..

ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΝΟΎ 10 ευρώ.
ΔΙΟΡΓΆΝΩΣΗ ΠΟΛ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΚΑΡΑ ..
ΤΗΛ. ΚΡΑΤ. 6977401895

Περιγραφή του χωριού
Ο Σοκαράς (παλαιότερη γραφή Σωκαράς) είναι χωριό και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Γόρτυνας(παλιότερα δήμου Κόφινα) στην επαρχία Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου. Το Δ.Δ. περιλαμβάνει ακόμη και τα χωριά Φαραγγιανά και Μετόχι(ή Σοκαρά Μετόχια), παλιότερα ήταν κοινότητα και με το κοντινό χωριό Αποϊνι.Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 49,7 χλμ. Η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω διακλάδωσης από το Ασήμι δυτικά,από τον κόμβο Πραιτωρίων στα ανατολικά και από το Τσιφούτ Καστέλι στα βόρεια.Οι κάτοικοι του χωριού είναι γεωργοί και παράγουν λάδι, σταφίδα. Ανάμεσα στα άλλα λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο. Στον οικισμό βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Ιωάννη με τοιχογραφίες, των Αγίων Δέκα, καθώς επίσης και εξωκλήσια (Προφήτης Ηλίας, Χριστός, Αγία Αναστασία Άγιος Νεκτάριος και άλλα). Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεωργίος, που εορτάζει στις 3 Νοεμβρίου.Στα βόρεια του χωριού πάνω σε λόφο υπήρχε οικισμός της Βενετικής εποχής ενώ εκεί κοντά έχει ανασκαφεί και οικία της Μεσομινωϊκής περιόδου με 2-3 δωμάτια και πολλά ευρήματα.Υπάρχουν ενδείξεις για νεκροταφεία της Μινωϊκής και της Ρωμαϊκής περιόδου στην ευρύτερη περιοχή του χωριού. Δίπλα και ανατολικά του χωριού στον λόφο Στραβορά υπήρχε οικισμός κατά το μεσαίωνα με κάμποσες εκκλησίες από τις οποίες σώζονται ελάχιστα ερείπια. Στο Βελούλι ,οικισμό στα ανατολικά ακατοίκητο σήμερα, βρίσκεται η Παναγία η Βελουλιανή, βυζαντινός ναός με τοιχογραφίες της Β’Βυζαντινής ή της Βενετικής περιόδου. Επίσης στα ανατολικά του χωριού κοντά στο Βελούλι πάνω σε λόφο/ακρόπολη, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Βάκιωτες.Η ακρόπολη αυτή,η οποία καλύπτει μια μακρά περίοδο κατοίκησης(έχει βρεθεί κεραμική από την Γεωμμετική περίοδο,1050-700πχ μέχρι και την Τουρκοκρατία) εντάσσεται στις λεγόμενες ”λαξευτές ακροπόλεις” λόγω του μεγάλου αριθμού οικιών και κάποιων ταφών (σώζεται θαλαμοειδής τάφος της Ρωμαϊκής εποχής,που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ,ο λεγόμενος από τους κατοίκους ”Σπήλιος”) και μαζί με μερικά πατητήρια είναι όλα σκαμμένα στο μαλακό βράχο της περιοχής.Ο χώρος είναι στις πρώτες θέσεις στην Κρήτη στο είδος αυτό των λαξευτών ακροπόλεων.Μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο και δυτικά από αυτόν μέσα στα χωράφια υπάρχουν ερείπια,πιθανότατα μονόχωρης καμαροσκέπαστης εκκλησίας,και ερείπια παλιού ανεμόμυλου που ονομάζεται ”Ζουρίδη μύλος”.
Η νεώτερη ιστορία του χωριού έχει στιγματιστεί από την εκτέλεση από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 17 Αυγούστου 1944 ,27 ανδρών από το χωριό μετά από προδοσία.Η μνήμη των 27 μαζί με μερικών ακόμη θυμάτων της κατοχής από το χωριό εορτάζεται κάθε χρόνο 17 Αυγούστου στο ναό των Αγίων Δέκα που χτίστηκε δίπλα στον τόπο εκτέλεσης,ενώ στην πλατεία υπάρχει μνημείο για τα θύματα όλων των πολέμων και ένα ακόμη αφιερωμένο στις μάνες/συζύγους/αδερφές των θυμάτων.

Ελέγξτε επίσης

7 χρόνια χωρίς τον Μανόλη Κακλή έφυγε 18 Οκτωβρίου 2017 και η ταφή του 20-10-2017

Σήμερα έχουμε τα συναπαντήματα του αξέχαστου Μανόλη Κακλή πέθανε στις 18 Οκτωβρίου 2017 και η …