Ross Daly στην Αυστραλία (Official Audio Release )

Στην Αυστραλία πήγα μαζί με την Κέλυ Θωμά (παίζει λύρα σ’ αυτό το CD) και συναντήσαμε τρείς Αυστραλούς μουσικούς με τους οποίους θα συνεργαζόμασταν σε μιά περιοδεία για ένα μήνα.

Διανύσαμε αποστάσεις με ένα μικρό λεωφορειάκι που αντιστοιχούν στην απόσταση από την Αθήνα μέχρι τη Μόσχα και πάλι είδαμε μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτής της χώρας. Kin Kin είναι το όνομα του πολύ μικρού, πανέμορφου χωριού στην επαρχία Queensland όπου μένει ο ένας μουσικός (Linsey Pollak) και όπου μείναμε την πρώτη εβδομάδα για πρόβες.

Η διαμονή στο Kin Kin ήταν για μας μια τόσο μαγευτική εμπειρία που όλοι οι συντελεστές αυτού του CD θεωρήσαμε αυτονόητο να φέρει το όνομά του ως τίτλο. Οι τρείς Αυστραλοί συνάδελφοι, που συνεργάστηκαν μαζί μας, έδωσαν εντελώς νέες διαστάσεις στα κομμάτια του ρεπερτορίου που παίξαμε και αυτό ήταν για μένα το βασικό κριτήριο που με ώθησε στην έκδοση αυτού του ηχογραφήματος.

Οι συνεργάτες μας αυτοί, απέναντι στους οποίους αισθανόμαστε μια απέραντη ευγνωμοσύνη για μια από τις πιο ευχάριστες συνεργασίες της ζωής μας, είναι : Philip Griffin – ούτι, λάουτο, ταμπουρίτσα, (ασχολείται επίσης με τη διεύθυνση κλασικής ορχήστρας, τον ενδιαφέρουν επίσης τα παραδοσιακά όργανα βαλκανικής και ανατολικής μουσικής), Tunji Beier – κορυφαίος δεξιοτέχνης ινδικών και αφρικανικών κρουστών οργάνων και έχει παίξει με πολλούς μουσικούς από διάφορες χώρες και παραδόσεις.

Στο CD αυτό παίζει : dholki – ένα τύμπανο σε σχήμα βαρελιού με δύο μεβράνες, thavil – ένα είδος νταουλιού από τις Νότιες Ινδίες που παίζεται από τη μιά μεριά με ένα μικρό ξύλο και από την άλλη με τα δάκτυλα στα οποία ο μουσικός βάζει μικρές σκληρές δακτυλήθρες, kanjeera – ένα πολύ μικρό ντέφι από δέρμα σαύρας και ένα ζίλι που συνηθίζεται στη νοτιοδυτική ινδική κλασική μουσική, zarb – ένα τύμπανο της κλασικής περσικής μουσικής που μοιάζει με το τουμπελέκι αλλά που κατασκευάζεται από ξύλο και είναι αρκετά μεγαλύτερο, doira – ένα τύμπανο από το Ουσμπεκιστάν που μοιάζει με το μπεντίρ αλλά έχει μικρούς μεταλλικούς κρίκους από τη μέσα μεριά που του δίνουν ένα χαρακτηριστικό ήχο.

Linsey Pollak, παίζει πάρα πολλά πνευστά όργανα από διάφορα μέρη του κόσμου, παίζει όμως ως πνευστά όργανα διάφορα άλλα πράγματα που κανείς δεν είχε προβλέψει ποτέ να έχουν τέτοια χρήση, όπως π.χ. καρότα, ποδήλατα, καρέκλες, υδραυλικές εγκαταστάσεις, ποτιστήρια λουλουδιών, σκεύη κουζίνας κ.α. Είναι πολύ γνωστός στην Αυστραλία για το ξεχωριστό χρώμα του παιξίματός του, για τις κατασκευές πρωτοτύπων οργάνων που παίζει ο ίδιος καθώς και για την πολύ ιδιαίτερη αντίληψη που διαθέτει με τη μουσική και με τη μουσική εκπαίδευση.

Κέλυ Θωμά : Η Κέλυ υπήρξε μαθήτριά μου για πολλά χρόνια και ήδη από τότε φαινόταν το πολύ ξεχωριστό της ταλέντο στη μουσική. Συνεργαζόμαστε σε μόνιμη βάση τα τελευταία πέντε χρόνια και ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την ανίχνευση τρόπων να παίξουν δύο λύρες μαζί, κάτι που δεν συνηθιζόταν στο παρελθόν στις πιο πολλές παραδόσεις όπου χρησιμοποιείται η λύρα.

Η Κέλυ έχει έχει αναπτύξει ένα πολύ χαρακτηριστικό ήχο στο παίξιμό της που είναι αποτέλεσμα του εντελώς προσωπικού τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει τη μουσική. Στο CD αυτό, επίσης, έπαιξε η Angelina Tkatcheva σαντούρι. Η Αντζελίνα είναι μία πολύ σπουδαία μουσικός από το Μίνσκ της Λευκορωσίας που συνεργάζεται μόνιμα μαζί μου εδώ και αρκετά χρόνια. (Ross Daly, από το ένθετο που συνοδεύεται στο cd. Επίσης στο ένθετο βιβλιαράκι θα βρείτε μαζί με τους τίτλους, και το ιστορικό του κάθε κομματιού).

Ελέγξτε επίσης

44 Χρόνια Χωρίς τον Νίκο Ξυλούρη 8/2/1980 – 8/2/2024

Ένα μικρό αφιέρωμα από τον Ερωτόκριτο με σεβασμό  στον Αρχάγγελο της Κρήτης Νίκο Ξυλούρη για τα …