Η Κρήτη τα μαύρα φόρεσε για το τελευταίο αντίο σήμερα

Όλη η Κρήτη και όχι μόνο πενθεί και μαυροφορέθηκε για να πει το αντίο στον μεγάλο καλλιτέχνη Μανόλη Κακλή στην  Εξόδιο ακολουθία που  θα τελεστεί σήμερα Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 στην Επισκοπή Ρεθύμνου..

Στην Επισκοπή Ρεθύμνου που γεννήθηκε ο Μανόλης Κακλής το 1945 ξεκινώντας με μοναδικά εφόδια τη χαρισματική του φωνή,το λαγούτο του και τον ακέραιο χαρακτήρα του κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στον χώρο της Κρητικής μουσικής και να διαγράψει μια λαμπρή πορεία μέσα από τις αμέτρητες επιτυχίες του, την τεράστια δισκογραφία του, τις πολλές και επιτυχημένες συνεργασίες του αλλά και από τις ζωντανές του εμφανίσεις όπου υπάρχει Ελληνισμός και Κρητικό στοιχείο.

Μαυροντυμένο άμα θα δεις, δώσε του σημασία
κάτι του λείπει απ’ τη ζωή , πού ‘χει μεγάλη αξία

Τα μαύρα ρούχα στην Κρήτη  ξεκινούν από τα Σφακιά, στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν ακόμα οι κατάρα των βεντετών κάλυπτε σαν μαύρο σύννεφο την περιοχή και ολόκληρο το νησί. Μαύρο πουκάμισο φορούσαν οι συγγενείς του νεκρού για να δείξουν την θλίψη τους αλλά ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο φανέρωναν την «υπόσχεση» τους για εκδίκηση. Όταν πραγματοποιούσαν την «υποχρέωση» τους τότε έβγαζαν και το μαύρο πουκάμισο. Ωστόσο, το μαύρο πουκάμισο καθιερώθηκε ως καθημερινή ενδυμασία των Κρητών το 1936, όταν πέθανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σε ευχαριστούμε ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΚΛΗ για όλα. Το έργο σου θα είναι σημείο αναφοράς και η προσφορά σου πυξίδα και σηματωρός για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

 

Ελέγξτε επίσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΤΩΝΑΚΗΣ – ΝΑΥΑΓΟΣ Official Video Clip © 2024

Στίχοι : Γιάννης Θεοδωράκης Μουσική : Δημήτρης Παπαδάκης Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον …