“ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΝΤΑΙ ΕΝ ΖΩΗ” Mεγάλη επιτυχία στην εκδήλωσης τιμής στον Αλέκο Πολυχρονάκη

“ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΝΤΑΙ ΕΝ ΖΩΗ” ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης τιμής του μεγάλου κρητικού καλλιτέχνη της “παλιάς φρουράς”, Αλέκου Πολυχρονάκη, που οργάνωσε άψογα ο άξιος κρητικός καλλιτέχνης της νέας γενιάς, Γρηγόρης Αλυσσανδράκης και η “Κρητική Παράδοση”, σήμερα, στο κέντρο “Ζορμπάς”. Οι μνήμες αντάριασαν στον ήχο της λύρας του μοναδικού Πολυχρονάκη, ταξιδεύοντας τον νου και την καρδιά 40 χρόνια πίσω, στα άγουρα φοιτητικά μας χρόνια…

Γρηγόρης Αλυσσανδράκης : Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο Κρητικό Κέντρο Ζορμπάς σήμερα Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 στην 6η Συνάντηση Φίλων του Kritiki-paradosi.gr που αισίως φέτος κλείνει τα 22 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στο διαδίκτυο.Τον Ιανουάριο του 1985 ήμουν μόλις 6 μηνών. Η βάφτισή μου έγινε στο κέντρο “Αποσπερίδα” του Αλέκου Πολυχρονάκη ο οποίος διασκέδασε τον κόσμο με τον μοναδικό του τρόπο όπως σε κάθε δικό του γλέντι.Τότε ο Αλέκος ήταν στην ηλικία που είμαι εγώ σήμερα. Επειδή δεν πιστεύω στις συμπτώσεις όμως μου αρέσουν οι αριθμοί, οι συμβολισμοί και η βαθύτερη ανάλυση των γεγονότων θα ήθελα να σας εξηγήσω πολύ σύντομα τον λόγο και την αιτία που πραγματοποιούμε σήμερα την συνάντηση αυτή τιμώντας τον Αλέκο Πολυχρονάκη.

Όλα όσα έχτισε ο Αλέκος από το 1980 μέχρι το 1998 που ήταν και το απόγειο της καλλιτεχνικής του πορείας μέσω τις Αποσπερίδας και όχι μόνο τα βίωσα σε μεγάλο βαθμό ως παιδί.Ο πατέρας μου είναι φίλος του, οι θείοι μου Μανώλης και Σπύρος Αλυσσανδράκης επίσης φίλοι του όπως και τόσοι άλλοι αγαπημένοι κοινοί γνωστοί μας που αρκετοί εξ’ αυτών παρευρίσκονται και σήμερα στην εκδήλωση μας.Άλλωστε ποιος θα κάνει παρέα με τον Αλέκο και δεν θα γίνει κατευθείαν φίλος του;

Ένα παιδί λοιπόν όταν μεγαλώνει με εικόνες και ιστορίες για κάποιον και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση θέλει δεν θέλει τον θεωρεί μύθο. Πόσο μάλλον όταν αργότερα διαπιστώνει ότι είναι κιόλας. Έτσι και ο Αλέκος Πολυχρονάκης στην δική μου συνείδηση από νεαρή ηλικία υπήρξε ένας μύθος!Το χάρισμα αυτού του ανθρώπου δεν είναι μόνο η ρυθμική του λύρα και η κρυστάλλινη φωνή του. Το χάρισμά του είναι η Κρητική ψυχή του η αγνή, η ατόφια, η μερακλίδικη, η αληθινή, η ανεξάντλητη. Ολα αυτά και άλλα πολλά καθιέρωσαν τον Αλέκο Πολυχρονάκη στην συνείδηση των Κρητικών και των φίλων της Κρήτης ως τον απόλυτο διασκεδαστή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που οι προτάσεις για εμφανίσεις τόσο σε Αθήνα όσο και Κρήτη διαδέχονταν η μια την άλλη.

Μην ξεχνάμε ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ούτε internet ούτε κινητά.Δεν υπήρχε διαφήμιση ούτε youtube… Η φήμη του κάθε καλλιτέχνη ήταν αποκλειστικά η ίδια η δουλειά του και φυσικά ο χαρακτήρας του και η καθιέρωση έρχονταν από στόμα σε στόμα κατά κύριο λόγο μιας και οι δισκογραφικές εκδόσεις δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθούν χωρίς μέσον.Ο Αλέκος ήταν ο λυράρης που άθελά του ανάγκαζε τα ζευγάρια να αλλάξουν την ήδη προγραμματισμένη ημερομηνία γάμου τους ή βάφτισης του παιδιού τους, προκειμένου να μπορεί να παίξει ο εκείνος στις χαρές τους.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κατορθώματά του και νομίζω είναι αρκετά για εισαγωγή προκειμένου να καταλάβετε όσοι δεν τα ξέρατε και να θυμηθείτε όσοι τα ζήσατε ποιος ακριβώς είναι ο Αλέκος ο Πολυχρονάκης.Θεωρώ χρέος και ύψιστη τιμή για κάποιον να αναγνωρίζει έμπρακτα την αξία των προκατόχων του και για έναν βετεράνο καλλιτέχνη να βλέπει στα μάτια των νεότερων την συνέχεια του έργου του και της Παράδοσης μας γενικότερα με τον σεβασμό που της αρμόζει.Επειδή εκτός από εμπνευστής της εκδήλωσης και δημιουργός της σελίδας kritiki-paradosi.gr είμαι και μουσικός μπορώ να καταλάβω και να εκτιμήσω σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο του Αλέκου αλλά πολύ περισσότερο να εκτιμήσω και να σεβαστώ την πορεία του που σε τόσο δύσκολες εποχές διέπρεψε με το πηγαίο ταλέντο του και εξελίσοντας τα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός.

Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω ακολουθώντας τα λόγια του Καζαντζάκη: – “Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους πρόγονους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους.Σήμερα θέλω να δημιουργήσουμε μια όμορφη γιορτή για τον Αλέκο όχι για να τον βγάλουμε στην σύνταξη γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ ούτε να τον θυμηθούμε γιατί ούτε αυτό μπορεί να γίνει μιας και έχει κατορθώσει με τα χαρίσματά του, να μείνει εσαεί αξέχαστος στις συνειδήσεις όλων μας.Θέλω όμως κατά κύριο λόγο να τον δούν και να τον ακούσουν ζωντανά, νεότεροι άνθρωποι που δεν τον πρόλαβαν στα παλιότερα γλέντια του γιατί μπορεί να ήταν αγέννητοι, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τα σημαντικότερα βήματα της καριέρας του μέσα από αφηγήσεις συνεργατών του και όσα βιογραφικά στοιχεία παρουσιάσαμε χωρίς να θέλουμε να σας κουράσουμε.Ένα έργο όμως 60 περίπου χρόνων δεν μπορεί να αναλυθεί ούτε σε μια ούτε σε δυο ώρες. Κι εμείς δεν έχουμε σκοπό να δώσουμε στον Αλέκο τυπικά μια πλακέτα θέλουμε σήμερα να τον Ξενυχτήσουμε…

Τόσα χρόνια μας ξενύχτησε εκείνος με τον ξενύχτη του σήμερα ήρθε η σειρά μας!Γι’ αυτό το λόγο θέλω να μας πει δυο λόγια και αμέσως μετά να ξεκινήσει ο ίδιος το γλέντι με την λύρα και την φωνή του μέχρι ότι ώρα θέλει.Η σημερινή γιορτή θα αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο για τις επόμενες γενιές και θέλω την ενεργή συμμετοχή όλων για να απολαύσουμε τον Αλέκο έτσι όπως αρμόζει στο μεγαλείο του.Αυτοί είναι οι λόγοι που επιλέξαμε συνειδητά την εκδήλωση μας να την αφιερώσουμε στον Αλέκο!Όλοι οι αληθινά σπουδαίοι είναι αναγνωρίσιμοι με το μικρό τους όνομα. Έτσι και στο Κρητικό στερέωμα αν πεις Αλέκος δεν χρειάζεται να πεις το επίθετο.

Όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν ότι μιλας για τον Πολυχρονάκη.Τιμή μου φίλε Αλέκο που έχω χορέψει στην λύρα σου από παιδί, με έχεις τιμήσει σε πολλά δικά μου γλέντια ως θαμώνας γιατί μπορεί να είσαι σπουδαίος αλλά ταυτόχρονα είσαι και ταπεινός.Δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν άλλωστε μιλάει το ίδιο το έργο σου και η πορεία σου για το μεγαλείο σου!Να σε έχει ο Θεός καλά να συνεχίσεις να μας διασκεδάζεις για πολλά χρόνια ακόμα!

Με βαθειά εκτίμηση και ειλικρινή συγκίνηση,

Γρηγόρης Αλυσσανδράκης

Βιογραφικό Αλέκου Πολυχρονάκη

Αφήγηση: Γρηγόρης Αλυσσανδράκης

Είπαν για τον Αλέκο Πολυχρονάκη

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗ ΜΙΛΗΣΑΝ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΡΒΑΤΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΚΗΣ
ΑΡΤΕΜΗΣ ΠΕΝΤΑΡΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΡΕΤΖΑΚΗΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

https://www.youtube.com/watch?v=wt9YTxIlP9g

Αλέκος Πολυχρονάκης – Γιώργος Κωνσταντάκης Ζορμπάς 3/3/2024!Κιθάρα: Δημήτρης Καβαρινός… 6η Συνάντηση Φίλων Kritiki-Paradosi.gr

Αλέκος Πολυχρονάκης – Γιώργος Κωνσταντάκης – Νίκος Καδιανός ο νεότερος Ζορμπάς 3/3/2024!Ο γιος του Νίκος Καδιανός και η παρέα αν και οι δυσκολίες είναι πολλές όπως θα δείτε και θα καταλάβετε όσοι δεν γνωρίζετε, ήρθαν να τιμήσουν τον Αλέκο Πολυχρονάκη στον Ζορμπά για το χατήρι του αείμνηστου συνεργάτη και συγχωριανού του Νίκου Καδιανού που ήταν πατέρας του φίλου μας του Νίκου που είναι πάντα δίπλα μας! Ποτέ δεν θα ξεχάσω όσα αισθάνεσαι για εμένα φίλε Νίκο και όσα κάνεις! Είσαι σπάνιος άνθρωπος και φίλος!
Με εκτίμηση, Γρηγόρης Αλυσσανδράκης www.kritiki-paradosi.gr

1ο ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Άλεκο Πολυχρονακη ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΟΡΜΠΑΣ Τιμητική του Κρητικού Λυραρη

2ο ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Άλεκο Πολυχρονακη ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΟΡΜΠΑΣ Τιμητική του Κρητικού Λυραρη

Χορευτικο για τον Άλεκο Πολυχρονακη ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΟΡΜΠΑΣ Τιμητική του Κρητικού Λυραρη

Γιώργος Λαγουδάκης – Λ. Γλαμπεδάκης- Παν. Πριμικήρης 6η Συνάντηση Φίλων www.kritiki-paradosi.gr !Τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί μουσικοί της Αθήνας τον Αλέκο Πολυχρονάκη στην 6η Συνάντηση Φίλων του kritiki-paradosi.gr και έπαιξαν μια κοντυλιά για το χατηρί του! Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς…!!!!

Γιάννης Μακριδάκης – Γιώργος Κωνσταντάκης Ζορμπάς Έχω μια θέση στην καρδιά 3/3/2024! Τιμητική εκδήλωση στον Αλέκο Πολυχρονάκη από το www.kritiki-paradosi.gr Κιθάρα: Δημήτρης Καβαρινός.

Αλυσσανδράκης Γρηγόρης – Αγγελιδάκης Βαγγέλης Συρτά Χορεύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιολίδα Ζορμπάς!Κιθάρα: Δημήτρης Καβαρινός.

Αλυσσανδράκης Γρηγόρης – Αγγελιδάκης Βαγγέλης Σούστα Ζορμπάς Χορεύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιολίδα

Αλυσσανδράκης Γρηγόρης – Κωνσταντάκης Γιώργος Αντί να κλαίω τραγουδώ Ζορμπάς 3/3/2024! 6η Συνάντηση Φίλων www.kritiki-paradosi.gr
Κιθάρα: Δημήτρης Καβαρινός
Τραγούδι: Βαγγέλης Αγγελιδάκης.

Αλυσσανδράκης Γρηγόρης – Κωνσταντάκης Γιώργος Κράνα Λιβάδεια Ζωνιανά Μαντινάδες Ζορμπάς 3/3/2024!Κιθάρα: Δημήτρης Καβαρινός.

Ελέγξτε επίσης

Αντώνης & Δημήτρης Αποστολάκης – Συρτά

Καλεσμένος στο προσωπικό μου στούντιο ηχογραφήσεων ο Πατέρας μου Αντώνης Αποστολάκης. Παίζουμε δύο συρτά σε …