Μιχάλης Τζαγκαράκης – ΕΤΟΥΤΕΣΕΣ ΤΣΙ ΕΚΛΟΓΕΣ (Σατυρικές Μαντινάδες)

Η σάτιρα, ως λογοτεχνική μορφή, έχει την δύναμη να αναδείξει τα κωμικά και παράλογα στοιχεία της κοινωνίας, ενισχύοντας τον διάλογο και τον προβληματισμό.

Στην Κρήτη, η σάτιρα έχει βρει έναν αξιόλογο εκπρόσωπο στο πρόσωπο του Μιχάλη Τζαγκαράκη, του γνωστού λυράρη, μουσικού και στιχουργού από την Κρήτη.

Ο Τζαγκαράκης, μέσα από τις σατιρικές μαντινάδες του, καταφέρνει να αποτυπώσει με χιούμορ και ευφυΐα το πνεύμα των εκλογών στην Ελλάδα με τίτλο “Ετούτεσες Τσι Εκλογές”.

ΕΤΟΥΤΕΣΕΣ ΤΣΙ ΕΚΛΟΓΕΣ που κάνει η Ελλάδα
φίλοι μου σας ορκίζομαι ποτέ δεν εξαναδα
Υποψηφιοι χιλιαδες κατεβαινουν στ’ εκλογες
μεχρι και ο στραβολαιμης κι ο κουτσος ο Τζιτζιφες
κατεβαινει ο Πιλαφτης ο Ξενιας κι ο Χορδακος
του μπιρμπιλοματη η κορη και τση χηρωνιας ο γιος
Ειναι υποψηφιοι πολλοι λιγοι οι ψηφοφοροι
και ψηφαλακια για να βρουν πιανουν χωρια κι αορη
Ειναι λιγοι οι ψηφοφοροι και γρικω κακα χαμπαρια
πως τα σογια μεταξυ ντως γινουνται μαλλια κουβαρια
δε μιιλιουνται μεταξυ ντως και συντεκνοι και κουμπαροι
συνοριζουνται τσι ψηφους ποιος τ’αλλου θα πρωτοπαρει
Σε τουτεσες τσι εκλογες μπελαδες θα μας βρουνε
που οι συγγενεις ο γεις τ’αλλου θα παψουν να μιλουνε

Οι εκλογές αποτελούν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία μιας χώρας, καθώς οι πολίτες εκφράζουν την πολιτική τους βούληση και επιλέγουν τους εκπροσώπους τους. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει αντικείμενο σάτιρας, ειδικά όταν τα πολιτικά γεγονότα γίνονται αντικείμενο γέλιου και σχολιασμού.

Ο Μιχάλης Τζαγκαράκης, μέσα από τις “Ετούτεσες Τσι Εκλογές”, δημιουργεί έναν καταιγισμό από σατιρικές μαντινάδες που αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα, προεκλογικές υποσχέσεις και τις ιδιαιτερότητες του εκλογικού αγώνα. Με τον χαρακτηριστικό τρόπο της κρητικής παράδοσης, συνδυάζει τον παραδοσιακό λυρισμό με τον πολιτικό σαρκασμό, δημιουργώντας μια ευφάνταστη και ανατρεπτική ματιά στις εκλογές και το πολιτικό σκηνικό.

Οι “Ετούτεσες Τσι Εκλογές” αποτελούν ένα παράδειγμα του πώς η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναδείξει την κριτική και το χιούμορ ως εργαλεία για την κατανόηση και τον προβληματισμό της κοινωνίας μας. Μέσα από τον ρυθμό της λύρας και τις στιχουργικές ευφυΐες, ο Μιχάλης Τζαγκαράκης μας υπενθυμίζει ότι οι εκλογές είναι μια σημαντική διαδικασία, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίζουμε και με τη δόση του γέλιου και της σατιρικής προοπτικής που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Αντώνης & Δημήτρης Αποστολάκης – Συρτά

Καλεσμένος στο προσωπικό μου στούντιο ηχογραφήσεων ο Πατέρας μου Αντώνης Αποστολάκης. Παίζουμε δύο συρτά σε …