Στο Πάνθεον των αθανάτων ο Ζαχάρης Μελεσανάκης…σήμερα το τελευταίο αντίο

Σήμερα  Τετάρτη 5 Ιουλίου το τελευταίο αντίο στο μεγάλο δάσκαλο και δημιουργό της Κρητικής μουσικής Ζαχάρη Μελεσσανάκη.
Η σωρός θα βρίσκεται στις 4 μμ στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (στην πλατεία) στο Μεσοχωριό και στις 6 μμ η νεκρώσιμος ακολουθία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωριού αφιέρωσε την ακόλουθη μαντινάδα στον Ζαχάρη Μελεσανάκη:

Τση Κρήτης η παράδοση έχει μεγάλη αξία
γιατί Ζαχάρη άφησες μεγάλη ιστορία!!
Καλό ταξίδι δάσκαλε!!!

Ο Ερωτόκριτος 87,9 στέλνει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλη την Κρήτη που έχασε τον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο της Λύρας …που θα μείνει όμως αθάνατος με την προσφορά του στην Κρητική μουσική.

Ένας από τους τελευταίους μεγάλους της κρητικής μουσικής, ο δεξιοτέχνης λυράρης Ζαχαρίας Μελεσανάκης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, σκορπίζοντας πένθος σε όλο το καλλιτεχνικό και όχι μόνο, κόσμο του νησιού μας.

Ο Ζάχαρης Μελεσσανακης γεννήθηκε το 1947 και η καταγωγή του ήταν από το Μεσοχωριό του δήμου Μονοφατσίου, Ηρακλείου.

Ο Ζαχαρίας Μελεσσανάκης ήταν βιρτουόζος λυράρης και μοναδικός συνθέτης. Ήταν χαρακτηριστικό το ιδιαίτερα γλυκό παίξιμο της λύρας του, που δημιούργησε “σχολή” στην κρητική μουσική. Στην καλλιτεχνική του πορεία, συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα στην δισκογραφία και στο πάλκο. Η συνεργασία του με τον Μανώλη Κακλή και οι συνθέσεις του «Μελεσσανού» που ερμηνεύτηκαν μοναδικά από τον Κακλή έχουν αφήσει εποχή στην κρητική μουσική. Είχε συνεργαστεί και με το Μανώλη Κονταρό, το Βαγγέλη Τσαφαντάκη, τον Παύλο Σηφάκη, το Γιάννη Αγγελάκη, το Στέλιο Αναστασάκη και πολλούς άλλους.

Τραγούδια όπως «Πες τση ζηλιάρας σου καρδιάς», «Στην ύστερή μου αναπνοή», «Άχι γλυκά μου μάτια», «Όλη η ζωή μου», «Τα χέρια που αγκαλιάζανε» και άλλες συνθέσεις του Ζαχαρία Μελεσανάκη έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

Όπως ιστορία έγραψε και η συνεργασία του με τον Βαγγέλη Τσαφαντάκη με δικά του τραγούδια «Λεμονιά», «Απόψε Παναγία μου», «Κομμάθια να με κάνουνε» κ.α.

Δάσκαλος για πολλούς νέους, με πλούσια παρουσία στη δισκογραφία, αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, άφησε το δικό του αποτύπωμα στην κρητική μουσική. Εκτός από λύρα, με την οποία συνόδευσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο σπουδαίες φωνές. έπαιζε και άλλα μουσικά όργανα οπως λαούτο και μπουζούκι.

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΖΑΧΑΡΗ ΜΕΛΕΣΑΝΑΚΗ 

Σίγησε από χθες το βράδυ η λύρα ενός σπουδαίου λυράρη, δημιουργού και ανθρώπου. Ο Ζαχαρίας Μελεσανάκης πέρασε στο Πάνθεον των Αθανάτων. Ένας δημιουργός με μεγάλη δισκογραφική πορεία, αμέτρητες επιτυχίες και μεγάλες συνεργασίες. Σπουδαίος δεξιοτέχνης, δάσκαλος και μουσικό πρότυπο για πολλούς νέους καλλιτέχνες. Ένας άνθρωπος απλός, δοτικός και ευαίσθητος. Η ευαισθησία και το μεγαλείο του διαφαίνονται τόσο στο παίξιμο όσο και στις μοναδικές του συνθέσεις. Η δισκογραφία του από τις εκτενέστερες των τελευταίων δεκαετιών. Η προσφορά του στον πολιτισμό μας ανεκτίμητη και το κενό δυσαναπλήρωτο.
Ζαχάρη Μελεσανάκη σε ευχαριστούμε γιατί διαμόρφωσες, καθόρισες και ομόρφηνες τον μουσικό μας πολιτισμό με την παρακαταθήκη που μας αφήνεις.
Ο Παγκρήτιος σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Παγκρήτιος σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής

Κακλή με το Μελεσανό, πάλι θα ξανασμίξεις,πες τση ζηλιάρας σου καρδιάς, να ξανατραγουδήξεις.Έλα στα Βενιζέλια, Βαγγέλη Τσαφαντάκη,
θα παίζει το λαούτο σου, για το Μελεσανάκη.Του Σταυρουλάκη τα συρτά, θα παίζει ο Παπαδάκης,κι ο Τσικιντήρης θα γροικά, μαζί κι ο Λυρατζάκης.Φτωχαίνεις πάλι Μεσαρά, οι μερακλήδες κλαίνε,γλέντια και ξεφαντώματα, του Άδη θα ζηλαίνε…κουκλινός
Ήσουν άρχοντας, απλός και καταδεχτικός.Θυμούμαι στο Ρέθεμνος στην εκπομπή του Σιμισακογιώργη, στο ράδιο Μεγαλόνησος για το βιβλίο μου.Πρώτος, πρώτος, να με τιμήσεις και το βράδυ στο Μεσοστράτι, να παίζεις και να μαγεύεις όλη τη παρέα.Έδενες τόσο αρμονικά με το λαγούτο του Στέλιο Παπαδάκη, που πραγματικά μόνο με τα μάθια να ξανοίξετε ο ένας τον άλλο, εκατέχετε ίντα θα παίξετε.Κάθε φορά και σε όσες παρέες βρεθήκαμε, ποτέ δεν έκαμες παρατήρηση σε άθρωπο, ότι ήθελε να του παίξεις ακούραστος και πάντα με κέφι.
Φεύγεις αλλά μας αφήνεις τεράστιο έργο παρακαταθήκη για τους νεότερους.Η Κρητική μουσική και η παράδοσή μας, σου οφείλει πάρα πολλά και σε κατατάσσει στο πάνθεον των μεγάλων δημιουργών.Ζαχάρη Μελεσανάκη… καλό ταξίδι και ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΥΚΛΙΝΟΣ.

Σαφί διαλέγεις τσι καλούς Χάροντα βερεμιάρη
κι ένα δεν φήνεις άπονε εις τον απάνω γ-κόσμο
πρέπει πως είσαι εγλετζές και χορευτής μεγάλος
για κείνο τσι μπαινάμικους ούλους τσι ξεχωρίζεις
τσι λυρατζήδες τσι καλούς που σέρνουν το δοξάρι
και σιούντ’ αόρη και λαγγοί στσ’ όμορφες κοντυλιές τως
κι ήρθες τρεχαπετάμενος κι έριξες την αμάδα
κι επήρες το Μελεσανό τον άπιαστο λυράρη
που σερνε το δοξάρι ντου
κι εμάγευγε τον τόπο
και τα θεργιά εξεσμίλιωνε
ως και τσι ανεράιδες,
κι εσήκωνε τσι χορευτές
κι ούλους τσι μερακλήδες….
Εζήλεψες του Χάροντα
στη θεϊκή ντου λύρα
κι είπες…” στον άδη παίρνω σε
για να γλεντάς τσ’ αθρώπους…
Να πιάνω στην ομπρός μερά
να κάνω ταλιμάκια
και νάζια μα και ξεκοφτούς
εις το μαλεβιζώτη,
δίπλες να στένετ’ ο χορός
κι ο άδης να τραντάσει
από το λυροπαίξιμο
τω θεϊκώ χεριώ ντου”…
“Να κάνουν ζεύκια και μεθιές ούλοι οι γι-αποθαμένοι κι οι γλεντιστάδες μη σκολούν απ’ το χορό μη φεύγουν
ν’ αθοβολούν βασιλικοί
ρόδα να μπουμπουκιούνε
απ’ το γλυκύ ντου παίξιμο”….
Εμίσεψε ο Μελεσσανός
τση λύρας ο τεχνίτης
και μοιρολόι
κι οι λαγγοί εστέσανε τση Κρήτης….
Τ’ αγρίμια ελουπάξανε πουλιά δεν κελαηδούνε
κι οι πρίνοι εγείραν τα κλαδιά
κι εκείνοι και πενθούνε…
Η Κρήτη πάλι έβαλε
το μαύρο τζη τζεμπέρι
κι η φεύγα του Μελεσσανού
τση μπηξε ένα μαχαίρι…
Χαριστή Φανουράκη Κουκουμπεδάκη

Το Γίγαντα τσι μουσικής ποχαιρετα η Κρήτηκαι κλενε τ, Άστερουσια δίπλα στο Ψηλορειτη…..Η μουσική παράδοση έχει όρφανεψει πάλι γιατί χει μιαν άπολια στο χώρο τσι μεγάλη…
Μισευγει ο Μελεσανος τ, άστρο τσι μουσικής μας κι έχει γεμίσει με καημό και θλιψη η ψυχή μας…..
Εκείνος που τη λύρα ντου έκανε να μιλησει μισευγει και τη Κρήτη μας στα μαύρα θα τη ντισει………..
Μισευγεις για τον ουρανό Μελεσανε Ζάχαρη
κι η λύρα σου ορκίστηκε να σπάσει το δοξάρι…
Δε θέλει από τα χέρια σου αλλά να τη κρατούνε γιατί ποθες τσ, αγάπη σου τ, άγγιγμα δε θα βρουνε…
Αγάπησες τη μουσική όσο κανένας άλλος και δάσκαλος στσι νέου μας εγινηκες μεγαλος…..
Σαν Αθρωπος σαν μουσικός έχεις άφισει Ναμι
κι η Κρήτη ενός λεπτού σιγή στη φευγα σου θα καμει…
Με μιαν έυκη εκεί που πας ο πρώτος που θα ζμιξεις ναν, ο Κακλης εγκάρδια τη Χέρα να του σφίξεις….
Να θυμηθητε τσι παλιούς καιρους τσ, αγαπημένους πουχετε τσ, ομορφοτερους σκοπούς μαζί γραμμένους…..
Στον Άδη βριχνουντε πολλοί τσι μουσικης Δάσκαλοι και θα χεις μιαν υποδοχή Μελεσανε μεγάλη…..Πες τσι ζηλιάρα σου καρδιάς γλυκά θ, αντιλαλησει του Άδη όλη η σκοτεινιά με φως να πλημμυρισει..
Η Κρήτη με βαριά καρδιά λέει καλοστραθια σου κι Αθάνατο στσ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ , θα τό’χει τ, όνομα σου…..
Έργο μεγάλο άφηκες Μελεσανε Ζαχαρή κι οστε να στέκει η Κρήτη μας θα σου γνωρίζει χαρη………
ΚΑΛΟ σου ταξίδι…..
Άννα Σκανδαλακη…...

Καλοστραθια σου Τεραστιε Ζαχαρη Μελασσανε σ ευχαριστούμε για της όμορφες μελοδιες που μας μεγάλοσες και θα μεγάλοσεις κι άλλες πολλές γενιές ακομη
Ας είναι ελαφρύ το χομα που θα σε σκεπασει
πασπαλακης γιωργος

Αθάνατε δάσκαλε Ζαχάρη Μελεσσανάκη😢
Από τους τελευταίους της γενιάς σου μας αφήνεις και μαζί με μας την Κρητική μουσική που από σήμερα γίνεται πιο φτωχή με το φευγιό σου. Ας είναι καλά το έργο που αφήνεις παρακαταθήκη σε όλους εμάς που θέλουμε να ασχοληθούμε με την Κρητική μουσική. Δεν γίνεται να ξεχαστείς. Τα τραγούδια σου και οι σκοποί σου σε έχουν καταστήσει ΑΘΑΝΑΤΟ!!
Καλό κατευόδιο δάσκαλε αύριο. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ…..
Cretan Music Group Sydney

Ήταν ένας από τους καλύτερους λυράρηδες που γέννησε η Κρήτη. Μεγάλος τεχνίτης και δημιουργός. Είχα την τύχη να τον φιλοξενήσω στη Μελβούρνη με τον αείμνηστο επίσης Βαγγέλη Τσαφαντάκη το 1978. Τους είχε φέρει στη Μελβούρνη ο Σύλλογος Ρεθεμνιωτών Μελβούρνης το ΑΡΚΑΔΙ του οποίου ήμουν γραμματέας. Έμειναν έναμισυ μήνα και έπαιξαν και σε άλλα Κρητικά Σωματεία της Αυστραλίας. Πολλά γλέντια, πολλές ζωντανές ηχογραφήσεις. Τον κατατάσσω σαν ένα από τους μεγαλύτερους τεχνίτες της Κρητικής μουσικής μετά τον Σκορδαλό. Θα γίνει αισθητή η απουσία του για πολλά χρόνια στο Κρητικό μουσικό στερέωμα. Καλοστρατιά Ζαχάρη. Ακούστε μια από τις πολλές ζωντανές ηχογραφήσεις που έκανα την περίοδο εκείνη.
Sokratis Tsourdalakis

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νεας Ζηλανδίας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον χαμό του μεγάλου λυράρη της Κρήτης Ζαχαρία Μελεσανάκη..Ο Ζαχάρης αφήνει πίσω του μια τεράστια μουσική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν.Η Αυστραλία είχε τη τιμη και την χαρά να τον φιλοξενήσει μαζί με τον επίσης αείμνηστο Βαγγέλη Τσαφαντάκη από τις 5 Νοεμβρίου 1978 έως και τις 27 Φεβρουαρίου 1979, σχεδόν 4 ολόκληρους μήνες, γεμάτο γλέντια, γάμους, βαφτίσεις και πανηγύρια..Η παρουσία του Ζάχαρη στην Αυστραλία σίγουρα άφησε ανεξίτηλα την στάμπα του στα νεα παιδιά γεννημενα εκεί που έμαθαν να παίζουν Λύρα.Η Κρήτες της Ωκεανίας τον τίμησαν για το έργο του με την συμμετοχή του στην επίσημη έκδοση των καλλιτεχνών της Πέμπτης Ηπείρου η οποία εκδόθηκε το 2017 και συμπεριλαμβάνει και τις ηχογραφήσεις τις δικές του.Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και αιώνια η μνήμη του..
Ο Πρόεδρος Αντώνης Σωκ. Τσουρδαλάκης
Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νεας Ζηλανδίας

Εις μνήμη Ζαχάρη Μελεσσανάκη .Αιωνία η μνήμη δάσκαλε με τα μελιστάλαχτα ηχοχρώματα σου, τους αθάνατους σκοπούς και τις κοντυλιές σου, σημείο αναφοράς και μελέτης η σχολή Μελεσσανάκη που θεμελίωσες με το παίξιμο σου ώστε να στέκει η Κρήτη κι εδώ ακόμη στα πέρατα της γης….
Μιχάλης Οδ. Πλατύρραχος

Οι άντρες που κάνανε την Κρήτη μεγάλη…. Ήταν αθόρυβοι, σεμνοί και ταπεινοί… ακόμη και το ζάλο τους είχε τρόπο όμορφο… Πόσο μάλλον το έργο τους… Ο μουσικός γίγαντας που μας άφησε για την (“ουράνια κρητη”)… Ο γιος των Αστερουσίων. και μουσικός “παππούς” όλων μας…. Μας αφήνει μια χρυσή κληρονομιά… Και μια διαδρομή που οι νέοι μουσικοί μας πρέπει να μελετήσουν πολύ καλά….•”Γίγαντα τση ποιότητας…τση μουσικής σημαία,
φεύγεις μ’ αφήνεις πίσω σου… Σχολή… πολύ σπουδαία….”Σ’ ευχαριστούμε για ό,τι μας άφησες…. Αθάνατος…
Δέσποινα Σπαντιδάκη

Κάποιοι άνθρωποι δεν πεθαίνουν ποτέ!! Ο Ζαχαρίας Μελεσσανάκης θα ζει πάντα μέσα από την μουσική και το έργο του!!
Κακουδάκης Κώστας

Έφυγε ένας δεξιοτέχνης της Λύρας που με τις συνθέσεις του στην Κρητική μουσική άφησε το γνήσιο αποτύπωμα του παρακαταθήκη στις επόμενες μουσικές γενιές. Φίλε ζαχάρη δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που είπες όταν σε φώναξα σε μια εμφάνιση μου να παίξεις μια σειρά απ τις δημιουργίες σου. “Αντώνη μείνε γνήσιος σ αυτό που κάνεις.” κι αυτό ζαχάρη κάνω. Σ ευχαριστώ για τις κουβέντες που κάναμε κι εύχομαι να έχεις καλό παράδεισο.
Αντώνης Καράτζης

Καλοστραθιά μεγάλε δάσκαλε!
Με μαντινάδες αποχαιρετά
η Κρήτη τον Μελεσανάκη
Ξυπνήστε όλοι οι νεκροί
και βάλτε τα καλά σας, φέρνουνε έναν μερακλή
στα μέρη τα δικά σας!
Ξύπνησε και εσύ Μανιά
κι ετοίμασε τη λύρα,
τον φίλο σου να υποδεχτείς, στου Άδη εκειά τη θύρα…
Με μαντινάδες αποχαιρετά το Μεσοχωριό Δήμου Αρχανών Αστερουσίων (τόπος καταγωγής του) και η Κρήτη ολόκληρη τον Ζαχαρία Μελεσανάκη, έναν από τους καλύτερους λυράρηδες της παραδοσιακής μας μουσικής.
Δάσκαλος για τη νεότερη γενιά, με πλούσια δισκογραφία, αλλά και πολλές ζωντανές εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδας, ο Ζαχαρίας Μελεσανάκης άφησε το δικό του αποτύπωμα στην κρητική μουσική. Εκτός από λύρα, με την οποία συνόδευσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο σπουδαίες φωνές έπαιζε και άλλα μουσικά όργανα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κρήτης που θα τον σκεπάσει…
Ευδοξία Ηλιάκη

Γλυκό, μελωδικό, ισορροπημένο παίξιμο με φαντασία και καταπληκτική ευκρίνεια και ακρίβεια. Δημιουργικός με αρκετά μεγάλο έργο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Θεωρείται ο κορυφαίος λυράρης της γενιάς του με πολύ μεγάλη επιρροή σχεδόν στο σύνολο των Κρητών καλλιτεχνών, και με πολλούς μιμητές. Καλό σου ταξίδι μεγάλε και ταπεινέ Ζαχάρη..
Kostas Verdinakis

Ήσουν και θα είσαι από τους πιο αγαπημένους μου Λυράρηδες και πιστεύω ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Η γλυκύτητα, η ευαισθησία και η μελωδικότητα στο παίξιμο σου φαινόταν και στον ανθρώπινο χαρακτήρα σου, μαζί με την ευγένεια και σεμνότητα που πάντοτε είχες. Από τις μεγαλύτερες χαρές και βέβαια τιμή που έχω νιώσει στο χώρο της μουσικής, ήταν όταν παίξαμε μαζί. Σαν ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα.
Οι συνθέσεις σου , τα παιξίματα σου οι μουσικές σου θα ακούγονται όσο στέκει η Κρήτη!! Το μεγάλο έργο που αφήνεις, θα το μελετούν όλες οι νεότερες γενιές μουσικών !!!
Δάσκαλε Ζαχάρη Μελεσανάκη σε ευχαριστούμε για όλα!!
Καλό Ταξίδι στην γειτονιά των αγγέλων…
Vaggelis Papadakis

Βαρύ το πένθος για την Κρήτη ..Έφυγε ο μεγάλος δάσκαλος μας ΖΑΧΑΡΊΑΣ ΜΕΛΕΣΣΑΝΑΚΗΣ
Στέλιος Παπαδάκης Μανιάς

Ο ΧΑΡΟΣ ΠΑΛΙ ΒΓΗΚΕ ΠΑΛΙ ΧΤΥΠΗΣΕ (ΖΑΧΑΡΗΣ ΜΕΛΕΣΑΝΑΚΗΣ)
ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΕΙΣ ΜΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕ ΧΑΡΙΣΜΑ ΑΛΛΟ Η ΜΟΙΡΑ
ΝΑ ΚΕΛΑΗΔΕΙ ΟΝΤΕ ΚΡΑΤΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ Η ΛΥΡΑ
ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΟ ΔΟΞΑΡΙ
ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΤΣΟΙ ΣΚΟΠΟΥΣ Η ΛΥΡΑ ΣΟΥ ΖΑΧΑΡΗ
Εφυγε για το μεγαλο ταξιδι ,ενας μεγαλος δεξιοτεχνης λυραρης ο Ζαχαρης Μελεσανακης.
Με το Ζαχαρη ειχαμε συνεργαστει στο κεντρο μου ΞΑΣΤΕΡΙΑ . Επαιζε λυρα και λαουτο.Συμμετειχε στις δισκογραφικες μου δουλειες,”ΠολυτεχνειοΝο1″,”Πολυτεχνειο Νο2″.”Αφιερωμα στον Παναγουλη”.
Ο Ζαχαρης εχει αφησει το δικο του ανεξητιλο μουσικο αποτυπωμα στην μουσικη παραδοση της Κρητης μας.
Συναδελφε,φιλε Ζαχαρη καλο ταξιδι στην αιωνιοτητα.
Θερμα συλληπητηρια στην οικογενεια του.
Μιχάλης Τζαγκαράκης

Μεγάλε ανεπανάληπτε δάσκαλε Μελεσανέ με την φεύγα σου κάνεις ακόμα φτωχότερη τη μουσική μας !!!καλό ταξίδι !
Antonis Mazokopakis

Μισεψε ο Μελεσανος
φτωχότερη η Κρήτη
μα οι κοντυλιές του αθάνατες
θα ζουν στο Ψηλορείτη….Μ.Χ(ΚΑΝΟΝΗΣ)
Ένας μεγάλος δάσκαλος και καλλιτέχνης της Κρητικής παράδοσης έφυγε σήμερα από κοντά μας.Καλο ταξίδι δάσκαλε Ζαχαρη Μελεσσανακη..
Μανώλης Χριστοδουλακης Κανονης

Αθάνατος…
Πάντα θα με συνεπαίρνει η δύναμη της μουσικής του μεγάλου Ζαχαρία Μελεσανάκη. Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για ολα…..!
Πέτρος Σαριδάκης

Το Μεσοχωριό των Αστερουσίων και όλη η Κρήτη αποχαιρετούμε τον σπουδαίο δάσκαλο και δεξιοτέχνη λυράρη Ζαχάρη Μελεσσανάκη.
Διδάξε, ενέμπνευσε και γλέντησε πολλές γενιές μερακλήδων!
Άφησε το δικό του μοναδικό στίγμα στην κρητική μουσική.
Giannis Megalakakis

Καλό ταξίδι μεγάλε και αναντικαταστατε Ζαχαρία Μελεσανακη! Φίλε ,συνεργάτη, συνάδελφε , Θα σε θυμόμαστε όσο ζούμε και θα κάνουμε παρέα μέ τις μουσικές σου σαν να είσαι εδώ μαζί μας σαν να μην έφυγες ποτέ! Σε ευχαριστούμε για όσα μας άφησες ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!Οργανοποιείο Φραγκιαδάκης Γεώργιος

Πήγες την μουσική σε άλλη διάσταση!! μας άφησες σπουδαίο έργο!! δικαίως η ιστορία θα σε κατατάξει στους μεγαλύτερους λυράρηδες που γέννησε η Κρήτη!! Καλό ταξίδι δάσκαλε Μελεσσανάκη..
Γιακουμάκης Γιώργος

Είδα πρωί-πρωί με το ξύπνημα μου μια γριά να κλαίει. Μα δεν έκλαιγε απλά. Έβγαζε θρήνους, τραβούσε τα μαλλιά της, κτυπούσε τα στήθια της. Και ήταν παντού και δίπλα μου και απέναντι, σε όλα τα Αστερούσια, στο Μεσοχωριό, στα βουνά επάνω και στην πεδιάδα και σε όλο το νομό, στα χωριά του νομού και στις πόλεις όλες και σε όλη την Κρήτη. Η σπαραξικάρδιες κραυγές της δεν με άφησαν ασυγκίνητο. Την πλησίασα. Ακούμπησα το χέρι μου στους ξερακιανούς ώμους της σε μια κίνηση κατανόησης και συμπαράστασης.
-Τι έχεις κερά μου και δερνοκοπανιέσαι; Τι σου συνέβη και δεν αρνεύγεις; Πες μου και μένα. Ίσως άμα μου μιλήσεις να αλαφρώσεις έστω και λίγο και αυτό θα σου κάνει καλό.
Η γριά συμμάζεψε τα συναισθήματα που την έκαιγαν, σε μια προσπάθεια της να μου εξηγήσει με ψυχραιμία και να μου αναλύσει τι είναι αυτό που την έφερε σ’ αυτή το χάλι.
–Άκουσε παιδί μου, είμαι γριά, πολύ γριά, ξεπερνώ τα διακόσια χρόνια. Από τότε που γεννήθηκα ο Θεός με ευλόγησε να γεννώ συνεχώς κοπέλια. Κι ακόμη και σήμερα γεννώ. Όμως κάθε φορά που φεύγει απ’ αυτό τον ψεύτη κόσμο ένα μου κοπέλι, ετσά λαλούμαι. Προ πάντων όμως, όταν φεύγει ένα κοπέλι μου που ξεχωρίζει για το ταλέντο του και για τις αρετές του. Έκλαψα για το Ροδινό, για τον Μπαξεβάνη, το Λαγό, τον Καρεκλά, το Μανιά, τον άλλο Μανιά το Μανόλη, το Μουντάκη, το Σκορδαλό.-Μα ποια είσαι κερά μου;
-Είμαι παιδί μου, η μούσα της Κρήτης.– Σήμερα όμως γιατί κλαις; Τι σου συνέβη;
-Μίσεψε παιδί μου ένα διαλεχτό κοπέλι μου. Το Ζαχαριό μου, ο Μελεσσανάκης. Και κλαίω και οδύρομαι γιατί στη θέση του δεν έχω ποιον να βάλω.
– Έχεις δίκιο κερά μου. Σε καταλαβαίνω, σε νιώθω, γιατί και σε μας που σκαμπάζομε λίγο από μουσική της Κρήτης, θα μας λείψει. Το κενό που προκύπτει δύσκολα καλύπτεται.ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΕΛΕΣΣΑΝΑΚΗΣ.
Ο μέγας σιωπηλός λυράρης, ο πολυδάκτυλος, ο ταλαντούχος, ο πολυσύνθετος. Δεν τραγουδούσε, δεν μιλούσε. Είχε εμπιστοσύνη στη λύρα του. Εκείνη ήταν η μελωδικά φλύαρη, η λαλίστατη. Εκείνη τα έλεγε όλα. Λες και τον είχε δασκαλέψει ο Λυρατζάκης–Και τώρα γιαγιά Μούσα της Κρήτης, τι θα κάνεις;
– Θα συνέλθω από το σημερινό χαστούκι και θα παρακαλέσω το Μεγαλοδύναμο να μου στείλει ένα άλλο κοπέλι το ίδιο ικανό και ζηλεμένο για να το βάλλω στη θέση του Ζαχάρη. Δεν θα φύγω από το χώρο της μουσικής της Κρήτης αν δεν το καταφέρω. Θα γίνει και θα το δεις.
Καλό σου ταξίδι αγαπητέ πρωτομάστορα. Δεν θα πεθάνεις ποτέ σαν όνομα, γιατί η λύρα που μιλούσε αντί για σένα όσο ζούσες θα συνεχίσει να μιλά και μετά το θάνατο σου.
Αλέξανδρος Κατσαπρακάκης

Και τα πουλιά που κελαιδουν δεν έχουν τέτοια χάρη να βγαλουνε τι μουσική της λύρας σου Ζάχαρη καλοστραθια σου δάσκαλε το Μεσοχωριο είναι υπεριφανο που γέννησε ένα τέτοιο γιγαντα
Σταυριδης Γιαννης

Έφυγε από τη ζωή ο μεγαλος λυράρης της Κρήτης . Ζαχάρης Μελεσανάκης
Σαν βόμβα έπεσε η είδηση του θανάτου του.Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και βιρτουόζος της κρητικής λύρας, ο Ζαχάρης Μελεσανάκης έφυγε από τη ζωή.
Καταγόταν από το Μεσοχωριό και κατατάσσεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους λυράρηδες, με πλούσιο δισκογραφικό έργο και εμφανίσεις σε γνωστά μαγαζιά της Αθήνας, της Περιφέρειας και του εξωτερικού. Ο ίδιος δεν τραγουδούσε, αλλά ήταν ασύγκριτος στο παίξιμο, ενώ δίδαξε και πολλούς νέους λυράρηδες.Η Κρήτη κι η μουσική της.. του οφείλουν πολλα ..
Σημαντικότατη η παρουσια του σε ολα τα κρητικά δρώμενα .Δίδαξε σεβασμό.. εκτίμηση …ποιότητα . Δάσκαλε..σ’ευχαριστούμε για την πλούσια παρακαταθήκη που μας αφήνεις.
Τεράστιες δισκογραφίες..πολυπληθώρα τραγουδιών…σκοποι αθάνατοι που θα τους χορεύομε για πολλα χρόνια ..
Ξυπνήστε ολοι οι νεκροί και βάλτε τα καλά σας
φέρνουνε εναν μερακλή στα μέρη τα δικά σας
Ξύπνησε κι εσύ Μανιά κι ετοίμασε την λύρα
τον φίλο σου ν ‘αποδεχτείς στου Άδη εκειά τη θύρα
Καλό ταξείδι δάσκαλε στο αιώνιο φως.Καλή ανάπαυση στη ψυχούλα σου
Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών Θεσ/νίκης “Τ’αγρίμια”

Πραγματικά ένας γνώστης!!!!της Κρητικής μουσικής!!!Με ήθος!!!σαν άνθρωπος και ύφος σαν μουσικός!!!!Ο Θεός να τον κατατάξει εκεί πού του πρέπει!!!!
Νικολαος Μαθιουδακης

Έφυγε ο Μελεσσανος
Δημιουργός .. τεχνίτης
στον ουρανό τση μουσικής
ήταν Αποσπερίτης…
Στον άλλο γ- κόσμο που θα πας
Μελεσσανε Ζαχάρη
τη λύρα σου να τη βαστας
με το χρυσό δοξάρι…
Σε περιμένουν φίλοι σου
παλιοί αδερφικοι σου
γλέντι καλό να στεσετε
ν’ αγιασει η ψυχή σου …
Καλό παράδεισο.. θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια
Georgios Iosif Sifakis

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Αντώνης & Δημήτρης Αποστολάκης – Συρτά

Καλεσμένος στο προσωπικό μου στούντιο ηχογραφήσεων ο Πατέρας μου Αντώνης Αποστολάκης. Παίζουμε δύο συρτά σε …