ΓΙΑΝΝΗΣ & ΓΙΩΡΓΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας παρουσιάζουμε το έργο αυτό το οποίο είναι αφιερωμένο στην ζωή και το έργο ενός από τους μεγαλύτερους μουσικούς της Ελλάδας στον αείμνηστο «ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ».

Ως Έλληνες Αυστραλοί Κρητικής καταγωγής αισθανόμαστε περήφανοι όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να τιμήσαμε το Νικό Ξυλούρη, το μεγάλο εκείνο Κρητικό λυράρη έστω και πεθαμένο, αφού δεν είχαμε ποτέ την τιμή να τον υποδεχτούμε εδώ στην Αυστραλία προσωπικά, όπως είχαμε κάνει με άλλους μεγάλους Κρήτες καλλιτέχνες.

Όπως θα γνωρίζετε ο Νίκος Ξυλούρης πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1980 από καρκίνο. Η Μουσική του άγγιξε τις καρδιές όλων των Ελλήνων αλλά και ξένων σε όλο τον κόσμο. Ήταν ο πρώτος Κρητικός μουσικός που έκανε την μουσική της γενέτειρας του Πανελλήνια μουσική και την έβγαλε έξω από τα σύνορα της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα.

Δυστυχώς πέθανε αναπάντεχα πολύ νέος και η τεραστία πολιτιστική προσφορά του στην μουσική και το τραγούδι διακόπηκε πρόωρα. Όλοι οι Έλληνες σήμερα, θαυμαστές, υποστηρικτές και υπηρέτες της ειρήνης απολαμβάνομαι τους γλυκούς καρπούς του δικού του αγώνα της δικής του μουσικής κληρονομιάς.

Για να τιμήσαμε λοιπόν τον μεγάλο αυτό τραγουδιστή και λυράρη, αλλά συγχρόνως και να βοηθήσουμε την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου οργανώσαμε αυτό τα κονσέρτο του οποίου τα έσοδα δόθηκαν στο Καρκινικό Ίδρυμα της Αυστραλίας, στο τέλος της συναυλίας, όπου πάνω από 1000 άτομα την παρακολούθησαν.

Την συναυλία τίμησε με την παρουσία της η Σύζυγο του Νίκου κα. Ουρανία Ξυλούρη, όπου μαζί με τον αδελφό του Νίκου, Γιάννη Ξυλούρη ( Ψαρογιάννη ) και τον Ανιψιό του Νίκου, Γιωργή Ξυλούρη ( Ψαρογιώργη ),έδωσαν την καλύτερη μουσική νότα αποσπώντας την αγάπη του κόσμου.

Ελπίζουμε ότι το κονσέρτο θα σας φέρει νοερά στις εποχές εκείνες που ο Νίκος Ξυλούρης ξεσήκωνε με τη λύρα και το αντάρτικο τραγούδι του, τους νέους και τις νέες του Πολυτεχνείου, τους νέους όλης της Ελλάδας, πάντα μπροστάρης για τη λευτεριά, τραγουδώντας εκείνο
το ανεπανάληπτο «Ποτέ θα κάνει Ξαστεριά».

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους ευγενικούς χορηγούς του έργου αυτού, τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αυστραλίας και της Ελλάδας, την Παγκρήτιο Αδελφότητα και τον Σύλλογο Ρεθεμνιωτών «ΑΡΚΑΔΙ» ως επίσης και την εταιρία “Σείστρον” που ανέλαβε να εκδώσει το έργο αυτό, ελπίζοντας το κονσέρτο αυτό να γίνει σταθμός και να μείνει δίδαγμα για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν στην Αυστραλία.

Με βαθιά εκτίμηση
Αντώνης Σ. Τσουρδαλάκης
Νίκος Κουκουβιτάκης
Γιάννης Ρεράκης

Περιεχόμενα:
01. Σαν έρθουν μάνα οι φίλοι μου
02. Δεν κελαηδεί μπλιο το πουλί – Διαμάντι και ρουμπί
03. Ο Μυριολής
04. Όσο βαρούν τα σίδερα
05. Πως να τραγούδησω
06. Χρώματα κι αρώματα
07. Ο γίγαντας
08. Χίλια μύρια κύματα
09. Αυτό το κόσμο το καλό

10. Έβαλε ο Θεός σημάδι
11. Ήτανε μια φορά
12. Γεια σου χαρά σου βενετιά
13. Αγρίμια κι αγριμάκια μου
14. Σε ψηλό βουνό
15. Ερωτόκριτος
16. Φιλεντέμ
17. Ο αντρειωμένος
18. Απ’ το Χανιώ τη πόρτα / Το ξηροστεριανό νερό
19. Πάντα καθίζω σα σ’ ιδω
20. Πότε θα κάνει ξαστεριά

Oι μουσικοί / The musicians:
Γιάννης Ξυλούρης / Yannis Xylouris: λαούτο – λύρα – τραγούδι / lute – lyra – vocal
Γιώργος Ξυλούρης / Yiorgos Xylouris: λαούτο – λύρα – τραγούδι / lute – lyra – vocal
Παναγιώτης Κατσηκιώτης / Panagiotis Katsikiotis: κρουστά / percussions
Sheilah Hannan: φλογέρα – φλάουτο / flute – fervidly
Deidre Hannan: λαούτο – μαντολίνο – τραγούδι / lute – mandolin – vocal
Alice Garner: βιολοντσέλο / cello
Daniel Butler: κοντραμπάσο / bass

Χορεύουν / Dancing:
Χορευτικός Όμιλος Ρεθεμνιωτών Μελβούρνης “ΑΡΚΑΔΙ”

Παραγωγή / production: Σείστρον / Seistron
Δημιουργικό / Grpahic design: Αεράκης Ανδρέας / Aerakis Andreas

Ελέγξτε επίσης

Τσικνάκης Γιάννης – Το βοτάνι (Τραγούδι: Καλεμάκης Αλέκος)

Λύρα – Λεμάν – Βιόλα: Τσικνάκης Γιάννης Τραγούδι: Καλεμάκης Αλέκος Λαούτο: Στεφανουδάκης Φάνης Κιθάρα: Τσικνάκης …