ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ – ROSS DALY – ΜΑΝΟΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ (ALMEIDA THEATRE 24-2-85)

Χθες είχαμε τη χαρά, αλλά κυρίως την τιμή να μονοιάσουμε με τον Manos Mountakis, τον γιο του πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής.
Μας παρέδωσε σπάνιο αρχειακό υλικό του πατέρα του, ένα σπουδαίο ντοκουμέντο για το οποίο εν καιρώ θα σας ανακοινώσουμε περισσότερα. Καθίσαμε παρέα, μιλήσαμε, αναθιβάλαμε γλυκές στιγμές του παρελθόντος κι όταν ήρθε η στιγμή που ο Μάνος πάτησε το play στο κασετόφωνο κι οι μαγνητικές ταινίες της κασέτας άρχισαν να ξετυλίγονται, ξοριστήκαμε σ’ ένα ατόφιο, μουσικό ταξίδι του χθες, η καρδιά μας γέμισε συγκίνηση και η ψυχή μας χόρτασε μερακλίκι.
Στις ηχογραφήσεις διαφαίνεται ξεκάθαρα το μεγαλείο της απλότητας. Ακούγοντάς τις κανείς, ταξιδεύει το δίχως άλλο σ’ εποχές μυριόχρωμες, εποχές που άνθιζε η τέχνη κι ο πολιτισμός μας.
Επίσης, μας παραχώρησε μία ολόκληρη παράσταση, που είχε λάβει χώρα στο Almeida Theatre του Λονδίνου (1985), διάρκειας μίας ώρας με πρωταγωνιστή τον πατέρα του και τον Ross Daly.
Ευχαριστούμε τον Μάνο Μουντάκη που για μια ακόμη φορά εμπιστεύτηκε στα χέρια μας ένα τόσο πολύτιμο αρχείο από το μπαούλο της μνήμης. Στα 50 χρόνια παρουσίας της εταιρείας μας στον χώρο, από τον Στέλιο και τον Μιχάλη Αεράκη, μέχρι κι εμένα σήμερα, ένα τέτοιο αρχείο σίγουρα αποτελεί συνονθύλευμα αξιών, παράδοσης και ήθους που οφείλουμε να διαφυλάξουμε με απόλυτο σεβασμό. Γιατί το παρόν πάντα έχει κάτι απ’ το παρελθόν.

Almeida Theatre Λονδίνο (London)  24-02-1985

Κώστας Μουντάκης
Ross Daly
Μάνος Μουντάκης

https://www.youtube.com/watch?v=Zi_6WCe2uZQ

Σειρά προγράμματος:
Α’ Μέρος:
Ερωτόκριτος
Στα φρυδι του γιαλού & πηδηχτός
Καλαματιανά (Αργαλειός, Μυλωνάδες & μαζώχτρες, ο πραματευτής)
Καστρινός χορός
Μεσοπέλαγα αρμενίζω

https://www.youtube.com/watch?v=6kAOLaGlVKQ

Β’ Μέρος:
Ήθελε λέει
Συναντηθήκανε δυο φίλοι
Για μένα όπου γης είναι πατρίδα
Ντουρνεράκια
Αθάνατο νησί
Βοσκαρουδάκι αμούστακο & πηδηχτός
Σταφιδιανός σκοπός & 5 μερακλήδες

Αρχείο Μάνου Μουντάκη

Ελέγξτε επίσης

Μαρία Τζομπανάκη – Το Τραγούδι Της Μαρίας (Official Audio Release)

Καλλιτέχνης: Μαρία Τζομπανάκη Συνθέτης: Σούλα Δασκαλομαρκάκη Στιχουργός: Σούλα Δασκαλομαρκάκη Έτος Κυκλοφορίας: 2024 Alpha Records