Καλό ταξίδι Στέλιο Αεράκη…

Ο Ακάκιος έφυγε, με ενημέρωσε η Ιφιγένεια.
Η είδηση που περίμενα με βούρκωσε. Ο Στέλιος Αεράκης, αναχώρησε λοιπόν, για το μεγάλο ταξίδι.

Ο Στέλιος Αεράκης, που αναμφισβήτητα, αποτέλεσε την πολιτισμική πυξίδα, ώστε να βγουν από την μουσικολογική λήθη και να επαναπροσδιοριστούν, σε χρόνια κλυδωνισμού, ισοπέδωσης και αλλοτρίωσης, όσα καθόρισαν την πνευματική πυξίδα των κρητικών μουσικοχορευτικών της Κρητικής μουσικής παράδοσης.

Τον θυμάμαι με πόση επιμονή ερχόταν στην ΕΡΑ για κάθε νέο εγχείρημα του. Πόσο πολύ φρόντιζε κάθε δισκογραφική εξέλιξη. Ως μέλος μιας μεγάλης παρέας.

Ο ίδιος ο Στέλιος, γαλουχήθηκε με την μουσική παράδοση των Ανωγείων και ολόκληρης της Κρήτης. Ως λαουτιέρης, συνεργάστηκε μουσικά και δισκογραφικά με το Νίκο Ξυλούρη, αλλά και τους μεγάλους συνθέτες της μεταπολίτευσης. Το 1974 ανοίγει το πρώτο κατάστημα δίσκων στο Ηράκλειο, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύσει αποκλειστικά την Columbia στην Κρήτη.

Το 1976 δημιουργεί την δισκογραφική εταιρεία “Αεράκης – Κρητική Μουσική Εταιρεία” που εξελίχθηκε σε “Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι”, σφραγίζοντας με την ποιότητα και την καινοτομία της εποχής όλη την δισκογραφική εξέλιξη της Κρητικής μουσικής.

Ο Στέλιος Αεράκης, χάραξε αδιαμφισβήτητα, ένα λαμπρό όνομα, στον χώρο της κρητικής μουσικής-έκδοσης-παραγωγής. Έργο ζωής του είναι η πρωτοβουλία καταγραφής και έκδοσης της ολοκληρωμένης και αυθεντικής σειράς δέκα ξεχωριστών μουσικών έργων, με γενικό τίτλο: «ΟΙ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 1920 – 1955», έργο που θα συντελέσει ορόσημο στην μουσική μας ιστορία και πολύτιμο υλικό για τους μελετητές της μελλοντικής γενιάς. Θεωρούσε την μουσική, θείο δώρο.

Κι αυτό το δώρο, σπάνιο, ακριβό, δεν το κράτησε μοναχοφάϊκα, αλλά το μοίρασε στα πέρατα του κόσμου. Στέλιος Αεράκης έχουμε ένα λογαριασμό ανοιχτό και δεν τον κλείσαμε εξ αιτίας της σεμνότητα σου.

Η κηδεία του Στέλιου θα γίνει αύριο.
Στην ακούραστη σύντροφο του Ρένα, τις κόρες του Ελενα , Ιφιγένεια και Στέλλα αλλά και στον αδελφό του Μιχάλη εύχομαι κουράγιο και καλή δύναμη.

nelly.katsama

 

Στον Στέλιο Αεράκη
Ο Στέλιος Αεράκης γαλουχήθηκε με την ατόφια μουσική παράδοση των Ανωγείων και της Κρήτης γενικότερα. Ήταν ο μουσικός παραγωγός όπου η δράση του άφησε ιστορική παρακαταθήκη στη μουσική μας παράδοση καθώς οι παραγωγές του αποτελούν τις πιο διαχρονικές στην Κρητική μουσική.
Αφετηρία της καριέρας του στην κρητική μουσική αποτελεί η συνεργασία με το Νίκο & Γιάννη Ξυλούρη, παίζοντας λαούτο δίπλα τους στο κέντρο «Ζαμάνια» στο Ηράκλειο Κρήτης την περίοδο 1967 – 1969. Βίωσε και στιγματίστηκε από μεγάλες ιστορικές στιγμές ειδικά κατά την περίοδο της Χούντας. Το 1971 έως το 1972 βρίσκεται στην Αθήνα στην ιστορική μπουάτ «Λύδρα» και το 1973 στο μεγάλο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο». Στη μουσική του πορεία συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Χριστόδουλος Χάλαρης.
Έπειτα, μπαίνει στο χώρο της δισκογραφίας ως αντιπρόσωπος της COLUMBIA στην Κρήτη. Εκτός από το Σταύρο Ξαρχάκο, το Νίκο Ξυλούρη, το Γιάννη Ξυλούρη, συνεργάστηκε μουσικά και δισκογραφικά με τον Στέλιο Φουσταλιέρη, τον Κώστα Μουντάκη, το Θανάση Σκορδαλό, τον Ψαραντώνη, το Βασίλη Σκουλά, το Γιώργο Καλομοίρη, το Μανώλη Μανουρά, το Χαράλαμπο Γαργανουράκη, το Δημήτρη Πασπαράκη και πολλούς άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής.
Το 1974 ανοίγει το πρώτο κατάστημα δίσκων στο Ηράκλειο, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύσει αποκλειστικά την Columbia στην Κρήτη. Το 1976 ιδρύει τη δισκογραφική εταιρεία “Αεράκης – Κρητική Μουσική Εταιρεία” η οποία εξελίχθηκε στο “Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι”. Με αυτόν τον τρόπο, σφραγίζει με την ποιότητα και την καινοτομία της εποχής όλη την δισκογραφική εξέλιξη της Κρητικής μουσικής.
Πρωτοπόρησε αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας της κρητικής δισκογραφίας αλλά και της καριέρας πολλών καλλιτεχνών της εποχής. Αυτό συνέβη όχι μόνο από άποψη ήχου, περιεχομένου, καινοτομίας και συνεργασιών αλλά επειδή ταυτόχρονα γνώριζε πολύ καλά πώς να «πλασάρει» ένα προϊόν, αυτό που αποκαλούμε σήμερα marketing.
Αυτοδημιούργητος, παρορμητικά ευαίσθητος, πεισματάρης και συνάμα ένα ανήσυχο πνεύμα. Ήταν καλλιτεχνική φύση αλλά ταυτόχρονα και τελειομανής. Του άρεσε όλα να περνάνε από το χέρι του, από το να κάθεται με τις ώρες στο στούντιο και να βάζει το δικό του ύφος στο τελικό αποτέλεσμα, μέχρι να κοσμεί όμορφα εξώφυλλα με δικές του ζωγραφιές και σκίτσα.
Δημιούργησε κλασικές συνθέσεις και συνετέλεσε στην αποπεράτωση πολλών κρητικών τραγουδιών που μέσω της δικής του άποψης κι εμπειρίας ήρθαν στο φως.
Δημιούργησε μοναδικά εμπνευσμένους σε θεματολογία δίσκους, που ακόμα και στις μέρες μας προσπαθούν είτε να τους μιμηθούν είτε να τους βαφτίσουν δικούς τους. (Διαβάστε μερικούς από τίτλους: «ΣΑΪΤΕΜΑΤΑ – ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ» 1979, «ΣΕΡΓΙΑΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ» 1980, «ΟΝΕΙΡΟΥ ΤΟΠΟΙ-ROSS DALY-ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ» 1982, «ΑΘΙΒΟΛΕΣ – ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ» 1982, «ΑΝΩΓΕΙΑΝΗ ΠΑΡΕΑ-ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ» 1982, «ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ» 1989, «ΓΛΕΝΤΟΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ-ΝΙΚΟΣ ΓΩΝΙΑΝΑΚΗΣ» 1990, «ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΟΣ» 1991, «ΟΙ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ» 1994, «ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΛΑΣΙΚΑ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗΣ» 1994, «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ- ΜΙΧ.&ΑΝΤ. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ» 1995, «ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ 1960-1970-ΔΙΑΦΟΡΟΙ» 1996, «ΑΥΓΗ ΞΑΝΑΝΤΑΜΩΣΑΜΕ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ» 1997, «Τ’ΑΟΡΕΙΤΙΚΑ-ΜΥΡΩΝ ΣΚΟΥΛΑΣ» 1997, «ΔΙΑΚΡΗΤΙΚΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΡΑΤΖΗΣ» 1998, «ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ – ΔΙΑΦΟΡΟΙ» 2001, «ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ», «ΜΟΥΣΙΚΑ ΞΟΜΠΛΙΑ-ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ», κ.α)
Όλα αυτά τα έργα, ο Στέλιος Αεράκης σίγουρα δε θα μπορούσε να τα θεμελιώσει χωρίς τη βαθιά πίστη των συνεργατών, τη σωστή επιλογή του καλλιτεχνικού δυναμικού καθώς την αγάπη και συμπαράσταση των φίλων της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Με τη συνεργασία με τον αδερφό του Μιχάλη Αεράκη χάραξαν αδιαμφισβήτητα -με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και συνέπειας- ένα λαμπρό όνομα, κυρίως στο χώρο της παραγωγής κρητικής μουσικής αλλά και της έκδοσης βιβλίων από κρητικούς συγγραφείς και ποιητές.
Εκτός από τον αδελφό του Μιχάλη, πίσω από το Στέλιο υπάρχει μία οικογένεια που τον στήριζε όλα αυτά τα χρόνια. Η σύζυγος του Ρένα και οι τρεις αγαπημένες του κόρες Έλενα, Έφη και Στέλλα. Η κάθε μια από το δικό της μετερίζι συνέβαλε στην πραγματοποίηση του αγώνα του και της προσπάθειας του.
«Θείε Στέλιο, είμαι περήφανος που έκατσα δίπλα σου όταν ανέλαβα την εταιρεία το 2009. Ήσουν υπερβολικά απαιτητικός και ερχόμασταν συνεχώς σε αντιπαράθεση, όμως κι αυτό είχε τη σημασία του. Όταν γυρίζεις πίσω τις σελίδες του παρελθόντος ανακαλύπτεις ότι όλα είχαν το νόημά τους κι ότι η μόνη μας περιουσία είναι αυτές οι μουσικές παρακαταθήκες, που σίγουρα θα απασχολήσουν και θα απασχολούν στο μέλλον.
Στέλιο Αεράκη, θα είσαι εδώ πάντα, γιατί έγραψες την δική σου ιστορία στην μουσική παράδοση του τόπου μας.»

Καλοστραθιά!
Ανδρέας Αεράκης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ  ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ  ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

Η μουσική.. φτωχότερη ,Αποντ’ αποψε μοιάζει..
Απ’τή στιγμή που η μαύρη γης..Στέλιο σε αγκαλιάζει…
 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΕΡΑΚΗ

Ελέγξτε επίσης

Μαρίνα Καραγιάννη – Μια Ανεμώνα (Συνέντευξη στον Ερωτόκριτο)

Ακούστε στον αέρα του Ερωτόκριτου την Μαρίνα Καραγιάννη που τραγουδά την επιτυχία του Κανάκη Κουκλινού …