ΓΡΟΙΚΑΤΕ ΙΝΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΛΑΤΥΡΡΑΧΟΣ Official Audio Release © 2021

“Γροικάτε ίντα παράγγελνε μια φρόνιμη του γιου τζη:
– Γιε μου σαν πας στη Κάνωβο όπου ‘ν’ οι χαροκόποι,
τήρα διαντήρα το σκαμνί τη τάβλα που καθίζεις,
με τον καλλιά σου κάθιζε και νηστικός σηκώνου,
να σε τιμούν οι γι άρχοντες….”

Ριζίτικο τραγούδι της φρόνεψης.

Τραγουδιόταν στην παλαιά Κρήτη. Μέσα από λίγες γραμμές, γεμάτες ήθος μας διδάσκει ακόμη και σήμερα.

Τότες που η κοινωνική ζωή ενός χωριού, μίας κοινότητας, στην παρέα, στην βεγγέρα, στο χοροστάσι υπήρξε ένα με την ζωή του ανθρώπου.

Μαρτυρά το ύφος των ανθρώπων μιας εποχής στον τόπο μας. Προσδίδει βάλσαμο παρηγοριάς για τις αξίες και αρετές που ήταν συνυφασμένες με τον λαό μας στις λέξεις πρεπιά, ανθρωπιά, φιλότιμο, τιμή κι αξιοπρέπεια.

Ο σωστός μερακλής δε μεθεί, ούτε κάνει ανοσθιές, απρέπειες ή γελειότητες.

Το φέρσιμο του μπεγιεντισμένο κι όχι ξεγιβεντισμένο, αρεστό και όμορφο, με το λιγοστό φαϊ όσο φτωχός και να ‘ναι, να φανεί ευγενής, καλόσυρος και όχι λαίμαργος, να κάτσει με τον “καλλιά του” με τον καλύτερο από αυτόν, από τον οποίο θα μάθει ακούγοντας τα μετρημένα λόγια του βλέποντας την ανώτερη συμπεριφορά του.

Αυτό από μόνο του θεωρείται μεγάλη τιμή για ένα νέο που με τον ανάλογο σεβασμό θα μετουσιώσει μέσα του όλα εκείνα που βιώνει γύρω του.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΛΑΤΥΡΡΑΧΟΣ

Ο Μιχάλης Πλατύρραχος, γιος ενός Ρεθεμιώτη μετανάστη στην Αυστραλία, του Οδυσσέα, γαλουχημένος και μεγαλωμένος από μικρό παιδί στ ακούσματα της παραδοσιακής μουσικής, είναι σήμερα ένας καταξιωμένος χοροδιδάσκαλος και καλλιτέχνης στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας με δικό του συγκρότημα που σκορπά χαρά και διδάσκει τις επόμενες γενιές αυτής της μακρινής τεράστιας ηπείρου του Πλανήτη μας, την Κρητική παράδοση.

Ο κ. Οδυσσέας Πλατύραχος, πατέρας του Μιχάλη, μας μίλησε με περηφάνια, λέγοντας, τα εξής: “Ο Μιχάλης γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1977 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονες τις Κρητικές συνήθειες, αφού για χρόνια, εγώ με τη γυναίκα μου Ελένη, γονείς του, συμμετείχαμε στις δραστηριότητες της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ. Σε ηλικία 10 χρονών, θυμάμαι που μου ζήτησε μια Κρητικιά λύρα. Δεν μπορούσα βέβαια να φανταστώ την κατοπινή αλματώδη εξέλιξή του”.
Ακόμα μας είπε:
“Ζωντανό κύτταρο της ζωής των Ελλήνων της Αυστραλίας ο γιος μου – έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν και μάλιστα με ξεχωριστή επιτυχία και στο θεατρικό τομέα πέρα από τη λύρα που είναι η «πρώτη του αγάπη». Είναι και χοροδιδάσκαλος διδάσκοντας με μεράκι την εκμάθηση του παραδοσιακού Κρητικού χορού στα νέα παιδιά, όπως τον χόρευαν οι παππούδες μας στους χορούς και τα πανηγύρια, λεβέντικα και ανόθευτα, μέσω του Ομίλου Κρητικής Παράδοσης που είναι πρόεδρος. Σήμερα βέβαια ο Μιχάλης έχει πλέον σπάσει το φράγμα της Ελληνικής παροικίας. Πέραν από τις εκδηλώσεις που συμμετέχει στα πλαίσια των Ελληνικών Φεστιβάλ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, αλλά και τις εκδηλώσεις παροικιακών φορέων, όπως είναι η Κυπριακή Κοινότητα, έχει διευρύνει τους ορίζοντες του επιχειρώντας να κάνει κοινωνούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, άτομα μη Ελληνικής καταγωγής. Θεωρεί τον ρόλο του υπεύθυνο και διατηρεί με σεβασμό τη δάδα που φωτίζει γενεές γενεών υπηρετώντας τον τόπο καταγωγής του”.

www.yanniskakanos.gr

Μιχάλης Πλατύρραχος βιογραφικό

Πρεσβευτής της Κρητικής Μουσικής στην Αυστραλία.

Γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Είναι γιος του Οδυσσέα και της Ελένης Πλατύρραχου και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονες τις Κρητικές συνήθειες αφού για χρόνια οι γονείς του συμμετείχαν στις δραστηριότητες της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ.

Σε ηλικία 10 χρονών ζήτησε από τον πατέρα του μια Κρητικιά λύρα και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την κατοπινή αλματώδη εξέλιξή του. Ευτύχησε να θαυμάσουν τα παιδικά μάτια του, ξακουστούς λυράρηδες, λαουτιέρηδες και τραγουδιστάδες που φιλοξενούνταν στο σπίτι του πατέρα του κατά τις περιοδείες τους στη Αυστραλία και να δεχτεί εξαίσια μουσικά ακούσματα που γρήγορα με καταπληκτική αφομοιωτική διάθεση τα έκανε κτήμα του.
Στην παιδική του μνήμη έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα οι συμβουλές ονομαστών δασκάλων και δεν αποκλείεται μια μέρα τούτος ο νεαρός και να ξεπεράσει ακόμη. Με ελάχιστα μαθήματα από τον αείμνηστο σήμερα συμπάροικο, Σοφοκλή Σφακιανάκη, πήρε τις πρώτες γνώσεις γύρω από την Κρητική λύρα που σήμερα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη ζωή του.
Με τη λύρα και το χορό μεγάλωνε ο Μιχάλης Πλατύρραχος και παράλληλα έσκυβε ευλαβικά με το σεβασμό που ταιριάζει πάνω στη λαογραφία του νησιού μας και τη δισκογραφία και αντλούσε θέματα και ιδέες για να πλουτίσει τις γνώσεις του και να γίνει ο ίδιος κομμάτι αναπόσπαστο του περήφανου λαού του νησιού μας.
Τα χιλιάδες μίλια απόσταση που μας χωρίζουν από την πατρογονική γη δεν στάθηκαν εμπόδιο για να ατονήσουν ούτε στιγμή οι δεσμοί που γαλούχησαν γενεές γενεών. Ζωντανό κύτταρο της ζωής των Ελλήνων της Αυστραλίας ο περήφανος νεαρός – έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν και μάλιστα με ξεχωριστή επιτυχία και στο θεατρικό τομέα πέρα από τη λύρα που είναι η «πρώτη του αγάπη» – επιδίδεται με μεράκι και στην εκμάθηση του παραδοσιακού κρητικού χορού, όπως τον χόρευαν οι παππούδες μας στους χορούς και τα πανηγύρια, λεβέντικα και ανόθευτα, μέσω του Ομίλου Κρητικής Παράδοσης που ίδρυσε το 1998 και σήμερα είναι πρόεδρος.
Σήμερα ο Μιχάλης Πλατύρραχος έχει πλέον σπάσει το φράγμα της Ελληνικής παροικίας. Πέραν από τις εκδηλώσεις που συμμετείχε παλαιότερα στα πλαίσια των Ελληνικών Φεστιβάλ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, αλλά και τις εκδηλώσεις παροικιακών φορέων όπως είναι η Κυπριακή Κοινότητα, ο Μιχάλης Πλατύρραχος έχει διευρύνει τους ορίζοντες του, επιχειρώντας να κάνει κοινωνούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, άτομα μη Ελληνικής καταγωγής.
Το τόλμημα αυτό, παρά το νεαρό της ηλικίας του, πιστοποιείται από τη δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνει μουσικο-χορευτικές παραστάσεις στα διάφορα RSL Clubs της πολιτείας μας, στην Ελληνική Ημέρα που οργανώνουν διάφορες Δημαρχίες, σε τηλεοπτικές εκπομπές του GATV, SBS Radio, στο Αυστραλιανό Ναυτικό Μουσείο, στο Φεστιβάλ Χιλής με την παρουσία συγκροτημάτων από την Νότια Αμερική, στις εκδηλώσεις του Carnivale, στα Centenary Celebrations στο Centennial Park, σε πολυεθνικά φεστιβάλ που διεξήχθησαν στο Darling Harbour, σε Ορθόδοξα Φεστιβάλ, στην ημέρα Ελληνο-Σερβικής φιλίας, σε Ελληνο-Ασσυριακές βραδιές, σε διάφορες συναυλίες όπως αυτή του λαμπρού μας μουσικοσυνθέτη Θέμη Μέξη.

Έχει ταξιδέψει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, σκορπώντας με τα συγκροτήματά του τον πολιτιστικό μας πλούτο, σε ξένους και Έλληνες.
Το πιο συγκινητικό του ταξίδι ωστόσο, το πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2001, στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο χωριό του πατέρα του, στις Κουρούτες Αμαρίου, όπου εμφανίστηκε στο Πανηγύρι του Αγίου Τίτου, διασκεδάζοντας τους χωριανούς και λοιπούς συγγενείς, ανθρώπους που είχε αποχωριστεί ο πατέρας του πριν από 30 χρόνια.

Κάθε Δευτέρα βράδυ επιμελείται στο ΡΑΔΙΟ ΓΕΦΥΡΑ την ραδιοφωνική εκπομπή «Όσια και Ιερά της Κρήτης». Σκύβει με σεβασμό στην παράδοση του νησιού μας και ανασύρει από τη λήθη τους πολιτιστικούς θησαυρούς του τόπου μας κάνοντάς τους κτήμα των πολυπληθών ακροατών του σταθμού με την γλαφυρότητα της αφήγησής του και κανείς δεν πιστεύει ότι τούτος ο αφηγητής έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εκτός Ελλάδος και τα ελληνικά είναι η δεύτερή του γλώσσα.

Ελέγξτε επίσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΤΩΝΑΚΗΣ – ΝΑΥΑΓΟΣ Official Video Clip © 2024

Στίχοι : Γιάννης Θεοδωράκης Μουσική : Δημήτρης Παπαδάκης Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον …