«Από τη Βυζαντινή Κρήτη στο Σήμερα & στο Μίκη Θεοδωράκη» στο Ηρώδειο

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιείται μια μουσική διαδρομή με αφετηρία την αρχέγονη, βυζαντινοπρεπή μουσική της Κρήτης και την αποτύπωση της στο σήμερα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 8.30 μ.μ.

«Από τη Βυζαντινή Κρήτη στο Σήμερα & στο Μίκη Θεοδωράκη» στο Ηρώδειο.

Με αρχή το Ριζίτικο τραγούδι, μνημείο της Κρητικής μουσικής που έχει τις ρίζες του στα βυζαντινά χρόνια, στα Λευκά ‘Oρη και τον Ψηλορείτη, η συναυλία παρουσιάζει ένα αριστουργηματικό ψηφιδωτό ήχων – τραγουδιών και χορών – που θα ενώσει τον χρόνο και τις πηγές της μουσικής ελληνικότητας με το παρών της ελληνικής μουσικής.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συναυλία θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από μουσικές σύγχρονων συνθετών με επίκεντρο το μεγαλειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένο από τη βυζαντινή μουσική παράδοση και τη μουσική και πνευματική κληρονομιά της Κρήτης. Είναι άλλωστε ιστορικά τεκμηριωμένη η σύνδεση της βυζαντινής μελοποιίας με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης, δεδομένου ότι η μεγαλόνησος βρέθηκε υπό βυζαντινή εξουσία για πολλούς αιώνες κατά τον Μεσαίωνα. Επιπλέον υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο χριστιανισμού και καλλιέργειας της βυζαντινής ψαλμωδίας η οποία τροφοδότησε την παραδοσιακή μουσική, ειδικά το ριζίτικο τραγούδι.

Την έμπνευση και τον σχεδιασμό της συναυλίας έχει η πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, στενή συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστή για την αφοσίωση στο έργο του επί 25 χρόνια, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Αγοραστάκη και τον Ερατοσθένη Καψωμένο υπογράφουν το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες με τίτλο «H Κρήτη & ο Μίκης Θεοδωράκης» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.

Την βραδιά θα σφραγίσει ο εμβληματικός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, ιδιαίτερη μορφή και κορυφαία μουσική φυσιογνωμία, σύμβολο των απανταχού Κρητών. Ο Βασίλης Σκουλάς από τα Ανώγεια της Κρήτης, αυθεντικό μέγεθος σαν τον βράχο του Ψηλορείτη, σεμνός και λαοφιλής, θα ενώσει το νήμα από το ιστορικό Ριζίτικο τραγούδι στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Τη σκυτάλη στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα πάρει ο αγαπημένος της νεότερης γενιάς ερμηνευτής και τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης που συνδέεται βιωματικά και καλλιτεχνικά με την Κρήτη και έχει τραγουδήσει έργα του μεγάλου συνθέτη παρουσία του.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Maleviziotis.gr στο Google News
Παρουσία έκπληξη η ηθοποιός και Πρέσβειρα Πολιτισμού της Κρήτης Μαρία Τζομπανάκη, η λαμπερή, αυθεντική Κρητικιά, η οποία θα συμπράξει σε αγαπημένα Κρητικά Τραγούδια μαζί με τον Βασίλη Σκουλά και όχι μόνο.

Ειδική συμμετοχή έχει ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, θεματοφύλακας της παράδοσης και των αυθεντικών χορών της Κρήτης, ο οποίος έχει ιδρυθεί με παραγγελία από τον αείμνηστο Κρητικό πολιτικό Παύλο Ι. Βαρδινογιάννη, για να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εντός και εκτός Ελλάδας και να παρουσιάζει τον Κρητικό Πολιτισμό. Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης εδώ και 50 σχεδόν χρόνια, δίνει το παρών σε κορυφαίες εκδηλώσεις και γεγονότα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συναυλία λόγω της θεματικής και του σκοπού της τελεί υπό την αιγίδα των:

Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης
Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών
Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
Περιφέρειάς Αττικής
Δήμου Αθηναίων
Δήμου Ανωγείων
Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
Της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Κάκωσης του Νωτιαίου Μυελού HeSCoStheHellenicdepartmentofISCoS, InternationalSpinalCordSociety
Μια εκδήλωση με σημαντικό κοινωνικό μήνυμα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, καθώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού. Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι στόχος του Συλλόγου είναι να βρεθούν οι πόροι για μία καμπάνια εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ και στα Λύκεια της Χώρας για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, την κύρια αιτία κακώσεων του νωτιαίου μυελού.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών ξεκινούν την καμπάνια με τίτλο «ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ» με στόχο την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Προπώληση εισιτηρίων viva.grκαι σε όλα τα καταστήματα Wind

Ελέγξτε επίσης

Κώστας Σαριδάκης – ”Ξωμειναρά”

Μουσική : Νίκος Λουλάκης Στίχοι : Μιχάλης Λουλάκης Μουσική : Νίκος Λουλάκης Στίχοι : Μιχάλης …