Μιχάλης Οδ. Πλατύρραχος – Το τραγούδι του Καπετάν Μητροφάνη

Το τραγούδι του καπετάν Μητροφάνη

Το τραγούδι εμπνεύστηκα και έγραψα, ύστερα από την ιστόρηση των γεγονότων, όπως καταγράφονται στα Ιστορικά σημειώματα του Γεωργίου Ε. Ανδρεδάκη (Ανδρεδή) το έτος1926, για τον Αϊγιαννιώτη Ήρωα της Επανάστασης Καπετάν Μητροφάνη.

Έναν «ξεχασμένο» ήρωα που η ιστορία θέλησε, τον κατέγραψε και τον διατήρησε για δυό αιώνες περίπου, ως καπετάν Μητροφάνη και μόνο.
Επιθυμία μου ήτανε η μελοποίηση του τραγουδιού και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί έγινε πραγματικότητα. Ένα όραμα δεκαπέντε και πλέον χρόνων εκπληρώθηκε και ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Το ποίημά μου αυτό επιβραβεύτηκε πρόσφατα σε Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης με Συγχαρητήριο Δίπλωμα.

Και η ολοκλήρωση ήρθε από έναν Αυστραλογεννημένο κρητικόπουλο, Αμαριώτη στην καταγωγή, με ρίζα κι από τον Άϊ Γιάννη, ταλαντούχο μουσικό, κρητολάτρη, που πήρε τους στίχους του τραγουδιού, πάτησε στα χνάρια της παράδοσης και τους μελοποίησε με τη γλυκιά βελούδινη φωνή του.

Ο Μιχάλης Οδ. Πλατύρραχος, με ακούσματα όλων των μεγάλων κρητικών καλλιτεχνών, τα πάντρεψε και με το δικό του ύφος και μέλλος αποδίδει το τραγούδι λυρικά, έτσι όπως του ταιριάζει. Με τη συνοδεία της κρητικής λύρας, την οποία τελευταία έβαλε στην Όπερα της Αυστραλίας και άλλων μουσικών οργάνων, αλλά και την κρητική παρουσία του εξωτερικεύει τα εσώψυχα του. Ένα βίντεο εμπλουτισμένο με κείμενα και με φωτογραφικό υλικό, που με ικανοποιεί απόλυτα. Η συνεργασία μας μέχρι την ολοκλήρωσή του ήτανε άψογη.

Και θέλω να τον συγχαρώ και να τον ευχαριστήσω θερμά για την επιθυμία του, για τον κόπο του και ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα, αλλά και να του ευχηθώ και σε άλλα έργα με υγεία και επιτυχίες. Καλή σας ακρόαση.

Ιούλιος 30 του 2021

Σταύρος Ε. Φωτάκης

Ελέγξτε επίσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΤΩΝΑΚΗΣ – ΝΑΥΑΓΟΣ Official Video Clip © 2024

Στίχοι : Γιάννης Θεοδωράκης Μουσική : Δημήτρης Παπαδάκης Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον …