ΝΙΚΟΣ ΣΚΕΥΑΚΗΣ …ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ 87,9 …ευχαριστούμε Δάσκαλε

Κρήτη μου όμορφο νησί ,στολίδι στο Τυμπάκι
Εχεις εκειά το μερακλή το Νίκο το Σκευάκη

Όταν τη λύρα έπαιζε με πάθος το Σκευάκι
Τ αηδόνια του κρατούσανε το ίσο στο Τυμπάκι

Λυράρης τέλειος..το ίδιο τέλειος τραγουδιστής.. συνθέτης και στιχουργός ένας ολοκληρωμένος μουσικός καλλιτέχνης προικισμένος στον υπέρτατο βαθμό με όλα τα χαρίσματα που μπορούν να συνθέσουν μια σπουδαία και αληθινή μουσική προσωπικότητα..τον αποκαλούν ως δεύτερο θεό του Τυμπακίου..

Δάσκαλε τσι παράδοσης ,τσι μουσικής ξαθέρι

τιμή μου που βρεθήκαμε , και σού σφιξα το χέρι .

(του είπε η Αννα Σκανδαλάκη μαντιναδολόγος απο τον Χάρακα)

ΔΥΟ ώρες εκπομπή στον αέρα για τον δάσκαλο Σκευάκη στον Ερωτόκριτο..με σκοπό την επικοινωνία μα τους ακροατές με ανοιχτά μικρόφωνα

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 ο μεγάλος καλλιτέχνης ,λυράρης , ερμηνευτής της Κρήτης μας Νίκος Σκευάκης  ήταν στον Ερωτόκριτο στην εκπομπή του Γιώργου Λεκάκη 11 με 1 «Στην Κρήτη ζει η Λεβεντιά».

Ήταν η δεύτερη φορά  που ο Νίκος Σκευάκης εμφανίζετε σε ραδιοφωνική εκπομπή και το χάρηκε πάρα πολύ ενώ η πρώτη φορά ήταν περίπου πριν από πέντε χρόνια στην ίδια εκπομπή και στον ίδιο ραδιόφωνο  και άνοιξε την καρδιά του και τις αναμνήσεις του από την πολύ πλούσια μουσική του πορεία ..

Μαζί με τον Νίκο Σκευάκη στο Studio του Ερωτόκριτου ήταν ο λυράρης και καλός του φίλος Γιώργος Λεκάκης που  μίλησε  για τον Δάσκαλο Νίκο Σκευάκη .. καθώς και ο Λευτέρης Σκανδαλάκης με την σύζηγό του τήν Αννα γνωστή και αγαπημένη μαντιναδολόγο απο τον Χάρακα Αστερουσίων.

Υπήρξαν πολλές εκπλήξεις και ατέλειωτες παρεμβάσεις από καλλιτέχνες ,γνωστούς και φίλους που εκτιμούν το έργο του Μεγάλου Λυράρη Νίκου Σκευάκη και είπαν δύο λόγια στον αέρα της εκπομπής..

Ο Νίκος Σκευάκης  μας Τίμησε στον Ερωτόκριτο με την παρουσία του  ..και σίγουρα ήταν ένα πολύ μεγάλο μουσικό γεγονός για μας.. ήταν μια γιορτή..

Νίκος Σκευάκης

Μεγάλος δάσκαλος της κρητικής μουσικής, είναι ένα από τα πρώτα ονόματα και τις μεγαλύτερες φωνές της Κρητικής παραδοσιακής μας μουσικής

Διαβάζουμε από το βιβλίο «Νίκος Σκευάκης ..το διαμάντι της Κρήτης» ότι ο Νίκος Σκευάκης δεν γεννήθηκε .. αλλά στάλθηκε από τον θεό για να γλεντήσει αυτό τον τόπο

ο Νίκος ο Σκευάκης έχει καταξιωθεί στο Κρητικό μουσικό πάνθεον με το σπαθί του.. γιατί ετίμησε την λύρα ,τους μερακλήδες, την παράδοση και ολάκερη την Κρήτη.κι εκείνη τον ετίμησε και με το παραπάνω θα μείνει στην αθανασία γιατί είχε τέσσερα αθάνατα στοιχεία ..την γλυκάδα, το χρώμα, την ουσία και την σοβαρότητα..

Γεννημένος στο Τυμπάκι Πυργιωτίσσης του Νομού Ηρακλείου τν Γενάρη του 1931 γιος του Γιώργη Διακουμάκη και της Γεωργίας το γένος Καβαδάκη..

Το 1938 πήγε στο δημοτικό αλλά το 1941 βγήκε μια κι όξω όπως ο ίδιος λέει..πήγε μέχρι την Τρίτη δημοτικού γιατι ήρθε η Γερμανική Κατοχή..

Εκείνα τα πέτρινα χρόνια που το Τυμπάκι ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς ..ο Νίκος ο Σκευάκης ήταν δεκα χρονών..

Η πρώτη του λύρα ήταν ένα φύλο από αθάνατο που είχε το σχήμα της λύρας και ο Νίκος ο Σκευάκης με το μαχαιράκι του το διαμόρφωσες σε λύρα με χορδές από γερμανικά καλώδια..και η χαρά σου ήταν τεράστια..14 χρονών ντελικανιδάκι στο μποστάνι τος στην πυργιώτισσα.

Έπαιζε όμως πιο πριν ο Νίκος ο Σκευάκης και μπουκολυρα και με την κουτάλα κάνοντας τον λυράρη.. και επαιξε λύρα χωρίς να του έχει δείξει ποτέ κανείς..ήταν έμφυτο..θεόσταλτο.. αυτοδίδακτος και αυθεντικός..

Όταν άκουσαν τον ο Νίκο Σκευάκη πρώτη φορά στο μετόχι να παίζει μαγικά ενθουσιάστηκαν στο Τυμπάκι οι χωριανοί και τον έσπρωχναν να τον πάνε στην πλατεία του χωριού για να τον δεί ο κόσμος σαν ένα φαινόμενο..

ο Νίκος ο Σκευάκης καθότανε μόνος τα βράδια στον στάβλο με τον λύχνο και έπαιζε όλη νύχτα γιατι αυτό ήταν που του άρεσε να κάνει..
Μια βραδυά τον άκουσε ο πατέρας του να παίζειςκαι εντυπωσιάστηκε και την επομένη τον πήγε στο Ηράκλειο για να του πάρει την πρώτη επαγγελματική λύρα..

Από την ηλικία των 14 ετών έγινε λάτρης της Κρητικής λύρας ενός οργάνου που δεν άφησε ποτέ από τα χέρια του μέχρι και σήμερα.

Τον Νίκος Σκευάκη τον αποκαλούσανε το παιδί με τα ξανθά μαλλιά..

16 χρονών η φήμη του ήταν ξακουστή παντού και ήταν παριζήτητος..κάθε βράδυ καντάδες και παρεάκια και γλέντια..τότε πρωτόπαιξε και στο πρώτο του γλέντι που…εγινε χαμός

Το 1969 εγκατέλειψε το Τυμπάκι και σαν ανήσυχος καλλιτέχνης και άνθρωπος κατάφερε και τραγούδησε σε πολλά κέντρα της Αθήνας με τεράστια επιτυχία.

Πρώτο του κέντρο το κέντρο «ο σύντεκνος» στην πλατεία κουμονδούρου με συνεργάτη τον Νίκο Καδιανό από τους Βώρους που έγινε ο βασικός συνεργάτης σου

Το 1971 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο “Σκληρά η Τύχη με χτυπά” που σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Τραγούδησε για τους Κρήτες του εξωτερικού σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως ο Καναδάς, η Αμερική, Αφρική η Αυστραλία και πολλές χώρες τις Ευρώπης γνωρίζοντας την αποθέωση..η Κύπρος..Έγινε θρύλος στο εξωτερικό..

Αφού επέστρεψε στην Ελλάδα δημιούργησε το δικό του στέκι στην Αττική το πασίγνωστο κέντρο “Γοργόνα” που λειτουργεί ακόμη και σήμερα υπο άλλη διεύθυνση.

Για 15 και πλέον χρόνια ο Νίκος Σκευάκης στην “Γοργόνα” έδωσε τον καλύτερό του εαυτό διασκεδάζοντας με τον μοναδικό του τρόπο τους Κρήτες της Αττικής και όχι μόνο.

Από την Γοργόνα περάσανε όλοι οι καλιτέχνες και όλοι οι συλλόγοι

Η Κρητική μουσική οφείλει πολλά στον Νίκο Σκευάκη που συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις συνεργασίες του Νίκου Σκευάκη που δεν έιναι άλλες από αυτές με τον Νίκο Αλεφαντινό, τον Μανώλη Κακλή, τον Βασίλη Κατσαμά, τον Νίκο Καδιανό, τον Ανδρέα Βαρβατάκη κ.α.

Οι επιτυχίες του Νίκου Σκευάκη πολλές και διαχρονικές. Θα παίζονται μέχρι να υπάρχει Κρήτη και Κρητική Μουσική. “Απ’ την ζωή μου πέρασες”, “Γαρύφαλλο μου Κόκκινο”, “Σκληρά η Τύχη με χτυπά”, “Στον δρόμο μου τον σκοτεινό”, “Διώξε τσι μάνα τσι γιατρούς”, “Φωτιά με καίει και πονώ” είναι μερικές μόνο από τις δημιουργίες του σπουδαίου αυτού Ηρακλειώτη λυράρη..

ο Νίκος Σκευάκης δεν κατέβηκε ποτέ στο φρικιαστικό σκαλοπάτι να φτηνύνει την μουσική του που τονε γαλούχησε και είχε συνταιριάξει με τους χτύπους της καρδιάς του..

εκτός από λυράρης είναι και καλός οργανοποιός φτιάχνει με καμάρι τις λύρες και βιολόλυρές του..

Από τον Ερωτόκριτο πολλές ευχές στον αγαπημένο μας Δάσκαλο Νίκο Σκευάκη να τον έχει ο θεός καλά και τον ευχαριστούμε για την μεγάλη τιμή να τον φιλοξενήσουμε για μια ακόμα φορά …

 

Ελέγξτε επίσης

Κώστας Σαριδάκης – Μοναχή (Ζωντανή Ηχογράφηση)

Μουσική: Πρινιανάκης Ηρακλής Στίχοι: Δρακογιαννάκης Γιώργης (Γύπας) Επεξεργασία ήχου: Χάρης Βλασσάκης