Κωσταντίνος Τεκτονίδης και Μοδίστρες άμεσης ανάγκης στον Ερωτόκριτο

Οι Μοδίστρες άμεσης ανάγκης από όλη την Ελλάδα ενώνονται και πάλι για να ράψουν 100.000 μάσκες για τα νοσοκομεία μας και τις δομές υγείας.Ακούστε τον κύριο Κωσταντίνο Τεκτονίδη να μιλάει στον Ερωτόκριτο για αυτή την προσπάθεια στην εκπομπή του Μανόλη Λεκάκη…

Εδώ θα βρείτε τη φόρμα συμμετοχής ραφής μάσκας!
Όσοι ενδιαφέρεστε δηλώστε συμμετοχή για να σας αποστείλουμε έτοιμα κομμένα υφάσματα και λάστιχα για να ράψετε μάσκες.
Όσοι δεν έχετε την δυνατότητα να ράψετε απλά κοινοποιήστε την φόρμα μας όπου αγαπάτε ώστε να βρει ανταπόκριση στους φίλους σας.
Στηρίξτε την προσπάθεια μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Φόρμα ραφής μάσκας
https://forms.gle/Ab14UL1QtSjjfqcj9

https://www.giveandfund.com/…/proj…/Modistres-Amesis-Anagkis

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια πρωτοβουλία που κινητοποίησε 253 μοδίστρες σε 37 νομούς της χώρας. Οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» όπως αυτοαποκαλούνται κατάφεραν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κατασκευάσουν 31,400 μάσκες προστασίας οι οποίες και πρόκειται να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό της Θεσσαλονίκης ο οποίος θα τις διανείμει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Φυσικά και δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία ραφής μασκών που γίνεται στη χώρα μας. Χθες η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με την Ελόνα Αγκόλι, τη γυναίκα που έφτιαξε 600 μάσκες για το Νοσοκομείο Γρεβενών, για να την συγχαρεί για το ήθος, την ανθρωπιά, την ετοιμότητα και την προσφορά της. Στην αρχή του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην χώρας μας υπήρξαν και ορισμένες Αφγανές πρόσφυγες οι οποίες πήραν επίσης την πρωτοβουλία να φτιάξουν μάσκες για τον ευάλωτο πληθυσμό που διαμένει στο στρατόπεδο της Μόριας ενώ πρόσφατα και ορισμένοι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο, με γνώσεις μοδιστρικής, έφτιαξαν κι εκείνοι τις δικές τους μάσκες προστασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι οι παγκόσμια έλλειψη που παρατηρείται σε μάσκες ώθησαν ακόμα και την έγκριτη εφημερίδα των New Yok Times να κυκλοφορήσει από εχθές ένα θέμα που συνοδεύεται και από βίντεο με οδηγίες για την κατασκευή τους προτρέποντας με αυτό τον τρόπο τους αναγνώστες της με δεξιότητες ραπτικής να φτιάξουν τις δικές τους μάσκες προστασίας.

Το έναυσμα για τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» έδωσε μια ανάρτηση του εικαστικού Μάριου Ελευθεριάδη ο οποίος συνεργαζόμενος με τον βιοτέχνη ενδυμάτων, Κωνσταντίνο Τεκτονίδη κατάφεραν να συσπειρώσουν μοδίστρες από όλη την χώρα παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια για την ραφή τους: βαμβακερό ύφασμα, λάστιχα και ένα βίντεο με οδηγίες για την κατασκευή τους.


Όταν ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού, οι δύο τους αποφάσισαν να δράσουν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης ενώ βλέποντας τις ελλείψεις σε μάσκες σκέφτηκαν να ενεργοποιηθούν για την δημιουργία τους.

Ο κ. Ελευθεριάδης και ο κ. Τεκτονίδης, είχαν άλλωστε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν στο πρότζεκτ «Φιασκωμένα», όταν αποφάσισαν να τυλίξουν τσουρέκια με vintage υφάσματα σαν μωρά, προκειμένου να πουληθούν και τα έσοδα να διατεθούν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός και στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος.


«Ξεκινήσαμε δυο άνθρωποι ο Κωσταντίνος Τεκτονίδης και εγώ καλύπτοντας έξοδα και οργάνωση για να φτιάξουμε ‪2000-3000‬ μάσκες γιατί τόσα μπορούσαμε και δεν περιμέναμε για του λόγου το αληθές ότι θα υπήρχε ανταπόκριση για κάτι παραπάνω. Δεν πιστεύαμε όταν ξεκινήσαμε ότι θα χρειαζόταν να προσθέσουμε ένα μηδενικό παραπάνω στους υπολογισμούς μας. Μέσα σε τρεις μέρες και δεδομένης της κατάστασης φούντωσε η ανταπόκριση και χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσουμε το όλο εγχείρημα. Άλλα μεγέθη, αλλά κόστη, άλλη οργάνωση και όλα αυτά μέσα στο Σαββατοκύριακο με χονδρεμπόρους υφασματάδες με κατεβασμένα τα ρολά» έγραψε πριν από χθες σε ανάρτησή του ο κ. Ελευθεριάδης.‬


Ο κ. Τεκτονίδης από την άλλη είχε αναλάβει να κάνει την κοπή του πατρόν της μάσκας στην βιοτεχνία του, στη Θεσσαλονίκη ενώ οι δυο τους ανέλαβαν από κοινού να καλύψουν τα κόστη των υφασμάτων και να οργανώσουν το όλο εγχείρημα. Τα πατρόν-υφάσματα στάλθηκαν με κούριερ σε 253 μοδίστρες από 37 Νομούς σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να φτιαχτούν, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, 31,400 μάσκες.

Σημειωτέων ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες που έχουν δημιουργήσει οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» διαθέτουν και θήκη για φίλτρο και πριν παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό Θεσσαλονίκης πλένονται και σιδερώνονται.

Οι κύριοι Ελευθεριάδης και Τεκτονίδης προτίθενται να συνεχίσουν τη δράση τους, με την βοήθεια των μοδιστρών φυσικά, εφόσον κατάφεραν να βρουν ύφασμα για την κατασκευή άλλων 100,000 μασκών.

Ελέγξτε επίσης

44 Χρόνια Χωρίς τον Νίκο Ξυλούρη 8/2/1980 – 8/2/2024

Ένα μικρό αφιέρωμα από τον Ερωτόκριτο με σεβασμό  στον Αρχάγγελο της Κρήτης Νίκο Ξυλούρη για τα …