“Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης” στον Ερωτόκριτο με Στόχο 100.000 μάσκες για Δομές Υγείας

Για το στόχο των 100.000 δωρεάν μασκών για Δομές Υγείας ,και το πώς ξεκίνησαν οι Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης θα μας μιλήσει ο κύριος Κωνσταντίνος Τεκτονίδης, στον Ερωτόκριτο 87.9 αυτή την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 10 παρά τέταρτο το πρωί .

Μία δράση εμπνευσμένη από τις μοδίστρες άμεσης ανάγκης, από τον Μάριο Ελευθεριάδη με τίτλο ” Ας πέσουν οι μάσκες .Όχι ακόμα “,και από τον Κωνσταντίνο Τεκτονίδη.

Η ΕΛΙΖΑ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ, προτείνει την εθελοντική φιλανθρωπική πρωτοβουλία” Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης ” για το βραβείο του ευρωπαϊκού πολίτη.Το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για εξαιρετικά επιτεύγματα και δράση σφαγή των ομάδων σωματείων ή οργανώσεων σε τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφερόντων που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών.

Στις 19 Ιουλίου, ο Μάριος Ελευθεριάδης και ο Κωνσταντίνος Tεκτονίδης έβαλαν μπρος τις μηχανές… Για το στόχο των 100.000 μασκών. Κάπως έτσι έφτασαν στην τελική ευθεία για να ξεκινήσουν και πάλι οι ραπτομηχανές να ράβουν , από εθελόντριες μοδίστρες.
Σε σε όλη αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία , συμμετείχαν και άλλοι φορείς που βοήθησαν σε όλο αυτό το έργο .

Μοδίστρες απ’ όλη την Ελλάδα ενώνονται για να ράψουν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια πρωτοβουλία που κινητοποίησε 253 μοδίστρες σε 37 νομούς της χώρας. Οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» όπως αυτοαποκαλούνται κατάφεραν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κατασκευάσουν 31,400 μάσκες προστασίας οι οποίες και πρόκειται να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό της Θεσσαλονίκης ο οποίος θα τις διανείμει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Φυσικά και δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία ραφής μασκών που γίνεται στη χώρα μας. Χθες η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με την Ελόνα Αγκόλι, τη γυναίκα που έφτιαξε 600 μάσκες για το Νοσοκομείο Γρεβενών, για να την συγχαρεί για το ήθος, την ανθρωπιά, την ετοιμότητα και την προσφορά της. Στην αρχή του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην χώρας μας υπήρξαν και ορισμένες Αφγανές πρόσφυγες οι οποίες πήραν επίσης την πρωτοβουλία να φτιάξουν μάσκες για τον ευάλωτο πληθυσμό που διαμένει στο στρατόπεδο της Μόριας ενώ πρόσφατα και ορισμένοι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο, με γνώσεις μοδιστρικής, έφτιαξαν κι εκείνοι τις δικές τους μάσκες προστασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι οι παγκόσμια έλλειψη που παρατηρείται σε μάσκες ώθησαν ακόμα και την έγκριτη εφημερίδα των New Yok Times να κυκλοφορήσει από εχθές ένα θέμα που συνοδεύεται και από βίντεο με οδηγίες για την κατασκευή τους προτρέποντας με αυτό τον τρόπο τους αναγνώστες της με δεξιότητες ραπτικής να φτιάξουν τις δικές τους μάσκες προστασίας.

Το έναυσμα για τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» έδωσε μια ανάρτηση του εικαστικού Μάριου Ελευθεριάδη ο οποίος συνεργαζόμενος με τον βιοτέχνη ενδυμάτων, Κωνσταντίνο Τεκτονίδη κατάφεραν να συσπειρώσουν μοδίστρες από όλη την χώρα παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια για την ραφή τους: βαμβακερό ύφασμα, λάστιχα και ένα βίντεο με οδηγίες για την κατασκευή τους.

στην φωτο ο κ. Μάριος Ελευθεριάδης.

Όταν ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού, οι δύο τους αποφάσισαν να δράσουν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης ενώ βλέποντας τις ελλείψεις σε μάσκες σκέφτηκαν να ενεργοποιηθούν για την δημιουργία τους.

Ο κ. Ελευθεριάδης και ο κ. Τεκτονίδης, είχαν άλλωστε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν στο πρότζεκτ «Φιασκωμένα», όταν αποφάσισαν να τυλίξουν τσουρέκια με vintage υφάσματα σαν μωρά, προκειμένου να πουληθούν και τα έσοδα να διατεθούν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός και στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος.


στην φωτο ο κ. Κωσταντίνος Τεκτονίδης.

«Ξεκινήσαμε δυο άνθρωποι ο Κωσταντίνος Τεκτονίδης και εγώ καλύπτοντας έξοδα και οργάνωση για να φτιάξουμε ‪2000-3000‬ μάσκες γιατί τόσα μπορούσαμε και δεν περιμέναμε για του λόγου το αληθές ότι θα υπήρχε ανταπόκριση για κάτι παραπάνω. Δεν πιστεύαμε όταν ξεκινήσαμε ότι θα χρειαζόταν να προσθέσουμε ένα μηδενικό παραπάνω στους υπολογισμούς μας. Μέσα σε τρεις μέρες και δεδομένης της κατάστασης φούντωσε η ανταπόκριση και χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσουμε το όλο εγχείρημα. Άλλα μεγέθη, αλλά κόστη, άλλη οργάνωση και όλα αυτά μέσα στο Σαββατοκύριακο με χονδρεμπόρους υφασματάδες με κατεβασμένα τα ρολά» έγραψε πριν από χθες σε ανάρτησή του ο κ. Ελευθεριάδης.‬

Ο κ. Τεκτονίδης από την άλλη είχε αναλάβει να κάνει την κοπή του πατρόν της μάσκας στην βιοτεχνία του, στη Θεσσαλονίκη ενώ οι δυο τους ανέλαβαν από κοινού να καλύψουν τα κόστη των υφασμάτων και να οργανώσουν το όλο εγχείρημα. Τα πατρόν-υφάσματα στάλθηκαν με κούριερ σε 253 μοδίστρες από 37 Νομούς σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να φτιαχτούν, μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο, 31,400 μάσκες.

Σημειωτέων ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες που έχουν δημιουργήσει οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» διαθέτουν και θήκη για φίλτρο και πριν παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό Θεσσαλονίκης πλένονται και σιδερώνονται.

Οι κύριοι Ελευθεριάδης και Τεκτονίδης προτίθενται να συνεχίσουν τη δράση τους, με την βοήθεια των μοδιστρών φυσικά, εφόσον κατάφεραν να βρουν ύφασμα για την κατασκευή  100.000 μασκών.

Ελέγξτε επίσης

Άχι και Γιάιντα – Aχιλλέας Δραμουντάνης Official Music Video ©️2024

Για ακόμη μια φορά μοιράζομαι από καρδιάς μαζί σας κάτι που αγαπώ! Νιώθω και πιστεύω!! …