Ερωτόκριτος  
 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
    Α ΜΕΡΟΣ
    Β ΜΕΡΟΣ
    Γ ΜΕΡΟΣ
    Δ ΜΕΡΟΣ
    Ε ΜΕΡΟΣ
 ΠΗΓΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ
 ΑΡΜΟΛΟΗΜΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΚΙΑ
 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
 ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΡΧΙΖΕΙ
 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
  Ενημέρωση  
 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
 ΒΙΒΛΙΑ
 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 ΔΙΑΦΟΡΑ
 ΕΚΠΟΜΠΕΣ
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΦΙΛΟΙ
 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
 ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΟΛΟΓΟΙ
 ΜΟΡΦΕΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
 ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
 ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
 ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
  Ψηφοφορία  
Τι θέλετε να ακούτε περισσότερο στόν Ερωτόκριτο?
Νέες δισκογραφικές δουλειές
Τούς Πρωτομάστορες
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Απο όλα αλλά σε Ενότητες
  ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Η ΜΟΥΝΤΟΚΩΣΤΑΣ  
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ  

 Ο Κώστας Μουντάκης γεννήθηκε στην Αλφά Μυλοποτάμου, του Νομού Ρεθύμνης, το Φλεβάρη στα 1926, και η καταγωγή της οικογένειας του είναι από τον Καλλικράτη Σφακίων.
 
Ηταν το στερνοπαίδι (7 παιδιά) του Νίκου και της Καλλιόπης Μουντάκη.
 Τελείωσε το Δημοτικό το 1938 και πέτυχε στο ημιγυμνάσιο Πανόρμου, όμως δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις σπουδές του εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βρισκόταν η οικογένεια του.
Εξάλλου ήδη είχε αρχίσει να τον τραβάει η λύρα. που είναι το κυρίαρχο όργανο όχι μόνο στο χωριό του αλλά και μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
 
Λύρα έπαιζαν ο μεγάλος του αδελφός ο Νικήστρατος, και ο συγχωριανός του Μήτσος  Καφάτος, που υπήρξε δάσκαλος του και ήταν ένας από τους καλύτερους δεξιοτέχνες της περιοχής Ρεθύμνου την εποχή εκείνη.
 Στην κατοχή, δεκαπεντάχρονος πια ο Κώστας Μουντάκης παίζει λύρα και τραγουδεί στο καφενείο του χωριού του και λίγο αργότερα μπόρεσε μόνος του να βγάλει ένα ολόκληρο γάμο και χρίστηκε πλέον επίσημα λυράρης.

 Την περίοδο αυτή στο Ρέθυμνο είναι ο χώρος όπου η Κρητική μουσική γνωρίζει μεγάλη άνθηση, με σπουδαίους δεξιοτέχνες όπως ο Ανδρέας Ροδινός, ο Γιάννης Μπερνιδάκης ή Μπαξεβάνης, ο Αντώνης Καρεκλάς, ο Μανόλης Λαγός, ο Στέλιος Φουσταλιέρης κ.α.
 
Τον Φλεβάρη του 1948 αφήνει για πρώτη φορά το χωριό του για να ακολουθήσει μια πεντάχρονη στρατιωτική θητεία. Κατατάσσεται στην Χωροφυλακή και τον φέρνουν στα Χανιά, όπου γνωρίζεται με το Γιώργη και το Στέλιο Κουτσουρέλη, με τους οποίους συνεργάζεται παίζοντας για πρώτη φορά στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ένα χρόνο αργότερα (1949) μετατίθεται στην Αθήνα, και το 1951 ξεκινάει μια στενή συνεργασία με τον Σίμωνα Καρρά στην τότε Ε.Ι.Ρ, παίζοντας επανειλημμένα στο ραδιόφωνο και προβάλλοντας την κρητική μουσική στο πανελλήνιο.
 Παράλληλα κάνει στέκι του την Κρητική ταβέρνα τα Χανιά του Μπασιά στην οδό Αιόλου, όπου παίζει τα Σαββατοκύριακα και θα μείνει εκεί σχεδόν 18 χρόνια,  με συνεργάτες του στο λαούτο πρώτα τον Νίκο Μανιά  και αργότερα τον Γιάννη Ξυλούρη και το Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη.
 
To ίδιο διάστημα (1952) με το τέλος της στρατιωτικής του θητείας ξεκινάει και ως εργάτης στο εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας όπου και θα μείνει μέχρι το 1967.

 Στα τέλη του 1952 συνοδεύει για πρώτη φορά σε δίσκο το Στέλιο Κουστουρέλη στο Αρπαξα και μπαΐλντισα, ενώ το 1954 τραγουδάει για πρώτη φορά σε δίσκο με συνοδεία και πάλι τους αδελφούς Κουτσουρέλη, το περίφημο και κλασσικό τραγούδι σήμερα Δε θέλω μέσα στην καρδιά.

 Στη συνέχεια με συνεργάτες του το Ν. Μανιά, το Β. Μαρκογιαννάκη, το Ν. Καδιανό, τον Δημήτρη Τσαγκαράκη και κυρίως τον Γιάννη Ξυλούρη, ξεκινάει ένα μοναδικό και μακρύ κατάλογο δισκογραφικών εκδόσεων που τον καθιερώνουν ως τον περισσότερο ηχογραφημένο λυράρη στην κρητική μουσική την εποχή εκείνη.
Ο Πραματευτής, Ο αργαλειός, Μυλωνάδες και μαζώχτρες, Στο στάδιο που μ έφερε, Ρεθεμνιανέ μου καντιφέ, Χαράμι σου, Ερωτόκριτος, Κρητικός γάμος, Η Μάχη της Κρήτης, Ο θάνατος του λυράρη, κ.α. είναι ένα μικρό δείγμα με επιτυχίες από την πλούσια δισκογραφική του παρουσία.
 
Στη συνέχεια η φήμη του απλώνεται όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα και στο Πανελλήνιο, καθώς και στους Κρητικούς της διασποράς που τον προσκαλούν επανειλημμένα νια καλλιτεχνικές εμφανίσεις.
 
Κατά την μακρά παρουσία του στην Κρητική μουσική, έκανε πολυάριθμα ταξίδια στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία και τη Ν. Αφρική, φέρνοντας στους μετανάστες τα μηνύματα και τις αισθήσεις της Κρητικής μουσικής παράδοσης.
 
Το 1976 ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ελένης Καραϊνδρου συμπράττοντας στα μαθήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων που διοργανώνει στην γκαλερί Ώρα, σε συνεργασία και με άλλους μεγάλους λαϊκούς δεξιοτέχνες: Τ. Χαλκιά, Ν. Στεφανίδη, Α. Βασιλιάρη, Α. Μόσχο κ.α. Τρία χρόνια αργότερα (1979) με την συμπαράσταση του γιου του, Μάνου και πολιτιστικών φορέων του νησιού, ιδρύει την πρώτη σχολή λύρας στο Ωδείο του Ηρακλείου Απόλλων, για να ακολουθήσουν το Ρέθυμνο, τα Χανιά, ο Αγιος Νικόλαος, και η Αθήνα στο Ελληνικό Ωδείο.
 
Σημαντικό και αξεπέραστο το έργο του Κώστα Μουντάκη, βοήθησε όσο κανένας άλλος στη διάσωση και την σωστή εκμάθηση της λύρας και η γενικότερη προσφορά του στη μουσική μας παράδοση είναι ανεκτίμητη.
 Στο πρώτο φεστιβάλ Κρητικής μουσικής που έγινε στην Αθήνα το Γενάρη του 1992 και ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του, ο εθνομουσικολόγος  Λάμπρος Λιάβας μεταξύ άλλων, θα πει:
 
Ο θάνατος του Κώστα Μουντάκη τον Γενάρη του 1991, δε σηματοδοτεί παρά μόνο την απουσία του μεγάλου δεξιοτέχνη και δασκάλου που εξακολουθεί να εμπνέει και να διδάσκει μέσα από τις ηχογραφήσεις και την υποδομή που δημιούργησε.
Έργα ζωής όπως το δικό του δεν μπορεί να σταματήσει ο θάνατος!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το δισκογραφικό έργο του Κώστα Μουντάκη, στο σύνολο του, είναι ηχογραφημένο μετά το 1955.

ΑΡΠΑΞΑ ΚΑΙ ΜΠΑΙΛΝΤΙΣΑ

Αρπαξα και μπαϊλντισα φως μου στον έρωτα σου,
και θα ποθάνω να χαθώ στα χέρια τα δικά σου
 
 
ΝΕΟΣ ΚΑΣΤΕΛΙΑΝΟΣ ΣΥΡΤΟΣ
Δε θέλω μέσα στην καρδιά να βάλω κι άλλο πόνο,
θέλω η πληγή που άνοιξες αυτή να μεινει μόνο.
ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ, 25/03/2007
  ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ  
Εσβυσε ο Φάρος..Καλό ταξίδι Δάσκαλε Σηφογιώργη 1930-2013
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΡΟΔΑΜΑΝΘΟΣ 1933-2010
ΣΚΟΡΔΑΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Η ΝΑΥΤΗΣ
  Ενημέρωση  
Το «Μωσαικό» ΕΓΙΝΕ ΧΡΥΣΟ .. Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης
O Μιχάλης και ο Αντώνης Φραγκιαδάκης παρουσίασαν το «Λαμί» στον Ερωτόκριτο
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 29/05/2015

ΜΙΧΑΛΗΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ - ΛΑΜΙ
O Γιάννης Γιαμαλής παρουσίασε «Το ίδιο λάθος»..
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 29/05/2015

O Γιάννης Φωτάκης παρουσίασε το «Μονοφατσώτικο νερό»
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 22/05/2015

  Ερωτόκριτος LIVE!  

Media Player

WinAmp
  Στείλτε το μήνυμα σας!  
Όνομα:
Μήνυμα:
  SMS  Loading...
  Στον αέρα...  
Ακούτε την εκπομπή "ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΕΑ" που παρουσιάζει o ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ και άρχισε στις 00:00

Ακολουθεί ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΓΑΚΗΣ στις 07:00 με την εκπομπή "ΠΡΩΤΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ".

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ - Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - 24 ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Τηλ.: 2892053500 - info@erotokritos.gr