Ερωτόκριτος  
 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
    Α ΜΕΡΟΣ
    Β ΜΕΡΟΣ
    Γ ΜΕΡΟΣ
    Δ ΜΕΡΟΣ
    Ε ΜΕΡΟΣ
 ΠΗΓΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ
 ΑΡΜΟΛΟΗΜΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΚΙΑ
 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
 ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΡΧΙΖΕΙ
 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
  Ενημέρωση  
 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
 ΒΙΒΛΙΑ
 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 ΔΙΑΦΟΡΑ
 ΕΚΠΟΜΠΕΣ
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΦΙΛΟΙ
 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
 ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΟΛΟΓΟΙ
 ΜΟΡΦΕΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
 ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
 ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
 ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
  Ψηφοφορία  
Τι θέλετε να ακούτε περισσότερο στόν Ερωτόκριτο?
Νέες δισκογραφικές δουλειές
Τούς Πρωτομάστορες
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Απο όλα αλλά σε Ενότητες
  Επίσκεψη του Ερωτόκριτου στο Μουσείο οίνου της Οικογένειας Κουτσογιανόπουλου στην Σαντορίνη  
Επίσκεψη του Ερωτόκριτου  στο μοναδικό Φυσικό υπόσκαφο Μουσείο οίνου της Οικογένειας Κουτσογιανόπουλου στην Σαντορίνη.
 
 

 
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που έκανε ο σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι» είχαμε την ευκαιρία να επισκευτούμε και να μαγευτούμε  στο Οινοποιείο της Οικογένειας Κουτσογιανόπουλου στην Σαντορίνη και βέβαια στο μοναδικό Φυσικό υπόσκαφο Μουσείο οίνου .
 

 
Τους ευχαριστούμε για την φιλoξενεία τους για την ξενάγηση και την μεγάλη τους αγάπη..
 

 
Τα κείμενα που θα διαβάσετε υπάρχουν πάνω σε ένα ειδικό μηχάνημα που ο επισκέπτης κρεμάει στον λαιμό του και μπροστά σε κάθε έκθεμα κάνει μόνο του την ξενάξηση πατώντας το ανάλογο πλήκτρο και την ανάλογη γλώσσα...
 

 
Μετά την ξενάγηση εγινε μια όμορφη παρέα και απολαύσαμε την Σαντορινιά φιλοξενεία και ο Γιώργος Βιτώρος εβαλε την ιδέα να γίνει ολο αυτό το παρακάτω κείμενο της ξενάγησης στην Κρητική γλώσσα και με τις ανάλογες μαντινάδες..κάτι που γέμισε χαρά την Οικογένεια Κουτσογιανόπουλου ..και θα το ετοιμάσει πολύ σύντομα..
 

 
Ετοιμαστείτε τώρα για την ξενάγηση στο μοναδικό Φυσικό υπόσκαφο Μουσείο οίνου της Οικογένειας Κουτσογιανόπουλου στην Σαντορίνη..
 

 
Νο 1  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΤΣ/ΛΟΥ
Καλώς ορίσατε στο μοναδικό Φυσικό υπόσκαφο Μουσείο οίνου της Οικογένειας Κουτσογιανόπουλου.
 


Από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας Κουτσογιανόπουλου.

Το έτος 1870 έφθασαν με ιστιοφόρον στη Σαντορίνη οι αδελφοί Γρηγόριος και Δημήτρης Κουτσογιαννόπουλος προερχόμενοι από την καταβόθρα Μολάων Νομού Λακωνίας.
Το ιστιοφόρον κατευθύνετο εις Σύρον, η οποία και ήκμαζε εμπορικώς. Σφοδροί δυτικοί άνεμοι υπεχρέωσαν το ιστιοφόρον αντί Σύρου να προσεγγίσουν εις Σαντορίνη όπου και απεβιβάσθησαν.
Εις την Σαντορίνη είχε ανεπτύχθη πολύ η εμπορική ναυτιλία πρώτον διότι εις το ηφαίστειο υπήρχαν πολλοί όρμοι ασφαλείς δια τα ιστιοφόρα και δεύτερον και κυριότερον διότι ήτο ο ενδιάμεσος σταθμός προς Κρήτην και Αύγυπτον με την οποία Αίγυπτον αργότερον ανέπτυξαν ενδιαφέρουσαν σχέσεις ως προς την εμπορίαν του κρασιού.
Από τις πρώτες τους επαφές οι νεαροί Κουτσογιαννόπουλοι αντελήφθησαν ότι στην Σαντορίνη υπήρχε μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον το οποίον και εκμεταλεύθησαν, εμπορευόμενοι στην αρχή λάδι  τα οποία μετέφεραν με ασκούς από την πατρίδα τους.
Η οξύτητα του πνεύματος και η μεγάλη εργατικότης που τους διέκρινε είχε ως αποτέλεσμα, σε δύο περίπου δεκαετίες να αναπτυχθούν κα να δημιουργήσουν τεραστείαν οικονομική επιφάνεια εις ακίνητα και ιστιοφόρα, αξιόλογον τότε εις την κοινωνία της Σαντορίνης.
 


2. ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
 Το κλάδευμα της αμπέλου στην Σαντορίνη γίνεται από το μήνα Νοέμβριο έως και το Φεβρουάριο.
Από την αμπελιά αφήνονται πάντα τρία έως τέσσερα κλαδιά τα πιο μεγάλα και γερά και σε κάθε κλαδί τρία μάτια, δηλαδή από τρία σημεία που θα βγει το σταφύλι. Τα κλαδιά με τα μάτια, πλέκονται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν μία κουλούρα, και τα μάτια να βρίσκονται από την εσωτερική πλευρά, για να  μεγαλώσουν τα σταφύλια μέσα στην κουλούρα και να προστατευθούν από τους δυνατούς ανέμους του νησιού.
 

 
 3. ΤΟ ΟΡΓΩΜΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ
 Το όργωμα στην Σαντορίνη στις Άρχες του 20ου αιώνα.
Οι αμπελουργοί όργωναν τρεις φορές το χρόνο, για να οξυγονώνεται το χώμα, να γίνεται πιο αφράτο και να αποδίδουν περισσότερο τα αμπέλια.
Το Σαντορινιό αλέτρι ήταν κατασκευασμένο κατ’ αυτόν τον τρόπο, ώστε να μη πηγαίνει πιο βαθιά από 12 εκατοστά και σπάει τις ρίζες των αμπελιών, που ήταν κοντά στην επιφάνεια της γης, για να παίρνουν την υγρασία, η οποία ήταν και η βασική πηγή ζωής της αμπέλου, αφού το νησί ήταν άνυδρο.
Την πρώτο όργωνα, το έλεγαν Νιατό
Την δεύτερο όργωνα Δίβολο
Την τρίτο όργωνα Τριαλέτρι
 

 
Νο 4  Ο ΤΡΥΓΟΣ
Ο τρύγος στην Σαντορίνη
Ο τρύγος στην Σαντορίνη γίνεται συνήθως στα μέσα του Αυγούστου, λόγω της πολλής ζέστης και του ελάχιστου νερού, τα σταφύλια γίνονται πιο γρήγορα απ’ ότι σε άλλες περιοχές.
Όλος ο κάμπος είναι γεμάτος με τρυγητές, γιατί, για την Σαντορίνη, ο τρύγος είναι μεγάλο γεγονός.
Στα αμπέλια, συνηθίζουν να βάφουν τις πέτρες άσπρες, για να δημιουργούν διαδρόμους, ώστε να μη τους ξεφεύγει αμπέλι ατρύγητο.
Στην Σαντορίνη, η στρεμματική απόδοση, είναι πολύ μικρή της τάξεως των 400 κιλών, σε αντίθεση με άλλες περιοχές που αποδίδουν 3000 έως 5000 κιλά.
 


Νο 5   ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
Μετά το τρύγο, τα σταφύλια τα μεταφέρονται με γαϊδουράκια στις ΚΑΝΑΒΕΣ δηλαδή υπόσκαφα οινοποιία όπου οι πατητάδες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, πατούσαν με γυμνά πόδια τα σταφύλια, στα πατητήρια, για να βγάλουν το λεγόμενο κρασί νυχτέρι, δηλαδή το κρασί της νύχτας.
Τους βόλευε το πάτημα των σταφυλιών να γίνεται τη νύχτα, γιατί ήταν πιο δροσερά. Επιπλέον φορούσαν μαντήλι στο κεφάλι, για να μη στάζει ο ιδρώτας του και ποδιά για να μη ζεσταίνονται και κουράζονται.
Η εποχή του τρύγου, ήταν η μόνη εποχή που οι κοπελιές έβγαιναν από το σπίτι, με την άδεια του πατέρα τους, για να βοηθήσουν στον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών. Και από κει γνωριζόντουσαν και με τα αγόρια, τα οποία θα παντρευόντουσαν αργότερα.
 

 
Νο 6   ΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ ΜΕ ΚΑΝΤΑΡΙ
Τα σταφύλια, πριν πέσουν στα πατητήρια, τα ζύγιζαν με τα καντάρια, ένα είδος ζυγαριάς της εποχής,  ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός, πόσα κιλά παρέδωσε, για να πληρωθεί στο τέλος του τρύγου από τον οινοποιό.
Τα καντάρια, ήταν φορητές και εύχρηστες ζυγαριές, γιατί ήταν πολύ ελαφριές. Χρειάζονταν τρεις άνθρωποι για να ζυγίσουν.
Δύο (2) κρατούσαν το καντάρι, με ένα ελαφρύ κορμό, και ο τρίτος ζύγιζε.
 


Νο 7  ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΠΙΕΣΕΩΣ (ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ)
Το πιεστήριο που βλέπεται είναι οριζοντίου πιέσεως. Είχε έλθει από την Ουγγαρία, για τις ανάγκες του οινοποιείου μας, στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ήταν  χειροκίνητο και εύχρηστο γιατί ήταν πάνω σε κάρο και μεταφερόταν εύκολα. Στο άδειασμά του ανοίγοντας την μπροστινή πόρτα, έπεφταν  τα τσίκουδα δηλαδή τα στερεά υπολείμματα του σταφυλιού.  Το γέμισμα γινόταν από ειδική υποδοχή- σιλό. Έτσι όλη η διαδικασία γινόταν γρηγορότερα και ευκολότερα.
Το πιεστήριο αυτό, ήταν το μοναδικό που υπήρχε στο νησί. Αποτελεί ένα σπάνιο έκθεμα που διασώθηκε στο πέρασμα του χρόνου.

 

 
ΝΟ 8  ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΙΛ. ΟΘΟΝΑ
Το πιεστήριο αυτό, είναι ένα από τα δύο σπάνια κομμάτια τα οποία είχε φέρει ο τότε βασιλιάς της Ελλάδος, Όθωνας, το 1832 για την προσωπική του παραγωγή κρασιού από τους αμπελώνες του στο Τατόι.
Το ένα από τα δύο κομμάτια, το εδώρισε στον καλό και αγαπημένο του Υπουργό Μαρκεζίνη, ο οποίος καταγόταν από την Μεσσαριά Σαντορίνης. Εκείνος με τη σειρά του το έδωσε στον αδελφό του, που είχε οινοποιείο στην Μεσσαριά.
Κατόπιν κακής οικονομικής διαχείρισης του τελευταίου, το έτος 1905 πουλήθηκε στην οικογένεια μας, έναντι 3.000 δραχμών, σε (30) τριάντα μηνιαίες δόσεις, των 100 δραχμών εκάστη.
To πιεστήριο αυτό, ήταν το μοναδικό ατμοκίνητο που υπήρχε στην Σαντορίνη, αλλά και το μοναδικό που διασώζεται στην Ελλάδα έως σήμερα.
 


Νο.9   ΞΥΛΙΝΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΓΑΛΛΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ
Το πιεστήριο που βλέπεται είναι το παλιότερο που υπάρχει στην Σαντορίνη και το έφεραν Γάλλοι μοναχοί, για τα μοναστηριακά κρασιά, το 1660.
Η Σαντορίνη, είχε πάντα πολλά μοναστήρια, με συνέπεια να έρχονταν πολλοί μοναχοί, από διάφορες χώρες.
Κάποιοι μοναχοί από το Λακοντόκ της Γαλλίας, έφεραν αυτό το χειροκίνητο πιεστήριο, δείχνοντας μια καινούργια τεχνική πίεσης των σταφυλιών η οποία συμπλήρωνε ή καταργούσε το πάτημα με τα πόδια.
Ήταν εξ ολοκλήρου χειροποίητο από ξύλο δρυός, το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό υλικό και δύσκολο στην μορφοποίηση του.
Η πίεση ήταν πολύ ελαφριά, ώστε τα τσίκουδα δηλαδή τα στερεά υπολείμματα των σταφυλιών  τα χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή της τσικουδιάς.
 


Νο 10  (ΣΤΑΦΥΛΙΑ) Πιεστήριο καθέτου πιέσεως
Μπροστά σας βλέπετε ένα Πιεστήριο καθέτου πιέσεως με μηχανισμό καστάνιας.
Μετά το πάτημα με τα πόδια, χρησιμοποιούνταν το συγκεκριμένο πιεστήριο, για να στραγγίζουν και το τελευταίο χυμό από τα σταφύλια,
Ήταν ένα πολύ προσεγμένο ποιοτικώς πιεστήριο, γιατί τόσο το καπάκι, όσο και η σκάφη του ήταν από ξύλο. Με αυτή την κατασκευή δεν έρχονταν σε επαφή ο μούστος με επιφάνειες από μέταλλο και χαλκό, που αλλοίωναν την ποιότητα του κρασιού και το έκαναν επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
 


No 11   ΣΠΑΣΤΗΡΕΣ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟ & ΞΥΛΟ
Εδώ βλέπετε δύο σπαστήρες από σίδηρο και ξύλο. Οι σπαστήρες είναι χειροκίνητα μηχανήματα για το σπάσιμο των σταφυλιών. Τα μηχανήματα τα τροφοδοτούσαν με σταφύλια από το πατητήρι, το οποίο ήταν ένα επίπεδο πιο ψηλά και έπεφταν με ειδικό ξύλινο σιλό.
Τα μηχανήματα αυτά, ήταν πολύ λειτουργικά, γιατί αντικατέστησαν το πάτημα με τα πόδια κι έτσι κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος κάνοντας την διαδικασία παραγωγής ευκολότερη.
 

 
Νο 12   ΣΠΑΣΤΗΡΑΣ ΜΕ ΞΥΛΙΝΟΥΣ ΧΕΙΡΟΠΙΗΤΟΥΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥΣ
Βλέπετε τον χειροκίνητο σπαστήρα σταφυλιών που διαφέρει από τους προηγούμενους σπαστήρες, στους  κυλίνδρους του που είναι  χειροποίητοι, πελεκητοί, ξύλινοι και όχι μεταλλικοί.
Η διαφορά αυτή παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του κρασιού, αφού ο χυμός δεν έρχεται σε επαφή με μέταλλα που ως γνωστό αλλοιώνουν την ποιότητα του οίνου.
 


Νο. 13  0 ΤΡΑΒΕΤΖΑΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΟΙΝΟΥ
Ο Τραβετζαριστής, ο άνθρωπος που μεταγγίζει το κρασί. Ο τραβετζαριστής μετάγγιζε το μούστο ή το κρασί, από βαρέλι σε βαρέλι, με την βοήθεια των ασκών-τουλουμιών, τα οποία ήταν φτιαγμένα από δέρμα θηλυκού ζώου και ως επί το πλείστον από κατσίκες.
Ως γνωστό, το δέρμα των θηλυκών ζώων δε μυρίζει τόσο έντονα, όπως των αρσενικών και έτσι δε αλλοιώνονταν τα αρώματα και η γεύση του κρασιού.
Στην Σαντορίνη έως και τα τέλη του 19ου αιώνα γινόταν μια φορά το χρόνο κάθε άνοιξη εξαγωγή οίνου προς την Οδησσό της Ρωσίας κάθε Άνοιξη.
Αντάλλασσαν το κρασιά με ξυλεία για κατασκευή πλοίων, βαρελιών, εργαλείων, επίπλών και άλλων χρήσιμων για την καθημερινή ζωή ειδών.
 

 
Νο 14  ΤΟ ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΕΙΟ.
Οι Σαντορινιοί θεωρούνταν τότε πολύ καλοί ναυτικοί και ναυπηγοί, γι’ αυτό και στη Σαντορίνη υπήρχαν πάρα πολλά ναυπηγεία.
Ήταν πολύ καλοί τεχνίτες στην επεξεργασία του ξύλου. Κατασκεύαζαν εκπληκτικά βαρέλια διαφόρων μεγεθών από  10 lt έως 3400 lt.
Η ξυλεία έρχονταν από Οδησσό της Ρωσίας σε κορμούς και με τα συγκεκριμένα
Εργαλεία που βλέπετε, έκοβαν, πλανιάριζαν, γύριζαν και συναρμολογούσαν τα βαρέλια, τα οποία ήθελαν να κατασκευάσουν.
Για τη μεταφορά των βαρελιών χρησιμοποιούσαν δύο γερούς ξύλινους κορμούς όπου τοποθετούσαν πάνω το βαρέλι, το έδενα και το κουβαλούσαν από 4-8 άτομα.
 

 
Νο 15  Ο ΣΤΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ 
Εδώ βλέπετε ένα τυπικό Σαντορινιό στάβλο.
Κάθε οινοποιείο είχε και το στάβλο του, με τα γαϊδουράκια τα οποία ήταν το γενικό μεταφορικό μέσο του νησιού. Αυτά μετέφεραν τα σταφύλια με τα καλάθια, τα κρασιά με τα τουλούμια, ακόμα και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους.
 
Νο 16  Ο ΚΟΦΙΝΑΣ
Ο Σαντορινιός κοφινάς, έπαιζε σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Κατασκεύαζε από αλιγαριές ένα είδος θάμνου, τα κοφίνια τα οποία χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά των σταφυλιών στα οινοποιεία.
Έπλεκε καλύμματα για την  προστασία των γυάλινων φαύλων, έφτιαχνε μικρές και μεγάλες σκούπες, στομόχια δηλαδή φίμωτρα για γαϊδούρια και πολλά άλλα είδη, που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή ζωή τους.
 

Νο 17  ΟΙΚΙΑΚΟ ΜΑΓΓΑΝΑΚΙ
Το κάθε σπίτι στη Σαντορίνη είχε και το δικό του μαγγανάκι (πιεστήριο) για το δικό τους σπιτικό κρασί της χρονιάς.
Τα υπόλοιπα σταφύλια, τα πουλούσαν στα οινοποιεία και κέρδιζαν χρήματα, για τις προσωπικές τους ανάγκες.
 

Νο 18   ΣΠΑΣΤΗΡΑΣ ΜΕ ΚΩΝΙΚΟΥΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥΣ 
Το συγκεκριμένο μηχάνημα «σπαστήρας σταφυλιών» έχει μια μοναδική ιδιαιτερότητα κατασκευής. Αντί να διαθέτει κυλίνδρους για το σπάσιμο των σταφυλιών, έχει ένα σύστημα κώνων.
Το σύστημα αυτό έχει μεγαλύτερη επιφάνεια και έτσι γίνεται ευκολότερο και γρηγορότερο το σπάσιμο των σταφυλιών. Ο σπαστήρας, αυτός, χρησιμοποιήθηκε από ελάχιστους οινοποιούς, στις αρχές του 19ου αιώνα, και είναι από τα πολύ σπάνια εκθέματα.
 


 
Νο 19  ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ
Το 1970 περίπου, γίνεται η πρώτη εμφιάλωση με ημιαυτόματα μηχανήματα, φυσικής ροής. Από τότε, στη Σαντορίνη ξεκινάει δειλά-δειλά το κρασί να μπαίνει στη φιάλη, οπότε και έχουμε καλύτερη ποιότητα κρασιού και καλύτερη συν τήρηση.
Το κοινό, δεν δέχτηκε θετικά το εμφιαλωμένο κρασί από την πρώτη στιγμή. Χρειάστηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή.
 

 
Νο 20   ΤΟ ΡΑΚΙΔΙΟ
Μετά το πάτημα των σταφυλιών τα τσίκουδα, τα απόσταζαν σε ειδικά καζάνια και έκανα την λεγόμενη τσικουδιά. Την τσικουδιά την χρησιμοποιούσαν αρχικά μόνο για φαρμακευτικού σκοπούς, όπως εντριβές, βεντούζες για το κρυολόγημα και για απολύμανση γενικότερα.
Την τσικουδιά δεν την έπιναν. Για ποτό είχαν μόνο το κρασί, το οποίο ήταν εξαιρετικής ποιότητας.
 


Νο 21   ΒΙΝΣΑΝΤΟ
Το Vinsanto παρασκευάζεται από λιαστά   σταφύλια, τα οποία τα άφηναν  σε ταράτσες και αυλές σπιτιών για 14 ημέρες περίπου.
Χρειάζονται 5 κιλά σταφύλια, για την Παρασκευή 700 gr.  VINSANTO . Το μοναδικό αυτό κρασί παλαιώνει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια. Τα τσίκουδα τα οποία ήταν γεμάτα σταφυλλοζάχαρο, που δεν μπόρεσε να φύγει όλη με το πάτημα, τα έβαζαν μέσα σε μεγάλες σκάφες και τα μούλιαζαν με μούστο (χυμό κρασιού) για 4 περίπου ημέρες και κατ’ αυτό τον τρόπο, έβγαζαν το λεγόμενο ΜΕΤΖΟ δηλαδή το ημίγλυκο κρασί.

 

 
Νο 22 ΒΑΡΕΛΙΑ 1880 ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ
Τα μεγάλα βαρέλια που βλέπετε, λέγονται άφουρες. Είναι κατασκευασμένα από Σαντορινιούς τεχνίτες. Το ξύλο είναι δρυς, από την Οδησσό της Ρωσίας, κατασκευασμένο το 1880. Έχουν χωρητικότητα 3000-3400 lt και είναι γεμάτα με VINSANTO, πρώτον για το άρωμα του VINSANTO και δεύτερον για τη συντήρηση των βαρελιών των οποίων τα ξύλα είναι πολύ παλαιά και θέλουν περισσότερη φροντίδα.
 

 
Νο 23 ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ
Όλα τα οινοποιεία είχαν και το μαγειρείο τους. Μαγείρευαν φάβα Σαντορινιά και ψωμί για τους εργάτες του οινοποιείου και για τους τρυγητές.
Οι εργάτες την εποχή του τρυγητού, δούλευαν μέρα νύχτα στα οινοποιία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Δούλευαν, έτρωγαν και κοιμόντουσαν εκεί.
Το τέλος  του τρυγητού, στις 25-30 Σεπτεμβρίου, οριοθετούσε την έναρξη της χειμερινής  περιόδου για τους κατοίκους της Σαντορίνης.
 

 
Νο 24 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ
Βρισκόμαστε στο γραφείο του Ιδρυτή του οινοποιείου μας, Γρηγορίου Κουτσογιαννόπουλου .
 

 
Μπορείτε να δείτε όλα τα προσωπικά του είδη, το γραφείο του, την καρέκλα του, που ήταν χωρίς πλάτη, για να μη ξεκουράζεται αυτός ο οποίος δουλεύει, τα μελανοδοχεία του, το κομπολόι του και το όπλο του το οποίο το χρησιμοποιούσε για το κυνήγι τρυγονιών και ορτυκιών, τα οποία ήταν και η μοναδική πηγή ζωικής πρωτεΐνης των κατοίκων, γιατί ως γνωστό, το νησί δεν είχε χλωρίδα για βοσκή, λόγω λειψυδρίας, οπότε ήταν δύσκολο  να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία.
 


Στην περιήγηση στους χώρους του μουσείου μας αποτυπώνεται η ιστορική διαδρομή της οικογένειας Κουτσογιανόπουλου στο χώρο της Ελληνικής οινοποιίας από το 1880.
 


Κάθε έκθεμα αποτελεί ένα ζωντανό πειστήριο της εξέλιξης μέσα στο χρόνο, της παραγωγής του εκλεκτού οίνου από την οικογένεια μας.
 


Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την επίσκεψη σας στο μουσείο μας που αποτελεί το μοναδικό φυσικό υπόσκαφο μουσείο οίνου της Ελλάδας.
 


Κατά την έξοδο σας λειτουργεί δοκιμαστήριο οίνου όπου εκτός δοκιμή των καλύτερων κρασιών μας μπορείτε να επιλέξετε από μία μεγάλη ποικιλία ετικετών, το κρασί της αρεσκείας σας καθώς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού μας. 
 

 
 
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΦΙΛΟΙ, 04/07/2012
  ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΦΙΛΟΙ  
Η Τόνια μας ΗΡΘΕ στον Ερωτόκριτο
Δύο Λυράρηδες.. δυο οργανοποιοί.. δυο φίλοι
Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας
Επίσκεψη στον Ερωτόκριτο από την Κύπρο
Επίσκεψη στο Αρχοντικό των Γαλιανών
  Ενημέρωση  
Το «Μωσαικό» ΕΓΙΝΕ ΧΡΥΣΟ .. Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης
O Μιχάλης και ο Αντώνης Φραγκιαδάκης παρουσίασαν το «Λαμί» στον Ερωτόκριτο
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 29/05/2015

ΜΙΧΑΛΗΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ - ΛΑΜΙ
O Γιάννης Γιαμαλής παρουσίασε «Το ίδιο λάθος»..
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 29/05/2015

O Γιάννης Φωτάκης παρουσίασε το «Μονοφατσώτικο νερό»
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 22/05/2015

  Ερωτόκριτος LIVE!  

Media Player

WinAmp
  Στείλτε το μήνυμα σας!  
Όνομα:
Μήνυμα:
  SMS  Loading...
  Στον αέρα...  
Ακούτε την εκπομπή "ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΕΑ" που παρουσιάζει o ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ και άρχισε στις 00:00

Ακολουθεί ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΓΑΚΗΣ στις 07:00 με την εκπομπή "ΠΡΩΤΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ".

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ - Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - 24 ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Τηλ.: 2892053500 - info@erotokritos.gr