Ερωτόκριτος  
 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
    Α ΜΕΡΟΣ
    Β ΜΕΡΟΣ
    Γ ΜΕΡΟΣ
    Δ ΜΕΡΟΣ
    Ε ΜΕΡΟΣ
 ΠΗΓΕΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ
 ΑΡΜΟΛΟΗΜΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ
 ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΚΙΑ
 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
 ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΡΧΙΖΕΙ
 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
  Ενημέρωση  
 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
 ΒΙΒΛΙΑ
 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 ΔΙΑΦΟΡΑ
 ΕΚΠΟΜΠΕΣ
 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΦΙΛΟΙ
 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
 ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ
 ΜΑΝΤΙΝΑΔΟΛΟΓΟΙ
 ΜΟΡΦΕΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
 ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
 ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
 ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
  Ψηφοφορία  
Τι θέλετε να ακούτε περισσότερο στόν Ερωτόκριτο?
Νέες δισκογραφικές δουλειές
Τούς Πρωτομάστορες
Ζωντανές ηχογραφήσεις
Απο όλα αλλά σε Ενότητες
  Σήμερα γιορτάζουν:  
Φωκάς
Δείτε τις εορτές του μήνα
  H Σωστή Μαντινάδα..ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ  
H Σωστή Μαντινάδα..
 

 
Πανικός έγινε σήμερα στην εκπομπή του Γιώργου Λεκάκη 11 με 1  το μεσημέρι..
Ξαφνικά και ενώ η εκπομπή κυλούσε πολύ καλά.. ένα τηλέφωνο που βγήκε στον αέρα τάραξε τα νερά της εκπομπής..Ο ακροατής μας Κώστας Κωστόγιαννης από την Αθήνα βγήκε και έκανε μια παρατήρηση σε μαντινάδα που είχε τελειώσει ο μαντιναδολόγος Γιώργος Χρονάκης από το Αστρίτσι Ηρακλείου….

Η μαντινάδα της εκπομπής για τελείωμα ήταν.. του Γιώργου Ραπτάκη..
 
Αφού καλιά περνάς αλλού ,δεν σου παραπονούμαι..
 
Και που ο Χρονάκης την τελείωσε λέγοντας..
 
Εγώ θα ζω στην μοναξά , τα κότσια μου βαστούνε..
 
Είπε λοιπόν ο ακροατής ότι σύμφωνα με τον οδηγό μαντινάδας του Καυκαλά πρέπει να υπάρχει απόλυτη ταύτιση στην ομοιοκαταληξία να είναι δηλαδή κατάληξη -ουμε και όχι -ουνε..

Ο Γιώργος Ραπτάκης την είχε τελειώσει ως εξής..
 
Αφού καλιά περνάς αλλού ,δεν σου παραπονούμαι..
Μαλώνω εμένα που όσο ζω ,να σ αρνηθώ αρνούμαι..
 
Από εκεί και έπειτα άρχισαν οι ακροατές να βγαίνουν στον αέρα ..άλλοι να λένε πολύ σωστά τα είπε ο Κύριος Κωστόγιαννης και έκανε την παρατήρηση στον Κύριο Χρονάκη.. άλλοι πάλι έλεγαν ότι η παρατήρηση έπρεπε να είναι γενική και να μην θίξει πρόσωπα.. και άλλοι έλεγαν ότι η μαντινάδα είναι θέμα ψυχής ..έστω κι αν είναι λίγο λάθος.. κι ότι εδώ δεν κάνουμε διαγωνισμό μαντινάδας ..για να βγαίνουν κάποιοι που ίσως είναι πιο σχετικοί και να διορθώνουν τους υπόλοιπους..

Η εκπομπή που και άλλες φορές τον τελευταίο καιρό έχει συναντήσει παρόμοιες καταστάσεις προσπάθησε να λύσει μια και καλή το πρόβλημα ζητώντας στον αέρα την παρέμβαση του Προέδρου των Κρητών Στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλάς» Κυρίου Λέκα κάτι που δεν έγινε και ίσως να γίνει σε επόμενη εκπομπή..
(Η εκπομπή είναι ηχογραφημένη και μπορεί να την προμηθευτεί όποιος την ζητήσει)
 
Μέσα σε μια ζωντανή εκπομπή θα ακουστούν και μαντινάδες αυθόρμητες τις στιγμής που με λίγη διόρθωση μπορούν να γίνουν καλύτερες.. ας μην βιαστούμε να κόψουμε τα φτερά αυτών που κάνουν προσπάθεια για μαντινάδα ..

Κατά καιρούς πολύ ακροατές που ποτέ δεν είχαν ξαναβγάλει μαντινάδα μέσα από τις εκπομπές το προσπάθησαν και τώρα βγάζουν πραγματικά αριστουργήματα και με νόημα και με ψυχή και μέσα στο μέτρο και με τέλεια ομοιοκαταληξία..
 
Παρακαλώ πολύ όλους εσάς να μου στείλετε την γνώμη σας στο mail:
 
 
..ειδικά αν ακούσατε και την εκπομπή ..και η γνώμη σας θα ακουστεί και στον αέρα σε μια εκπομπή που θα γίνει επίτηδες για το θέμα της μαντινάδας τις επόμενες ημέρες.. αλλά και εδώ στο www.erotokritos.gr
 
 
Πραγματικά περιμένουμε την άποψη σας για την σωστή μαντινάδα και τις μαντινάδες που ακούγονται μέσα από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές..
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
 
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΠΟ
ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

  ΕΙΜΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΩ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΕΣ 'Η ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠ' ΟΤΙ ΕΓΩ.
  ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΡΟΝΑΚΗ, ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ, Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΛΕΞΗΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΤΙΧΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΛΕΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ, ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΠΡΕΠΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 15ΣΥΛΑΒΟΙ ΚΤΛ...
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΡΥΒΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΛΑΓΗ - ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΑ ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΡΟΝΑΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ, ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ''ΑΦΗΣΑ'' ΕΝΑ ''ν'' ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΞΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΑΣ.
  ΑΝ ΤΟ ΨΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 'Η ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΚΟΥΣΜΑ (ΤΟ ΠΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΑ ΣΤΟ ΑΥΤΙ), ΤΟΤΕ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΑ: ''ΑΦΟΥ ΚΑΛΙΑ ΠΕΡΝΑΣ ΑΛΛΟΥ, ΔΕ ΣΟΥ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΑΙ... ΜΑΛΩΝΩ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΟΣΟ ΖΩ, ΝΑ Σ' ΑΡΝΗΘΩ ΑΡΝΟΥΜΑΙ..''  ΚΑΤ' ΕΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΤΑΙ Η ΙΔΙΑ ΛΕΞΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ. ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΓΙ' ΑΥΤΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΙΠΑ.
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΓΙ 'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ, ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΑΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΕ ΚΟΙΤΑΝΕ ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΑΤΙ, ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΛΕΝΤΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ.... ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΗΤΗ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΦΑΝΟΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ. ΚΑΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΘΥΜΙΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ...
  ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ, ΟΛΟΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΑΚΙΑ ΜΑΣ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ... ΕΓΩ ΔΕ ΣΑΣ ΚΡΥΒΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΝΑ ''ΜΙΛΑΩ'' ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑ ΝΑ ''ΜΙΛΗΣΕΙ'' Η ΨΥΧΗ - ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ, ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΛΟΙΠΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ. ΟΜΩΣ ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΙΣ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΩ... ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ!!!
 
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΠΟ
ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
 
 
Υ.Γ. ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:
 
ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΗ ΖΗΛΕΝΕ,
ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΕΣ ΜΕΤΑ 'ΠΟ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΓΙ' ΑΥΤΗ ΘΑ ΛΕΝΕ..
 
================================
 
Εφημερίδα  « ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ » 
                           Αθήνα 25-6-2009                                        
Προς Διευθυντή ραδιοφωνικού σταθμού
« Ερωτόκριτος 87,9 fm » Γιώργο Λεκάκη.
  
 
 
Αγαπημένε μου φίλε.
 Συζητήσαμε για ένα μη σοβαρό θέμα που κάποιοι ηθελημένα..θέλουν να το κάνουν σοβαρό !
 
Εγώ τι να πω για την μαντινάδα !
Το μόνο που μπορώ να πω ότι η μαντινάδα είναι ένα κομμάτι έκφρασης της ίδιας της ΖΩΗΣ.
Ακούμε ότι πάρα πολλοί  εκφράζουν με μαντινάδα την χαρά ,την λύπη ,τον θάνατο ,και τον πόνο..και βέβαια όλο αυτό είναι έμφυτο το να μπορεί κάποιος να βγάζει και να γράφει μαντινάδες .
Έτσι με απλά λόγια ! με αίσθημα ψυχής ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκφραστεί και η μαντινάδα δεν διδάσκεται σε κανένα πανεπιστήμιο που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν !!
Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο είναι η ίδια η ζωή.. και από αυτό το πανεπιστήμιο έχουν περάσει χρόνια ,και χρόνια τώρα όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι άγνωστοι μέχρι χθες, και γνωστοί σήμερα λόγω των Μ.Μ.Ε.
Η μαντινάδα μέχρι και πριν μερικά χρόνια ήταν προνόμιο του Κρητικού , και βλέπουμε σήμερα και μη κρητικούς να προσπαθούν να εκφραστούν μέσα από την Μαντινάδα και μπορώ να πω ότι τα καταφέρνουν μια χαρά..τι πρέπει να κάνουμε να τους πυροβολήσουμε ; γιατί αγάπησαν την Κρήτη ,τα τραγούδια της,
 και την μαντινάδα της !
Θα πρέπει δηλαδή κάποιος που δεν έχει γεννηθεί στην Κρήτη και δεν έχει καμιά συγγένεια ούτε εξ αίματος ,να μην έχει το δικαίωμα να  λέει μαντινάδες ; ( μιας και η μαντινάδα του δεν έχει ομοιοκαταληξία )!!
Θα πρέπει να μην τραγουδά Κρητικά τραγούδια ;
Θα πρέπει να μην χορεύει;
Ή θα πρέπει να πάει στο πανεπιστήμιο για να γράφει μαντινάδες ; να μάθει να παίζει λύρα να μάθει να τραγουδά . Αυτά τα θεωρώ απαράδεκτα !
Αγαπητέ φίλε Γιώργο Λεκάκη όταν ο αξέχαστος Μιχάλης Καυκαλάς ξεκίνησε την γλωσσολογική έρευνα  της Κρήτης θα πρέπει να σου πω ότι ευτυχώς λίγοι τον είχαν κατατάξει στους «γραφικούς» τύπους του Λεκανοπεδίου.
Όταν ο Μιχάλης ο Καυκαλάς μιλούσε για την μαντινάδα αλλά και για την ποίηση πολλές φορές έλεγε ότι κύριες πηγές του ήταν οι φίλοι του οι βοσκοί και ό απλός κόσμος της Κρήτης μας ,και το λέγε και κόλλαγε το στόμα ντου.. και ήταν πολύ περήφανος και σεβόταν αυτό τον απλό Κρητικό που άνοιγε το σπίτι ντου και του μάθαινε πάρα πολλά για την παράδοση της Κρήτης.
Αναρωτιέμαι φίλε αν ο Γιατρός ,άνθρωπος λογοτέχνης με διπλή βράβευση από την ακαδημία Αθηνών Μιχάλης Καυκαλάς δεν είχε βγάλει αυτές τις οδηγίες γραφής της Μαντινάδας ,της ρίμας θα μιλούσαν όλοι αυτοί και θα κατακρίνανε ;
To ίδιο μπορούμε να πούμε και για τον αξέχαστο Μουσικολόγο και διασκεδαστή Κώστα Μουντάκη , ο όποιος αν και αγράμματος κατάφερε να γράψει νότες για τα πατήματα τσι λύρας ..και τότε ξέρεις τι λέγανε φίλε Γιώργο;
Τι θέλει μωρέ τώρα αυτός να γράψει ! καλιά ντου είναι να κάτσει στα αυγά ντου ..
Και όμως το τόλμησε ! το πέτυχε ! και μετέπειτα αν και αγράμματος έγινε δάσκαλος ..αν δεν κάνω λάθος όλοι δάσκαλο αποκαλούν τον Κώστα Μουντάκη ναι..η όχι ! ..ε ναι είναι δάσκαλος γιατί πάνω στην γραφή του μαθαίνουν σήμερα και παίζουν αρκετοί νέοι μουσικολόγοι και διασκεδαστές την κρητική μουσική ,άσχετα αν την σέβονται η ΟΧΙ !!   
Εγώ τελειώνοντας αυτήν μου την τοποθέτηση λέω ότι αν βάλουμε φραγμό στους απλούς ανθρώπους που εκφράζονται με την μαντινάδα και αφήσουμε τους (προνομιούχους κατ αυτούς κριτές ) να συνεχίσουν την μαντινάδα..ένα είναι σίγουρο ότι θα ΣΒΗΣΕΙ !!
  
                                             ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ
             Γεώργιος Μοσκοβίτης Εκδότης -Δημοσιογράφος

 
================================
 
ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ, ΛΟΓΩ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΟΥ. ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:
 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ,
 
Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ Η ΚΑΛΗ ΔΕ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΛΑΧΕΙ
ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΤΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ’ΧΕΙ.
 
ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΕΚΑΡΑ, ΡΟΥΚΟΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΑ
ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΣΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΠΕΛΙΑ.
 
ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ  ΣΤΙΧΟΥΣ, ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ, ΡΙΜΕΣ, ΠΟΙΗΜΑΤΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΣΑΝΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΠΙΣΤΗ.
 
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΣΟΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΑΝ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ.
 
ΕΛΠΙΖΩ ΠΩΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΟΣ, ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΩΣ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ Η ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ, ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΤΕΡΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ.
 
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΙΧΩΝ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΜΕ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ.
 
ΑΓΩΝΙΩ ΚΙ ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ
ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΩ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ .
 
ΔΗΛΩΝΩ ΕΤΟΙΜΟΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΙΓΜΗ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, ΚΛΕΙΝΩ ΜΕ ΔΥΟ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΙΧΟΥΣ:
 
ΟΠΟΙΟΣ ΤΣΙ ΝΕΟΥΣ ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΣΙ ΚΡΙΝΕΙ,
ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΦΑΛΛΟΥΝ ΝΑ ΤΩΣ ΔΙΝΕΙ.
 
ΑΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΥΧΗΘΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΟΥΛΑ,
ΤΑΞΕ ΠΩΣ ΘΕΤΕΙ ΟΛΟΓΔΥΜΝΟΣ ΣΕ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ ΤΡΟΥΛΑ.
 
                                                               ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ
                                                                          ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ
                                                              ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ
                                                              ΦΙΛΩΝ ΚΩΣΤΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
 

================================
 
ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑ XANIA
Η ΚΑΘΕ ΕΚΠΟΜΠΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΩΡΑ ΚΙ ΑΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΕ ΕΧΕΙ Η
ΚΑΘΕΜΙΑ ΧΩΡΙΣΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑ,ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ.ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ Η ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΡΕΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ Σ ΑΥΤΗΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟ. ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ  ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΛΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΞΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΕΤΡΑΣΤΙΧΟ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟ  ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΤΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ, ΕΓΙΝΑΝ ΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΕΑ, ΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΚΡΗΤΗ. ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝ, ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ Γ. ΛΕΚΑΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΟΜΠΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗ ΚΡΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΙ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ
ΤΟΥΣ ''ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ'' ΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΕ Ο Γ.ΛΕΚΑΚΗΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ Κ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ. ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΥΤΗΣ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΚΡΙΤΕΣ. ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΧΩΡΟ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ, ΜΗΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΚΑΝΕΝΟΣ, ΜΗΝ  ΑΦΑΙΡΟΥΜΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Κ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΤΑ..

ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑ XANIA
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
================================
 
Μανόλης Μακρυδάκης
Τυμπάκι Ηρακλείου
 
Γεια χαρά!!!!
θα ήθελα να πω την γνώμη μου για το θέμα της μαντινάδας
Δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλό!!!!
 
Για μένα η σωστή μαντινάδα πρέπει να έχει ομοιοκαταληξία απόλυτη (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) και να χει αρχή , μέση, και  τέλος, δηλαδή ολοκληρωμένο νόημα. Αλλά τη στιγμή που είναι τρόπος έκφρασης, αλλά και είδος τέχνης, είναι ειδική περίπτωση.

Δεν μπορείς ούτε να απαγορέψεις ούτε να κρίνεις κάποιον που θέλει να εκφράσει τα συναισθήματα του με κάτι που αυτός θέλει να χαρακτηρίζει μαντινάδα!!!! Όμως σε ένα διαγωνισμό μαντινάδας πρέπει να λαμβάνονται  υπόψην, εκτός από την υποκειμενικότητα στο πόσο καλή είναι και αντικειμενικά αν είναι σωστή! Πιστεύω πως η παράδοση δεν κινδυνεύει από παραφωνίες σε τραγούδια και μαντινάδες. Ο μεγάλος κριτής είναι ο κόσμος, και ο χρόνος έχει δείξει πως μόνο ότι αξίζει μένει!!
 Και μια μαντινάδα που λέω σχετική!!
 
Τα λόγια που ναι απ , την καρδιά έχουν μεγάλη αξία
και δεν πα να μην έχουνε , ομοιοκαταληξία
 
Μανόλης Μακρυδάκης
Τυμπάκι Ηρακλείου

 
================================
 
O Μαντιναδολόγος Γιώργος Χρονάκης που τόσα χρόνια έχει δώσει χιλιάδες αριστουργήματα μέσα από τις μαντινάδες του εκφράστηκε πολύ απλά μέσα από μια και μόνο μαντινάδα..
 
Ως πότε θα χω δύναμη , να συγχωρώ τους άλλους
Και μερικούς αγράμματους , που κάνουν τους δασκάλους

================================

Φιλε γιωργο ειμαι ο κωστης ο καμπουρακης από σκουρβουλα!!!εγω πιστευω οτι ο Γιώργος Χρονάκης ηταν ενταξει στο τελειωμα!!!δηλαδη με τα λεγομενα του Κώστα Κωστόγιαννη ειναι λαθος και η μαντιναδα του σκορδαλου (ενας καινουριος ανεμος) που εχει αναλογη ομοιοκαταληξια (κοντα μου - καρδια μου) ενα κοματι που ξεσηκωνει οποτε ακουγεται..η το ποτε ανεμοι δεν φυσουν διχως κακοκαιρια..Και εδώ κακοκαιρια - αιτια!!Αυτά τα διαμαντια τραγουδια είναι λαθος??Μην τρελαθουμε!!!

Kωστης Kαμπουρακης Σκουρβουλα

================================

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

καλησπερα κι απο μενα..δυστυχως δεν ειχα την τυχη να ακουσω την προχθεσινη εκπομπη σου φιλε γιωργη,και φυσικα δεν ακουσα και τη γνωμη καποιου Κου κωστογιαννη,ο οποιος με θρασσος απ' οτι καταλαβαινω,βγηκε στον αερα,να παραδωσει μαθηματα και να κανει και τις απαιτουμενες διορθωσεις και υποδειξεις,για το πως ειναι η μαντιναδα η σωστη και η πρεπουσα,αλλα και το σχολιασμο του για το τελειωμα ενος απο τους πιο γνωστους μαντιναδολογους,αυτη τη στιγμη στο νησι,και βραβευμενος...του γιωργη χρονακη..απο αυτα που διαβασα ομως στο σαιτ του ερωτοκριτου,καταλαβαινω πως εχει δημιουργηθει ενα θεμα,απο καποιον κυριο,ο οποιος δεν ειναι καν απο την κρητη,δεν εχει την παραμικρη ιδεα,για τον τροπο ζωης,και την κουλτουρα του τοπου,αλλα θελησε με τον πιο ακομψο τροπο,να μας κανει και μαθηματα,για κατι που μονο αν εισαι κρητικος,γεννημενος,αναθρεμμενος και μεγαλωμενος σ' αυτα τα χωματα,το εχεις μεσα σου,σαν κληρονομια του τοπου,στους ανθρωπους που τον κατοικουνε,τη μαντιναδα!!!!η μαντιναδα λοιπον,και δεν ειμαι ουτε μαντιναδολογος,ουτε στιχουργος ουτε τιποτα,ειμαι απλος ακροατης,και οταν ακουσω το ομορφο,θα το πω,οπως και το ασχημο..δεν θα κρινω,απλα θα δεχτω η θα απορριψω...η μαντιναδα λοιπον,το φημισμενο αυτο ιαμβικο δεκαπεντασυλλαβο,με ομοιοκαταληξια(αυτο ειναι που το κανει ξεχωριστο και μοναδικο)συμφωνω οτι πρεπει να εχει ομοιοκαταληξια...κατι βεβαια που κανεις κρητικος,δεν περιμενε τον οποιον κυριο κωστογιαννη η οπως αλλιως κι αν λεγεται,να του το πει,ποσο μαλλον να το υποδειξει κιολας με τον πλεον απαραδεκτο και χαζο τροπο!!!πρεπει επισης ο εν λογω κυριος,αλλα και οποιος αλλος κυριος εχει την καλη διαθεση,να μας κανει υποδειξεις για την κουλτουρα μας και τον τροπο ζωης μας,να γνωριζει πανω απ' ολα την ψυχη του τοπου αυτου..και το πως λειτουργουν και ψυχανεμιζοντε οι ανθρωποι,την καθε κατασταση,στην καθε συγκεκριμενη χρονικη στιγμη!!!και βεβαια θα υπαρξουν και μαντιναδες,οι οποιες δεν θα εχουν την τελεια ομοιοκαταληξια,ειναι ομως εκεινης της στιγμης,ειναι πανω σε συγκεκριμενη κατασταση,και με συγκεκριμενη ψυχικη διαθεση,η οποια διαθεση δημιουργειται,και πλαθεται,εκεινη τη χρονικη στιγμη!!!μου αρεσει η καλη μαντιναδα,και οντας ανθρωπος του κρητικου ραδιοφωνου κι εγω,εχω ακουσει και συλλεξει απιστευτα πραγματα,απο ακροατες,που δεν ειναι του πανεπιστημιου,αλλα αυτα που εκφραζουν με ενα απλο ιαμβικο δεκαπεντασυλλαβο(μαντιναδα),ειναι απιστευτο να το συλλαβει νους!!!εκει που θελω να καταληξω,για να μη λεω και πολλα πολλα,ειναι οτι αν αφησουμε ανθρωπους σαν τον εν λογω κυριο κωστογιαννη,αλλα και τον καθε κωστογιαννη να μας κανει υποδειξεις στα αυτονοητα και γνωστα σε μας,τοτε μετα λυπης μου το λεω,καποια στιγμη,ολοι αυτοι οι κυριοι που πουλανε μουρη και εφφε,πλασαροντας τον εαυτο τους,ως γνωστες της κρητης και της κουλτουρας της,και γνωριζουν τα παντα για τον τοπο,ενω η μονη τους σχεση ειναι αυτη απο το χαρτη της ελλαδος,να κατακρεουργησουν και να ρημαξουν,ισως το μοναδικο τοπο σ' αυτη τη χωρα,που κρατα ασβεστη καθε παραδοση και καθε ηθος!!!σε λιγο θα αμφισβητησουν και τον ερωτοκριτο του κουρναρου,και θα κρινουν τον συγγραφεα,οτι δεν εχει απολυτη ομοιοκαταληξια στους στιχους του συγραμματος του..ελεος δηλαδη!!!!!αναστηστε τον κυριοι,να ξαναγραψει τον ερωτοκριτο συμφωνα με τις οδηγιες που σας εδωσε το βιβλιο του κυριου καυκαλα για τη σωστη μαντιναδα!!!!εμεις εδω στην κρητη δεν παμε συμφωνα με το ρητο που λενε..by the book..εμεις βαδιζουμε και λειτουργουμε με την ψυχη...κατι που εσεις που δεν ειστε κρητικοι,δεν θα καταλαβετε ποτε!!!!αφηστε την κρητη στους κρητικους λοιπον,κι ασχοληθειτε με στιχους του φοιβου και του θεοφανους!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

================================

Καλησπερα Γιωργο ειμαι ο Νικος Λαυρεντακης απο το Χαιδαρι
που σε ακουω σχεδον καθημερινα ετσι και σημερα ακουσα ολη την εκπομπη σου
και οσο αφορα το θεμα της σωστης μαντιναδας εγω αυτο που εχω να πω απο τα
λιγα πραγματα που ξερω οσο αφορα τις μαντιναδες ειναι οτι πολλοι μαντιναδολογοι
ειναι ανθρωποι που δεν εχουν βγαλει ολο το σχολειο και εχουν γραψει χιλιαδες
μαντιναδες χωρις να εχουν χρειαστει να ανοιξουν κανενα οδηγω μαντιναδας αλλα
ανοιγοντας την καρδια τους και την ψυχη τους.
 
Γεια σου Γιωργη καλες επιτυχιες στην δουλεια σου και υγεια στην οικογενεια σου.
 
Μετα τιμης
 
Λαυρεντακης Νικος

 
================================
 
Γειά σας λέγομε Βεισακής Νίκος, γράφω και λέω μαντίναδες από γυμνάσιο και θάθελα πάρα πολύ να μου εξιγήσει κάποιος τι είναι μαντινάδα. Μεχρί σήμερα ξέραμε οτι μαντινάδα είναι ενα συναίσθημα που βγάζει ο κάθε ένας απο εμάς ανάλογα με το πώς νιώθεις (χαρά,έρωτα,πόνο,λύπη....). Η μαντινάδα είναι ένα κομμάτι από την ψυχή εκείνου που την σκεφτετε και  την ταιριάζει, και που όταν τελικά την ολοκληρώσει ούτε ο ιδίος δεν μπορεί να μας πει τι ηθική ικανοποίηση νιώθει. Δε λέω πολλές φόρες έχει κλαπεί πνευματική ιδιοκτησία, μα μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι. Ποιός είναι αυτός που θα υποδήξεί στην καρδία μου,που και πως θα χτυπήσει. Ποιός είναι αυτός που θα μου πει τι να βγάλω από την ψυχή μου και τι όχι. Ποιός είναι αυτός που νόμιζει οτι μπορεί να αυτοδιορίζετε κριτής , να επεμβένει στις σκέψεις και στα συναισθήματα του κάθε ενος απο μας, όταν προσπαθεί να ενώσει την σκέψη με το συναίσθημα με ενα τρόπο που μόνο μαγίκο θα τον ονόμαζα για να μας δώσει μια μαντινάδα. Μην ξεχνάμε οτι οι πιο πόλες μαντινάδες ειναι της στιγμής και όχι μετα απο πολίωρη σκέψη  όπως και το οτι παίδια μικρής ηλικιάς που πρόσπαθουν να  βγάλουν μια δικιά τους μαντινάδα, ίσως πιαστουν απο κάποια πρόταση που καπου ακουσαν. Αυτό δε σημαίνει οτι μπορεί καποιος να  κόβει τα φτέρα οπως πολύ καλα τόνισε ο στάθμος, σε καινούριους μαντιναδολόγους. Δε μπορεί να φόβομάστε να πούμε μια μαντίναδα γιατί ίσως μοιάζει με κάποια άλλη. Δεν μπορεί να φοβόμαστε να εκφράσουμε σύναισθηματα, δεν μπόρει, δεν μπόρει. Τέλος θέλω να τονίσω οτι οι περισότεροι απο εμάς βγάζουμε και λέμε μαντινάδες για μάς, γιάτι μας αρέσει, γιατί έτσι νιώθουμε, για να περνούμε εμείς κάλα και όχι για το χρήμα. Ας το καταλάβουν επιτέλους όλοι αυτοί που νομίζουν οτι ειναι μεγάλοι και εμείς μικροί, και να μας αφήσουν στο μικρό αλλα πολύ ομορφότερο κόσμο που έμεις έχουμε διαλέξει να ζούμε.
 
================================
 
δεσποινα χαραλαμπακη στις 2:16 μ.μ. 23 Ιουνίου
μην στεναχωρισε γιωργο η εκπομπη σου εχει και ηθος και σοβαροτητα !!!!!!!!!!!
 
================================

  
 ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ στις 2:17 μ.μ. 23 Ιουνίου
ΟΚ ΕΓΩ ΣΑΝ ΜΗ ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΑΚΟΥΣΑ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ...ΑΛΛΑ Κ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΤΑΘΜΟ Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Κ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ....ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΩΡΓΟ Κ ΔΥΝΑΤΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
================================

  
 Ritsa Papastefanaki-Rigaki στις 2:22 μ.μ. 23 Ιουνίου
Giorgo min vgazis kanena ston aera oste na mporis na eleghis ta panta ke emis na min haliomaste apo kakies ke prosvoles. Mas aresi o stathmos na ton akoume kathe mera me orexi
 
================================

  
 Parashakis Nikos στις 2:35 μ.μ. 23 Ιουνίου
as po kai egw thn gnomi mou loipon simfono apolita kopse ta tilefona gia kapio kairo h toulaxiston me kapio tropo na perioristoun akoume orea pragmata ala akoume kai kati mparoufes ores ores pou mas eksorgizoun then sou krivo seimera oti xalastika askima file giorgi pou pote then to eixa niosi ayto sthn ekpompi sou ksa sou file kane kati omos

================================
 
Kostas Skyrianoglou στις 2:46 μ.μ. 23 Ιουνίου
ΠΕΣΤΑ ΓΙΩΡΓΗ!!!!ΠΕΣΤΑ....
 

================================
 
Lia Kapetanaki στις 3:09 μ.μ. 23 Ιουνίου
poly kala ta les symfwnw Giorgii.... bale omws thetikh energeia gia ayrio... krata to timoni kala kai pame xana oloi mazi...!!!!!!!
 

================================
 
ΣΑΡΧΙΑΝΟΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ στις 3:38 μ.μ. 23 Ιουνίου
ΚΑΝΕ ΜΙΑΛΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΡΘΕΙ ΠΑΛΙ Η ΩΡΑ
ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΝΕΙ ΣΤΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΑ.
ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΑΡΟΥΜΕ ΦΟΡΑ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΑΧΑ
ΟΛΑ ΧΡEΙΑΖΟΝΤΑΙ..
 

================================
 
Lia Kapetanaki στις 2:20 μ.μ. 24 Ιουνίου
tha sou pw... kalo to erwthma,alla eimai mi armodia gia na sou apanthsw,xerw omws kai exw apopsh oti kaneis kalh ekpomph,kai peran th diaskedash pou mas prosfereis.. E!!! xereis na kratas to timoni kai sta dyskola... ase kapoious periergous pou plitoun isos... na psaxnoun pshlous sta axyra....!!!
 
================================
 
ΣΑΡΧΙΑΝΟΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ στις 2:38 μ.μ. 24 Ιουνίου
ΜΙΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΑΛΗΘΙΝΗ
ΑΠ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΦΥΤΡΩΝΕΙ
ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
ΤΑ ΠΑΘΗ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ

ΟΝΤΕ ΠΟΝΕΙ ΟΝΤΕ ΧΑΙΡΕΤΑΙ
ΜΙΛΕΙ ΜΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
ΑΠΛΑ ΜΟΝΑΧΑ ΚΙ ΟΜΟΡΦΑ
ΣΕ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΑΡΑΔΕΣ
 
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΟΥ ΤΗ ΘΑΥΜΑΖΕΙ ΚΙ ΑΓΑΠΑ
ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ
 
ΠΤΥΧΙΑ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΣΣΙΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
ΜΑ ΟΤΙ ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ
ΑΠΛΑ ΝΑ ΦΑΝΑΙΡΩΣΕΙΣ
 
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΣ
ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ
ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝΕ
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΑ ΛΑΘΗ
 
================================
ΔΙΑΦΟΡΑ, 25/06/2009
  ΔΙΑΦΟΡΑ  
“Οδηγούμε με ασφάλεια” Με σύνθημα “Πάρε το ποδήλατο σου κι έλα..!”
ΔΙΑΦΟΡΑ, 04/05/2015

5η Συνάντηση Φίλων kritikiparadosi.gr
ΔΙΑΦΟΡΑ, 04/05/2015

ΕΦΥΓΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 1925-2010
ΔΙΑΦΟΡΑ, 13/11/2010

Επίσκεψη στο σπίτι και το Οργανοποιείο του Δημήτρη Μαραγκάκη
ΔΙΑΦΟΡΑ, 04/05/2010

Επίσκεψη από τον Ερωτόκριτο στο σπίτι και το οργανοποιείο του Μανωλιούδη
ΔΙΑΦΟΡΑ, 03/05/2010

  Ενημέρωση  
Το «Μωσαικό» ΕΓΙΝΕ ΧΡΥΣΟ .. Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης
O Μιχάλης και ο Αντώνης Φραγκιαδάκης παρουσίασαν το «Λαμί» στον Ερωτόκριτο
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 29/05/2015

ΜΙΧΑΛΗΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ - ΛΑΜΙ
O Γιάννης Γιαμαλής παρουσίασε «Το ίδιο λάθος»..
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 29/05/2015

O Γιάννης Φωτάκης παρουσίασε το «Μονοφατσώτικο νερό»
ΕΚΠΟΜΠΕΣ, 22/05/2015

  Ερωτόκριτος LIVE!  

Media Player

WinAmp
  Στείλτε το μήνυμα σας!  
Όνομα:
Μήνυμα:
  SMS  Loading...
  Στον αέρα...  
Ακούτε την εκπομπή "ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ" που παρουσιάζει o ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ και άρχισε στις 16:00

Ακολουθεί ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ στις 18:00 με την εκπομπή "ΜΟΝΟ ΚΡΗΤΙΚΑ".

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ - Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - 24 ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Τηλ.: 2892053500 - info@erotokritos.gr